Povežite se s nama

U fokusu

Bunić u šoku: Zar je Varaždin privatna prćija Gorana Habuša? Nek’ ode i tužbe plati iz svojeg džepa

Objavljeno:

- dana

REAKCIJA NA “RJEŠENJE” ZA BALE

Izjava varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša da sa zajednicom ponuditelja namjerava sklopiti koncesijski ugovor za zbrinjavanje baliranog otpada, a dio novca namaknuti tužbom prema Ministarstvu zaštite okoliša i Fondu za zaštitu okoliša, šokirala je vijećnika HSLS-a Željka Bunića.

Naime, to bi zapravo moglo značiti da bi porezni obveznici iz Varaždina morali sami platiti više od 100 milijuna kuna, što bi Grad dovelo u financijski kolaps!

Srlja u sporove, samo je on u pravu?!

– Grad Varaždin nije privatna prćija Gorana Habuša, koji sa svima, a prije svega s institucijama Republike Hrvatske, uporno i neumorno srlja u sudske sporove kako bi dokazao da je on jedini u pravu i da jako voli Grad Varaždin! Tek za podsjećanje, navodim prošlogodišnju tužbu prema Ministarstvu financija u slučaju nenamjenskog trošenja novca u JUGS-u. Grad tuži Ministarstvo koje je poreznim nadzorom naložilo povrat nenamjenski potrošenih 9,3 milijuna kuna. U 2015. godini troškovi odvjetnika Grad su koštali više od milijun kuna. Gdje je kraj? – pita se Bunić.

Njegov stav je jasan. – Ako gradonačelnik želi podnijeti tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i Fonda, to neka učini o svojem trošku, iz svojeg džepa. Apeliram na gospodina Habuša da prestane sramotiti Grad Varaždin iz dana u dan. Možda bi najbolje bilo da ode iz Gradske vijećnice i prestane Gradu raditi štetu – rekao je Bunić.

Podsjećamo, tri ministra zaštite okoliša jasno su rekla da Grad ne može ishoditi sufinanciranje za sanaciju bala na temelju koncesije. Međutim, Habuš se poziva na rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave i tvrdi da je koncesija zakonito rješenje.

To je točno, ali ne ako se traži da Fond „kešira“ oko 70 milijuna kuna. Dakle, odluči li Habuš da će Grad konzumirati koncesijski ugovor, tada Grad mora sam osigurati više od 100 milijuna kuna.

Nevjerojatan plan

Novca nema, pa je Habušev plan sljedeći: potpisao bi koncesijski ugovor, tražio novac od HBOR-a, a potom tužio Ministarstvo i Fond da mu isplate do 60 posto novca!

Ako će to predložiti Gradskom vijeću, onda će izgleda predložiti da se radi suprotno Zakonu o koncesiji: ne samo da bi novac trebao biti osiguran prije potpisivanja ugovora, nego je propisano da se sredstva za koncesiju moraju osigurati prije raspisivanja koncesijskog natječaja (na to je upozorio bivši ministar financija Lalovac u listopadu 2015.).

Drugi problem je što je Plan zbrinjavanja bala suprotan uvjetima iz natječaja (upozorenje Fonda iz rujna i listopada 2015. te Ministarstva iz lipnja ove godine), pa se potpisivanjem koncesijskog ugovora riskiraju nove tužbe, i to ponuditelja koji su se 2013. javili na koncesijski natječaj.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati