Povežite se s nama

U fokusu

Čačić dobio prvu rundu protiv Divjak i Štromara: Ministarstvo mora Županiji vratiti 14 milijuna za JPP

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo znanosti dužno je Varaždinskoj županiji platiti 14,2 milijuna kuna plus zatezne kamate.

Ovakvu je, doduše nepravomoćnu odluku, donio Trgovački sud u Varaždinu po tužbi za neplaćene najamnine po JPP-u.

Radi se o najamninama za 32 škole i dvorane.

Ovo je epilog prve, od ukupno četiri tužbe koliko ih je Županija dosad podnijela po istom predmetu, a u pripremi je i peta tužba.

Prema izračunu Županije, koji je varaždinski župan Radimir Čačić predočio novinarima na današnjoj, 16. travnja, konferenciji za medije, hrvatska je država za dugove po JPP-u Županiji dužna 40,5 milijuna kuna, odnosno 47 milijuna sa zateznim kamatama.

– Kao što smo i najavili, potpuno je jasno i neupitno da će se presude potvrditi i dug biti plaćen – rekao je župan i upozorio na visoke zatezne kamate, koje godišnje rastu po desetak posto.

Ponašanje Ministarstva i Državnog odvjetništva koje to dopušta je, smatra župan,  apsolutno neodgovorno.

Jer nakon izvjesne žalbe na presudu sudski će proces potrajati, a zatezne kamate rasti.

– Na kraju će kamate narasti na 12 do 13 milijuna kuna. Kamata je svakog mjeseca za 400.000 kuna viša, što je veći iznos od troška jedne hrvatske područne škole, a kojima zbog manjka novca prijeti ukidanje. Ministarstvo zbog neozbiljnosti, nesposobnosti ili zloće baca novac za rad jedne područne škole tijekom cijele godine – naglasio je župan.

Odgovornima smatra resornu ministricu Blaženku Divjak i Državno odvjetništvo koje bi ju trebalo na to upozoriti.

Varaždinska županija je, prema riječima župana u čijemu su društvu bili posebna savjetnica Natalija Martinčević i dožupan Tomislav Paljak, u studenome 2017. godine predložila nagodbu ministrici Divjak i potpredsjednicu Štromar.

Prema toj bi se nagodbi u zamjenu za vraćanje duga bez suđenja Županija odrekla zateznih kamata te sama podmirila svoj dio sudskih troškova. Nagodba je odbijena.

Županija se bezuspješno pokušavala nagoditi prije podnošenja svake tužbe, od njih četiri, međutim svaki put bezuspješno.

– Svakoga dana trajanja sudskih sporova povećava se iznos zateznih kamata koje će na kraju morati platiti porezni obveznici iz cijele Hrvatske – zaključio je varaždinski župan.

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

U fokusu

Patafta: Sjest ću sa svakim tko će maknuti bale, ukinuti prirez i osigurati besplatne vrtiće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta zahvalio je biračima na podršci. Pritom je istaknuo kako ga u naredne četiri godine zanimaju isključivo projekti.

– Spreman sam sjesti i razgovarati sa svakim kome je u interesu da Varaždin bude bolji grad. Prioritet je ukinuti prirez, osigurati besplatne vrtiće i pomoći umirovljenicima, hitno maknuti bale iz Brezja, aktivirati tu gospodarsku zonu, dovesti investitore i tamo zaposliti 3000 ljudi – rekao je Davor Patafta.

U samo tri tjedna kampanje Patafta je dokazao da je ljudima dosta ustajale i nerazvojne politike, koja se svodi na to tko je s kim i protiv koga, a konkretnih projekata nema, te da su Varaždin i Varaždinska županija spremni za promjene. On je bio jedini kandidat koji ne živi od politike, u prošlom mandatu Gradskog vijeća odrekao se svih naknada u svrhu donacija, a to će učiniti opet.

– Jedino mi je bitno da se realiziraju projekti koji su u našem programu. Politika  svim građanima Varaždina i Varaždinske županije duguje da se napokon pokrenemo, da politikanstvo i osobni interesi pojedinih političara napokon postanu prošlost, a da umjesto toga razvijamo gospodarstvo, podižemo standard, plaće i mirovine – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!