Povežite se s nama

U fokusu

Čačić: Očekujem da država vrati 15 milijuna kn, uvjet za podršku Vladi su brza pruga i Aglomeracija

Objavljeno:

- dana

NOVI ŽUPAN KONKRETAN

– Završili smo formalnu primopredaju, nema tu ničeg posebnog i pretjerano mudrog. Dočekao nas je čisti list papira i morat ćemo ga ispisati. Ginut ćemo za projekte – istaknuo je Radimir Čačić jutros u Županijskoj palači nakon primopredaje vlasti.

Novi župan je došao u društvu svojih zamjenika Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina, a dočekao ih je bivši dožupan Alen Kišić.

Čačić je istaknuo da ne krivi Krišića za to što osam godina u Županiji nije bilo projekata, jer je dobro poznato što je čiji zadatak.

– Nadam se da će Predrag Štromar biti puno bolji ministar i potpredsjednik Vlade te očekujem suradnju. Što je bilo, bilo je, idemo napraviti za ovaj kraj sve što možemo. Uvijek je dobro kad imamo našeg čovjeka u Vladi i ne sumnjam u dobru suradnju i podršku. Ako je neće biti, odmah ću obavijestiti vas medije, a i njegovog šefa – rekao je Čačić.

Tri uvjeta za podršku Vladi HDZ-a i HNS-a

Jučer je bio na sastanku s čelnim ljudima HDZ-a, a razgovaralo se o podršci zastupnika Reformista novoj Vladi. Čačić je otkrio svoje zahtjeve.

– Javno ću reći da smo definirali da ne želimo biti u koaliciji, nego ćemo biti projektni partner. Zatražio sam da država odmah Varaždinskoj županiji vrati 15 milijuna kuna, koliko je njihova obveza za najamnine školskih objekata izgrađenih po JPP-u. Za Županiju koja ima jadnih 60-ak milijuna kuna izvornih prihoda, to je ogromna svota. Bez toga suradnje neće biti – rekao je Čačić.

Imao je još dva uvjeta za HDZ.

– Želimo imati kontrolu i inicijativu nad projektom brze pruge, a osobno želim imati inicijativu i kontrolu nad projektom Aglomeracije na razini države. Riječ je o EU projektu vrijednom 850 milijuna kuna s PDV-om, koji stoji. Tu su i projekti koji još nisu ni započeti. Velike su to stvari. To su naši uvjeti HDZ-u – jasan je bio Čačić.

Svaki glas je važan…

Što se tiče Županijske skupštine, istaknuo je da projektnu podršku očekuje od svih političkih opcija.

Kad je u pitanju HNS i mogućnost da Štromar od HDZ-a zatraži da idu protiv Čačića u Županijskoj skupštini, novi župan takvu mogućnost otklanja.

– Situacija u državi je takva da Štromara neće biti nigdje ako bilo što uvjetuje. Na prijevremenim parlamentarnim izborima bi mogao proći još gore nego što je prošao na lokalnima. Što se tiče HDZ-a, njima je svaki glas važan – rekao je varaždinski župan.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!