Povežite se s nama

U fokusu

Bužić kandidatkinja u N. Marofu, a Sakač u V. Toplicama

Objavljeno:

- dana

Hrvatski laburisti – Stranka rada

Smiljka Bužić bit će na svibanjskim lokalnim izborima kandidatkinja laburista za novomarofskoga gradonačelnika, a Dragutin Sakač za topličkog.

Laburisti, nakon što su izabrali Sinišu Miličića za kandidata za varaždinskog župana, a Božidara Kolarića za varaždinskoga gradonačelnika, odredili su kandidate za čelna mjesta još dva grada u Varaždinskoj županiji – Novog Marofa i Varaždinskim Toplicama.

Novi Marof

Ogranak Hrvatskih laburista- Stranke rada Novog Marofa odlučio je da kandidatkinja za gradonačelnicu bude Smiljka Bužić, vlasnica knjigovodstvenog servisa iz Novog Marofa s tridesetogodišnjim radnim iskustvom u obavljanju knjigovodstveno-računovodstvenih te komercijalnih poslova.  Kandidati laburista za zamjenike novomarofskog gradonačelnika su Marko Đurin, magistar inženjer elektrotehnike i informacijske tehnologije iz Novog Marofa, te Zoran Žugec, sveučilišni prvostupnik organizacije i informatike iz Grane.

Izvršni odbor novomarofskih laburista donio je i odluku o samostalnom izlasku na izbore, a nositelj stranačke liste za Gradsko vijeće bit će Boris Ravić, magistar prava, odvjetnik iz Novog Marofa koji je u Hrvatskim laburistima – stranci rada član Nacionalnog vijeća i ujedno predsjednik stručnog odbora za pravosuđe.

Varaždinske Toplice

Ogranak Hrvatskih laburista – Stranke rada Varaždinske Toplice odlučio je kandidirati Dragutina Sakača za gradonačelnika Varaždinskih Toplica, a Stanka Medvedeca za njegovog zamjenika koji će ujedno biti i nositelj liste za Gradsko vijeće.

Sakač je radio sve moguće poslove od fizičkih (pilana, šuma, rudnik, građevina), do rukovodećih (poslovođa, šef bušaće garniture, voditelj kamenoloma), a trenutno je zaposlen u MUP-u RH u Službi za investicije i nekretnine. Medvedec, inženjer elektrotehnike, radi u OŠ Varaždinske Toplice i u OŠ Svibovec od 2008. godine kao učitelj Tehničke kulture i prometne kulture.

„Ne želimo više biti samo promatrači, već naprotiv želimo dati svoj doprinos poboljšanju općeg stanja u društvu i gradu, želimo građanima vratiti vjeru i pokazati da postoji netko drugačiji, da postojimo mi koji ćemo zajedno s našim timom, marljivim, stručnim, moralnim i poštenim radom i uz skromna materijalna sredstva pokrenuti naš uspavani i zaboravljeni grad, poručuju toplički laburisti.

 

 

Izvor: HL
Foto: HL

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje