Povežite se s nama

U fokusu

Čačić: MOST je u dramatičnom padu, očekujemo dva mandata u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

REFORMISTI

Radimir Čačić predsjednik Reformista i prvi na listi koalicije „Za premijera“ u 3. izbornoj jedinici je uoči predizbornog skupa u Trnovcu Bartolovečkom izjavio okupljenim građanima i medijima da za razliku od prošlih izbora, ova put ni SDP-ova ni HDZ-ova koalicija neće moći formirati vladu samo s MOST-om.

MOST je u dramatičnom padu, ističe Čačić, pa i uz predstavnike manjinskih saborskih zastupnika, ovaj put tražit će se puno širi konsenzus.

– Sasvim je sigurno da će u poslijeizbornim pregovorima biti ključan svaki saborski zastupnik.Veliku koaliciju ne očekujem, jer lijevi i desni politički pol funkcioniraju na međusobnom ideološkom sukobu. Velika koalicija bi za njih bila razotkrivanje, jer više ne bi bilo alibija za nesposobnosti – rekao je Čačić i dodao kako će se trećoj izbornoj jedinici Reformisti boriti i za drugi saborski mandat.

–  Naša je primarna snaga na sjeveru Hrvatske u činjenici da ovdje imamo 5700 članova, prisutni smo u općinama i gradovima u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji i poznajemo lokalne teme. I u prošlom mandatu Hrvatskog sabora jasno smo se i čvrsto borili za interese hrvatskog Sjevera, poput financiranja iz lokalne samouprave, odluke o prijevozu srednjoškolaca ili odluke o javno-privatnom partnerstvu – zaključio je Čačić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje