Povežite se s nama

U fokusu

Čačić: Ako se pod hitno ne promijene pravila igre, Varaždinska županija dvije godine ostaje bez europskih projekata

Objavljeno:

- dana

Radimir Čačić i Damir Bajs, varaždinski i bjelovarsko – bilogorski župan, susreli su se ovih dana kako bi razgovarali o budućim zajedničkim projektima, temeljenima na Sporazumu o suradnji pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske.

U ovom trenutku dvije županije provode jedan zajednički projekt , vrijedan milijun kuna, ali mogućnosti međusobne suradnje su, rečeno je, puno veće.

No postoji problem.

Županije su nositelji brojnih projekata koji se sufinanciraju europskim novcem pa županijski proračuni teško prate svoj dio financijske omotnice koju moraju zatvoriti po određenim projektima.

Oba župana se slažu da treba osigurati jače sufinanciranje iz nacionalnog Fonda kako realizacija ugovorenih projekata i onim koji će se tek ugovoriti ne bi bila dovedena u pitanje. Varaždinska županija je povukla više od 700 milijuna kuna, a Bjelovarsko-bilogorska je prešla 400 milijuna kuna.

– Očekujemo da Vlada ostvari što je i najavila. Temeljem zahtjeva pet sjevernih Županija donijeti strategiju kojom bi se omogućila prijava projekata po regionalnoj osnovi, dakle više Županija zajedno u jedan projekt – rekao je župan Bajs.

Njegov sugovornik, Radimir Čačić, kaže da će pet županija zajedno „ići prema novoj europskoj lisnici, 2021. – 2027.“ te će regionalni strateški projekti biti dio državnog programa. Smatra da bi bilo dobro da se po uzoru na Savjet za razvoj Slavonije omogući financiranje za pripremu projekata i prije buduće lisnice.

Župan Čačić je pojasnio da je Vlada sama sebi propisala limit kojim za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave ukupno u tri godine smije dati podršku za domicilnu komponentu do 50 milijuna kuna.

– Iz toga proizlazi da primjerice Varaždinska županija 2019. i 2020., dok traje ova lisnica, a  i dalje, nema pravo ni na jednu kunu podrške državnog novca. Već početkom sljedeće godine u limitu su i Bjelovar, Zadar, Međimurje, Zagorje. Prema postojećim pravilima, Ministarstvo regionalnog razvoja više neće dati ni kunu a tri milijarde eura europskog novca će propasti – naglasio je župan Čačić i izvijestio:

– Mi smo zahtjev prema Vladi već uputili. Ministrica Žalac se obvezala da će u najkraćem mogućem  roku sazvati sastanak svih župana da ta pravila igre promijeni. Prema sadašnjim pravilima mi više nećemo raditi europske projekte. Pravila igre ovog trenutka nisu dobra.

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg četvrtka i petka nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan – u četvrtak i petak, odvijati online.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu uživo pratiti u utorak i srijedu, a četvrtak i petak – kod kuće, u online obliku. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje