Povežite se s nama

U fokusu

Bunić i Avar podnijeli amandmane: umjesto kupnje trošnog kioska, urediti boćalište za umirovljenike

Objavljeno:

- dana

OPORBA NUDI KOMPROMIS HABUŠU

Umjesto da Grad Varaždin kupuje trošni kiosk postavljen na gradskom zemljištu nasuprot Studentskog doma, što nije u javnom interesu, 115.000 kuna treba preusmjeriti u uređenje rekreacijskog objekta s boćalištem i visećom kuglanom za osobe treće životne dobi na Banfici.

Upravo to u amandmanu na rebalans proračuna za 2016. godinu predlažu nezavisni vijećnik Zlatan Avar i HSLS-ov Željko Bunić. Podnijeli su i drugi amandman, kojim predlažu da se iz proračuna makne novac za balirani otpad budući da se sanacija zemljišta u Brezju neće izvršiti u ovoj godini.

Habuš od spornih stavki nije odustao

Podnošenjem amandmana Avar i Bunić su učinili upravo ono što je na prošloj sjednici, kada rebalans nije dobio potrebnih 13 od 25 glasova, zatražio gradonačelnik Goran Habuš. Time su oporbeni vijećnici gradonačelniku ponudili kompromisno rješenje, kojim bi se osiguralo da drugi pokušaj usvajanja rebalansa na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, 13. lipnja, uspije.

Podsjećamo, na sjednici prije desetak dana Habuš nije uspio osigurati potrebnih 13 od 25 glasova vijećnika. Ni sada nije u puno boljoj situaciji, jer i dalje ne može računati na dva glasa sada već bivših SDP-ovih vijećnika. Sigurni su glasovi 3 HNS-ova vijećnika, 2 SDP-ova, 2 Laburista, 1 HSS-ovog vijećnika i nezavisnog Zdravka Goluba. Da će podržati rebalans, ali samo zbog gradskog prijevoza, jučer je najavila Natalija Martinčević iz Reformista. To je sigurnih 10 glasova, a potrebno ih je 13.

Unatoč tome, gradonačelnik sporne stavke u rebalansu nije izmijenio!  

Veliki broj vijećnika, naime, nije želio podržati Habušev prijedlog da se za kupnju kioska osigura 115.000 kuna, a prigovorili su i na aljkavo objašnjenje Komunalnog odjela, koji je zatražio da se osigura dodatan novac za završetak već dovršenog Spomen-obilježja poginulim i nestalim braniteljima na Varaždinskom groblju.

Habuš očekuje podršku, a iz proračuna nije izbacio kupnju kioska, a niti se njegov komunalni pročelnik Mario Sambolec potrudio barem malo izmijeniti tekst obrazloženja za Spomen-obilježje.

Problem: gradski prijevoz i prostori za udruge

Istovremeno, problem je što, ako padne takav rebalans, neće biti osigurana ni sredstva za subvenciju javnog gradskog prijevoza uz cijenu karte od 2,99 kuna, a ni prijeko potrebnih 100.000 kuna za uređenje prostorija udruga u bivšem Centru T. Špoljar.

Avarovi i Bunićevi amadmani stoga bi mogli spasiti Habuša, gradski prijevoz i udruge.

– S obzirom da otkup građevinskog objekta (kiosk) nije od javnog interesa te ne predstavlja prioritet niti kapitalnu investiciju, predlažemo da se odustane od otkupa. Prijedlog je da se umjesto navedenog otkupa kioska,  na području 6. MO-a Banfica, na odvojku Ulice Ruđera Boškovića (prijašnje atomsko sklonište) uredi i izgradi rekreacijski objekt – park za osobe treće životne dobi s boćalištem, klupicama i visećom kuglanom – navode dvojica vijećnika.

Kad je u pitanju balirani otpad, predlažu da se planirani program sanacije odlagališta u Brezju ukloni iz proračuna.

– Prema članku 7. Zakona o proračunu, prema proračunskim načelima izvjesno je da se zbog izvanrednih nepredviđenih okolnosti prihodi od Fonda za zaštitu okoliša neće ostvarili i time se može smatrati da prihodi proračuna nisu realno planirani – obrazložili su.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždinski HDZ jednoglasno odlučio: “Nema podrške Čehokovoj Družbi, braci i seki, Čačićevcima ni bezidejnom proračunu!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora varaždinskog HDZ-a potvrđeno je jedinstvo ove stranke koja je odlučila da neće podržati proračun Grada Varaždina za 2023. godinu s projekcijom za 2024./25.

Naime, prema riječima gradskog vijećnika i saborskog zastupnika HDZ-a Damira Habijana koji ujedno obnaša funkciju kluba vijećnika HDZ-a u varaždinskom Gradskom vijeću, na današnjoj sjednici GO HDZ-a donesena je jednoglasna odluka da troje vijećnika iz redova ove stranke neće podržati proračun SDP-ovog gradonačelnika Nevena Bosilja.

– Koristim prigodu da kolegi Damiru Laljeku zahvalim na svemu što je napravio u Gradskom vijeću u prethodnom i dosadašnjem mandatu, poglavito za Hrašćicu koju je promijenio na bolje. Ovih dana svjedočili smo nizu zanimljivih izjava od strane naših konkurenata u gradskom vijeću, a tu prvenstveno mislim na Reformiste i Petriće. Nešto manje bili su rječiti „Čehokovci“ i najmanje SDP-ovci. Počet ću s gospodinom Željkom Bedekovićem iz Reformista, stranke koja je u nestajanju i egzistira na razini statističke pogreške. Nejasno je odakle njemu ideja da u HDZ-u postoji nekakav raskol. Toga nema i današnji zaključci doneseni na Gradskom odboru to pokazuju, da smo potpuno jedinstveni – rekao je uvodno Habijan.

Dodao je da nema razmimoilaženja ni sa županom Anđelkom Stričakom oko kamenoloma Siljevec.

– Moj stav je jasan, da se protivim kamenolomu i župan nigdje nije rekao da se tome protivi. Pozivam župana Kolara (SDP) iz susjedne Krapinsko-zagorske županije da ne mijenja prostorni plan ako mu je stalo do zaštite Ivančice – naglasio je Habijan.

Potom se osvrnuo na bracu i seku (Hrvoja i Anu Petrić) iz „varaždinske podružnice Možemo“, odnosno platforme Budimo grad, koji su po njemu jako aktivni zadnjih dana.

Destruktivna politika Petrića uništava grad

– Divi me i čudi me da oni u godinu i pol dana nisu razumjeli kako su dio pozicije u varaždinskoj gradskoj vlasti. Oni se i dalje ponašaju destruktivno, a jako ih je povrijedilo kada sam na Gradskom vijeću ukazao da destruktivna politika uništava grad i tome svjedočimo danas. Doveli su Grad u situaciju u kojoj je danas, u to ga je dovela osoba (Hrvoje Petrić) koja je na sjednici Gradskog vijeća dizala ruku za izmjenu prostornog plana na prostoru Vis Konfekcije kojoj je s majkom, donatoricom te aktivističke skupine, u većinskom vlasništvu. To je eklatantni sukob interesa, a takva si osoba dozvoljava nešto govoriti i prozivati članove HDZ-a dijeleći im kojekakve epitete – ističe čelnik gradskog HDZ-a.

Sve se to, napominje, obilo o glavu gradonačelniku Nevenu Bosilju koji je shvatio da s Petrićima više dalje ne ide. O Čehoku i njegovoj „družbi“, rekao je pak da ga zabrinjava koliko mu spominju ime na presicama i drugim istupima.

– Nema „Habijanovog“ HDZ-a, HDZ je jedan i danas smo to pokazali. Pa zar to Čehok mene sanja kad spava sa suprugom i izgovara moje ime u nekakvom bunilu… – pita se Habijan koji je sve to okarakterizirao „zabrinjavajučim“ uz primjedbu da Čehok time nije i neće izazvati njegovu pažnju.

Ustvrdio je i kako se neće uhvatiti na Čehokove udice i smicalice.

– Smatram da je Čehok politički mrtav što se tiče Grada i HDZ gradi svoju politiku, bio je i ostat će konstruktivna oporba. To se vidjelo i kod izglasavanja zadnjeg proračuna kojeg smo podržali, dali smo godinu dana aktualnoj vlasti da pokaže što zna i može. Većinu je morao i trebao osigurati gradonačelnik Bosilj. Nažalost u medijima se provlači teza da HDZ ruši proračun, što je nonsens jer je HDZ oporba. Ako vladajući nemaju pojma kako osigurati većinu i shvatiti imaju li je uopće, to je njihov politički i matematički problem. Ponavljam, HDZ je donio zaključak na sastanku Gradskog odbora da neće podržati proračun, jer smatramo da ova gradska vlast u proteklih godinu dana nije zaslužila naše povjerenje – rezolutan je Habijan.

Štoviše, ustvrdio je da vijećnike HDZ-a – SDP, Reformisti i platforma Budimo grad nisu uvjerili da se pod njihovim vodstvom može ostvariti ono što su predvidjeli predloženim proračunom.

Dvorske igre Reformista

– Oni sami nemaju pojma jesu li kadri rukovoditi Gradom, nemaju saznanja o tome imaju li dovoljno ruku za proračun, a kamoli tko će im podržati najavljeno zaduživanje za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju i drugo. Vidimo koliko je narasla cijena zbrinjavanja u odnosu na našu „Integralnu nagodbu“ koju je baš SDP nazivao prevarom i kriminalnom nagodbom. Neki od nas vijećnika bili smo na saslušanju pred USKOK-om radi nagodbe, a da ne spominjem čuvene prosvjede na Korzu gdje se vijećnike gađalo i nemilice vrijeđalo. Dakle, ono što su nazivali prijevarom i kriminalom sada je dva puta skuplje, a navodno je OK i sve po Zakonu!? Na to mi ne možemo pristati, a podsjećamo i da su SDP-ovci govorili da građani, koje bi sada zaduživali, neće ništa platiti – rekao je Habijan o ponudi za zbrinjavanje bala, poslu koji će stajati 216 milijuna kuna.

Na kraju je ukazao da nije glavni, niti najveći krimen na članovima SDP-a.

– Jasno je da je glavni kolovođa i opstruktor svega u gradu, i onaj koji je u zaleđu, upravo gospodin iz Reformista, čelnik stranke koja je u rasulu i nestajanju. Uostalom, vidimo tko režira dvorske igre u Gradskoj vijećnici i kreira različita zapošljavanja sa stranačkim iskaznicama koje prevladavaju u toj minornoj stranci – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Očekuju se nestašice lijekova. U HALMED-u smiruju situaciju: postoje zamjenske terapije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova. Međutim, može se pretpostaviti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti, piše Večernji list.

Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a.

Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotika, sirupa za sniženje temperature, kortikosteroida, lijekova za snižavanje kolesterola…

Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuiranog pritiska na cijene lijekova na recept, kaže Milka Kosanović iz HUP-a.

Iz HALMED-a pak tvrde da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje