Povežite se s nama

U fokusu

Bunić i Avar podnijeli amandmane: umjesto kupnje trošnog kioska, urediti boćalište za umirovljenike

Objavljeno:

- dana

OPORBA NUDI KOMPROMIS HABUŠU

Umjesto da Grad Varaždin kupuje trošni kiosk postavljen na gradskom zemljištu nasuprot Studentskog doma, što nije u javnom interesu, 115.000 kuna treba preusmjeriti u uređenje rekreacijskog objekta s boćalištem i visećom kuglanom za osobe treće životne dobi na Banfici.

Upravo to u amandmanu na rebalans proračuna za 2016. godinu predlažu nezavisni vijećnik Zlatan Avar i HSLS-ov Željko Bunić. Podnijeli su i drugi amandman, kojim predlažu da se iz proračuna makne novac za balirani otpad budući da se sanacija zemljišta u Brezju neće izvršiti u ovoj godini.

Habuš od spornih stavki nije odustao

Podnošenjem amandmana Avar i Bunić su učinili upravo ono što je na prošloj sjednici, kada rebalans nije dobio potrebnih 13 od 25 glasova, zatražio gradonačelnik Goran Habuš. Time su oporbeni vijećnici gradonačelniku ponudili kompromisno rješenje, kojim bi se osiguralo da drugi pokušaj usvajanja rebalansa na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, 13. lipnja, uspije.

Podsjećamo, na sjednici prije desetak dana Habuš nije uspio osigurati potrebnih 13 od 25 glasova vijećnika. Ni sada nije u puno boljoj situaciji, jer i dalje ne može računati na dva glasa sada već bivših SDP-ovih vijećnika. Sigurni su glasovi 3 HNS-ova vijećnika, 2 SDP-ova, 2 Laburista, 1 HSS-ovog vijećnika i nezavisnog Zdravka Goluba. Da će podržati rebalans, ali samo zbog gradskog prijevoza, jučer je najavila Natalija Martinčević iz Reformista. To je sigurnih 10 glasova, a potrebno ih je 13.

Unatoč tome, gradonačelnik sporne stavke u rebalansu nije izmijenio!  

Veliki broj vijećnika, naime, nije želio podržati Habušev prijedlog da se za kupnju kioska osigura 115.000 kuna, a prigovorili su i na aljkavo objašnjenje Komunalnog odjela, koji je zatražio da se osigura dodatan novac za završetak već dovršenog Spomen-obilježja poginulim i nestalim braniteljima na Varaždinskom groblju.

Habuš očekuje podršku, a iz proračuna nije izbacio kupnju kioska, a niti se njegov komunalni pročelnik Mario Sambolec potrudio barem malo izmijeniti tekst obrazloženja za Spomen-obilježje.

Problem: gradski prijevoz i prostori za udruge

Istovremeno, problem je što, ako padne takav rebalans, neće biti osigurana ni sredstva za subvenciju javnog gradskog prijevoza uz cijenu karte od 2,99 kuna, a ni prijeko potrebnih 100.000 kuna za uređenje prostorija udruga u bivšem Centru T. Špoljar.

Avarovi i Bunićevi amadmani stoga bi mogli spasiti Habuša, gradski prijevoz i udruge.

– S obzirom da otkup građevinskog objekta (kiosk) nije od javnog interesa te ne predstavlja prioritet niti kapitalnu investiciju, predlažemo da se odustane od otkupa. Prijedlog je da se umjesto navedenog otkupa kioska,  na području 6. MO-a Banfica, na odvojku Ulice Ruđera Boškovića (prijašnje atomsko sklonište) uredi i izgradi rekreacijski objekt – park za osobe treće životne dobi s boćalištem, klupicama i visećom kuglanom – navode dvojica vijećnika.

Kad je u pitanju balirani otpad, predlažu da se planirani program sanacije odlagališta u Brezju ukloni iz proračuna.

– Prema članku 7. Zakona o proračunu, prema proračunskim načelima izvjesno je da se zbog izvanrednih nepredviđenih okolnosti prihodi od Fonda za zaštitu okoliša neće ostvarili i time se može smatrati da prihodi proračuna nisu realno planirani – obrazložili su.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Gradske organizacije HSS-a Novog Marofa i V. Toplica prešle u HSS Braće Radić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski odbori Hrvatske seljačke stranke Novog Marofa i Varaždinskih Toplica javljaju da su u nekoliko navrata u posljednja dva mjeseca i pokušaja da spase stranku HSS-a Varaždinske županije od jednoumlja svoga političkog vođe Kreše Beljaka, te njegova povjerenika I. Banekovića u provedbi uvažavanja mišljenja pojedinca (demokracije) nažalost nisu uspjeli.

Stoga su na svojim gradskim odborima jednoglasno donijeli odluku svih članova odbora, vijećnika u Gradskom vijeću Grada Novog Marofa (Nada Ključarić i Kruno Antolić) te zamjenika gradonačelnika Grada Novog Marofa ujedno i dosadašnjeg predsjednika Podžupanijske organizacije te potpredsjednika Županijske organizacije HSS-a Ivice Šanteka o prelasku u HSS Braće Radić.

Gradskoj organizaciji Grada Novog Marofa i prelaska u Stranku Braće Radić pridružila se i Gradska organizacija HSS-a Varaždinske Toplice na čelu s predsjednikom Ivanom Škrlcem i zamjenikom Tomislavom Prstecom.

Zaključak oba dvije Gradske organizacije HSS-a je da će u buduće djelovati u HSS-u Braće Radić na dobrobit svojih sugrađana pod čijim će i imenom izaći na lokalne izbore.

Nastavite čitati

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati