Povežite se s nama

U fokusu

Bunić: Je li pravi cilj oslabiti Čistoću kako bi bila preuzeta?

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Tvrtka Čistoća nakon izdvajanja iz Varkoma nije dobila ni pet posto ukupne imovine. Iako je kao jedna od tri radne jedinice u sklopu Varkoma u poslovanju cijelo vrijeme sudjelovala s više od 20 posto prihoda, na kraju bi joj trebalo pripasti manje od pet posto, točnije 3,6 % ukupne imovine, oko 7,8 % kapitala te svega 3,3 % efektivnoga kapitala!

Na to upozorava Željko Bunić, gradski vijećnik HSLS-a nakon što smo u prošlom broju objavili da je Čistoći nakon podjele pripalo pet posto ukupne imovine Varkoma. Da Čistoća nije dobila ni toliko, vidljivo je iz Plana podjele Varkoma koji je objavljen na Poslovnoj Hrvatskoj, najvećoj bazi poslovnih podataka u državi.
Prema tim podacima, imovina Varkoma ne iznosi 600 milijuna kuna, kao što smo objavili u prošlom broju, nego više od 833 milijuna kuna! Imovina Čistoće pak iznosi 30,8 milijuna kuna, što je svega 3,6 posto od ukupne imovine.
Sporan je i Plan podjele koji je Skupština Varkoma prihvatila u studenom prošle godine i prema kojem je Čistoći trebala pripasti imovina vrijedna 32,9 milijuna kuna. Na kraju joj nije pripalo ni toliko, nego je ta svota umanjena za dodatna 2,3 milijuna kuna. HSLS-ovac Bunić upozorava da o smanjenju imovine uopće nije odlučivala Skupština Varkoma, koju čine predstavnici gradova i općina koji su suvlasnici te komunalne tvrke. Da će dodatno smanjiti imovinu Čistoće, odlučila je jednostrano Uprava Varkoma, napominje. Direktor Vlado Vlašić tvrdi da nitko nije osporio gubitak poslovanja tvrtke od 2,1 milijun kuna.

Dr. sc. Željko Bunić: “Uprava Varkoma jednostrano je smanjila imovinu Čistoće za dodatni 2,1 milijun kn.”

– Nakon višestrukih jalovih razgovora i molbi Upravi Varkoma te gradonačelniku Goranu Habušu da se barem poštuje provođenje Plana podjele isplatom sredstava dogovorenih na Skupštini Varkoma 25. studenoga prošle godine, na sastanku održanom 18. lipnja ove godine osobno sam gradonačelniku Goranu Habušu dao svoje pisano mišljenje o osporavanju jednostrane odluke Varkoma. Posljedica takve odluke je bila da mrvice koje je Čistoća trebala dobiti planom podjele budu još i manje – reagirao je Bunić, koji nam je poslao i dokument koji je uručio Habušu. Iz dokumenta je vidljivo da je Habuša jasno upozorio da je Varkom na upitan način smanjio imovinu Čistoće. – Je li konačni cilj obrasca plana podjele bio oslabiti Čistoću kako u budućnosti ne bi mogla sama obavljati posao sakupljanja i zbrinjavanja otpada te bi bila preuzeta od neke druge strane? – pita se Bunić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje