Povežite se s nama

Novosti

Čačić „sipao“ podatke, Vrdoljak – umoran

Objavljeno:

- dana

Čačić, Vrdoljak i Koračević na CRO ECO ENERGY EXPO-u

Iz Vlade mi je još uvijek sve tu, ali što se rada tiče, ništa mi ne fali, ustvrdio je Radimir Čačić prilikom obilaska 4. Međunarodnog sajma obnovljivih izvora energije u društvu s nasljednikom Ivanom Vrdoljakom te Zlatkom Koračevićem, predsjednikom uprave HEP grupe.

Da je donedavni prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva još itekako vezan uz državne projekte, Čačić je pokazao spremno odgovarajući na pitanja vezana uz sektor obnovljivih izvora energije te energetske učinkovitosti

„Obnovljivi izvori energije donijet će jeftiniji i konkurentniji hrvatski proizvod, manje troškove za građane te otvoriti prostor za zapošljavanje na visokoj tehnološkoj razini.  Stoga je sasvim sigurno nužno pojačati investiranje u taj sektor, odnosno da država prepozna ulaganja na tom području te da snažnu podršku jer je riječ o investicijama koje se zaista brzo vraćaju. Srećom, naš obrazovni sustav daje prvorazredan kadar koji može odgovoriti na te izazove i to nije upitno. A ulaganja u obrazovanje je najdugoročnije i u tome je najveći novac, naglasio je Čačić u Varaždinu.

U deset mjeseci, koliko je vodio gospodarstvo, država je davala podršku obnovljivim izvorima energije. 

„Od 15. lipnja do 15. listopada, odnosno u nepuna četiri mjeseca deset puta smo više ugovorili i realizirali solarnih elektrana nego u svih osam godina prije toga. U vjetro-elektranama su brojke puno veće. Naslijedili smo 134 MW, a do kraja iduće godine bit će ukupno 400 MW, dakle oko 270 MW novih je ugovoreno, što je oko 400 milijuna eura, upozorio je.

Ministru Vrdoljaku, kako je dodao, ostavljen je cijeli spektar velikih projekata, ne samo u području obnovljivih izvora energije, koje će trebati realizirati.

„Spavam dva, tri sata dnevno, ali mlad sam pa ću to izdržati. Treba odraditi posao, rekao je Vrdoljak dodavši da je normalno što se čuje sa Čačićem jer želi imati „kontinuitet i dobro odrađen posao“.

Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP grupe koji je glavni partner sajma koji se ovog vikenda održava u Varaždinu, optimistički je najavio da će Hrvatska iz obnovljivih izvora do 2020. dobivati i više od 20 posto energije, koliko od traži EU.

„U cijelom sustavu energetike HEP je ključan. Njegova je obveza da ugradi sve najbolje inovativne ideje koje postoje u svijetu i kod nas. HEP je preuzeo ključnu ulogu u smislu edukacije, savjeta, praćenja i osiguranja novaca, a sve da u konačnici doprinosi povećanju energetske učinkovitosti, odnosno da se smanje računi te da naši kupci postanu proizvođači koji zarađuju. Dakle, s jedne strane smanjuju se računi, a s druge stvaramo uvjete da na jedan razmjerno brz način postanete proizvođač energije. Nekada smo, primjerice, imali čak 58 koraka koje je trebalo napraviti kako bi u pogon pustili solarnu elektranu, a sada su svega tri, od čega investitor treba napraviti samo prvi – posjetiti naš info edukacijski centar kojeg ćemo prvog otvoriti u subotu u Varaždinu, a  zatim u svim županijama. Tu savjetujemo, pratimo i radimo ono što su nekada građani sami radili, rekao je Koračević.

Izvor:
Foto: Oliver Knolmajer

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje