Povežite se s nama

U fokusu

Čačić: Ako kolege doktori podržavaju dr. Zember, tad ostavku treba dati župan zbog lažnih argumenata

Objavljeno:

- dana

SUDBINA RAVNATELJICE

– Neka Stručno vijeće tajnim glasovanjem odluči treba li dr. Sanja Zember ostati na mjestu ravnateljice Opće bolnice Varaždin ili otići. Struka je ta koja treba odlučiti – istaknuo je predsjednik Reformista Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za medije.

Tema nezaobilazna ovih dana – smjena ravanateljice Opće bolnice Varaždin. O njenoj sudbini danas odlučuje Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin.

Čačić ističe da je varaždinska bolnica najvažnija ustanova za Varaždin i Varaždinsku županiju, a najodgovornije osobe za njezin rad su župan Predrag Štromar i njegov zamjenik Alen Kišić. Međutim, napominje da je struka ta koja se treba izjasniti. 

Kad je u pitanju rad Bolnice, izdvojio je tri zanimljive stvari.

– Nakon osam godina stalnih obećanja o izgradnji nove kirurgije, vidimo samo propale natječaje. Kao i u projektima aglomeracije, jedino što se potpisalo su ugovori s tvrtkom Euro Consulting u vlasništvu Štromarovog biliskog suradnika, kao i ugovori s PPD-om, tvrtkom u vlasništvu prijatelja Štromarovog stranačkog šefa Ivana Vrdoljaka. Za razliku od župana, Bolnica priprema projekte financirane iz europskih fondova vrijedne više od 100 milijuna kuna. Bolnica te projekte želi voditi sama, dok je u slučaju Aglomeracije Varaždin taj posao dodijeljen Euro Consultingu HNS-ovca Nikole Kučiša za 8,6 milijuna kuna – objasnio je Čačić.

Primijetio je i to da župan Predrag Štromar, čovjek koji o svemu odlučuje, pokušava u javnosti stvoriti dojam da on sa smjenom ravnateljice nema baš nikakve veze.

– Ne sporim pravo i obvezu župana da prati rad Opće bolnice Varaždin i da kroz Upravno vijeće poduzima odgovarajuće korake u slučaju nekvalitetnog rada. U konkretnom slučaju, zahtjev za smjenu je, barem za javnost, nezadovoljstvo struke. Zato mi tražimo da se struka izjasni. Ako nema podršku struke, ravnateljica treba dati ostavku. Međutim, ako se pokaže da ju kolege liječnici podržavaju, tad ostavku treba podnijeti župan, jer bi to značilo da se lažnim argumentima pokušava smijeniti ravnatelj – zaključio je Čačić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

HZJZ: cjepivo Johnson&Johnson privremeno obustavljeno, AstraZeneca se i dalje koristi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas, 13. travnja, priopćenje u kojem preporučaju nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, a osvrnuli su se i na cjepivo Johnson&Johnson.

Upravo je to cjepivo po prvi puta trebalo stići i u Varaždinsku županiju, najavio je prošli tjedan načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

– Najavljeno je od strane premijera i članova nacionalnih stožera da bi u travnju trebalo dolaziti mnogo više doza, najavljeno je 18.800, od čega 8300 Pfizera, 7000 AstraZenece, skoro 3000 Moderne i 600 doza po prvi puta Johnson&Johnson cjepiva – otkrio je Vugrin u petak, 9. travnja, kada je u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu organiziran punkt za cijepljenje.

Podsjećamo, u Hrvatsku je ukupno trebalo stići 900.000 doza Johnson&Johnson cjepiva.

Priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prenosimo u nastavku.

Portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva Astra Zeneca, poslala je pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja. Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja.

HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

O Johnson&Johnson cjepivu

Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju.

Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži.

Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje.

Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom, priopćio je HZJZ.

Nastavite čitati

U fokusu

Po prihodima poduzetnika Varaždin, Čakovec i dvije općine među top 10 u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promatrano prema sjedištu poslovanja, u gradovima su u Republici Hrvatskoj u 2019. godini bila 113.593 poduzetnika (83,4 %), a preostalih 22.667 poduzetnika (16,6 %) imalo je sjedište u jednoj od 428 općina.

Prema broju poduzetnika na prvom je mjestu Zagreb s 45.608 poduzetnika (33,5 %), a slijede Split sa 7.798 (5,7 %) i Rijeka s 5.020 poduzetnika (3,8 %), objavila je FINA.

FINA je objavila i popis top 10 gradova i 10 općina prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2019. godini.

Po prihodima svih poduzetnika koji posluju na njegovom području Varaždin se nalazi na 5. mjestu, s ukupnim prihodima u navedenoj godini od 15,1 milijardi kuna. Također, Čakovec je na 10. mjestu s ukupnim prihodima od 8 milijardi kuna.

U 10 najboljih se nalaze i dvije općine s područja Varaždinske županije, ako se gledaju sve općine u našoj zemlji. Općina Trnovec Bartolovečki je 4. mjestu, a 134 poduzetnika koji su tamo poslovali imali su ukupni prihod od gotovo 2 milijarde kuna. Općina Jalžabet se nalazi na 10. mjestu te su tamošnji poduzetnici ostvarili 1,3 milijarde ukupnih prihoda.

Nastavite čitati