Povežite se s nama

U fokusu

Čačić zatražio od Plenkovića da osobno riješi plaćanje obaveza po JPP-u Županiji ili razriješi Štromara

Objavljeno:

- dana

OŠTRO PO BIVŠEM ŽUPANU

– Gospodo, nemojte mi prodavati blesavoće da ćete vi nešto učiniti za Varaždinsku županiju. Prestanite nam pomagati, samo nam vratite naše novce – poručio je varaždinski župan Radimir Čačić potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru danas na konferenciji za novinare.

Varaždinski župan je danas optužio bivšeg župana, aktualnog potvredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja, da radi protiv Varaždinske županije. Izvjestio je da je u ponedjeljak uputio javno pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, kojim je od njega zatražio da osobno na Vladi pokrene postupak plaćanja obveza Varaždinskoj županiji za JPP projekte. 

“Ako neće platiti dogovorom, onda će sudskom tužbom”

– Molim Vas da donesete osobnu odluku o tome ili razriješite potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da bi se spriječilo njegovo daljnje djelovanje na nanošenju štete građankama i građanima Varaždinske županije opstrukcijom povrata sredstava – naveo je Čačić u pismu.

Podsjećamo, riječ je o 30 milijuna kuna za sufinanciranje dospjelih najamnina za 32 školska objekte i dvorane, kao i o budućim uplatama. Čačić je podsjetio da sredstva Županiji nisu isplaćena unatoč postignutom dogovoru.

Ako Štromar želi skupljati političke poene glumeći da nešto radi, onda je doista bolje da ne radi ništa – poručio je Čačić

– Nakon što sam postigao dogovor s premijerom i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem da se Varaždinskoj županiji odmah isplati 30 milijuna kuna, a ministar financija Zdravko Marić je osigurao novce i zatražio da se izvrši isplate, Štromar zajedno sa svojom ministricom Blaženkom Divjak izmišlja da mu treba još neka promjena u zakonu koja bi mu dozvolila da se to isplati. To do Štromara nitko nikad spomenuo nije. To je nepotrebno, potvrdila je to i struka, ali ako Štromar želi skupljati političke poene glumeći da nešto radi, onda je doista bolje da ne radi ništa – poručio je Čačić koji je o toj temi u Zagrebu u dva navrate trebao razgovarati i sa Štromarom i ministricom Divjak.  

– Zadnji sastanak sa Štromarom i Divjak bio je zakazan za 5. listopada i tog dana Štromar me obaviještava, bez ijedne riječi obrazloženja i isprike, da otkazuje sastanak. Prestanite liječiti komplekse. Vrč ide na vodu dok se ne razbije, pa tako i maltretiranje građana ove Županije i nanošenjem štete ovakvim opstrukcijama – rekao je Čačić.

Siguran je da će 30 milijuna kuna biti uplaćeno u županijski proračun.

– Ne mogu oni nama pobjeći, oni će sve to platiti, ovako ili onako. Ako ne dogovorom, koji je postignut, onda sudskom tužbom – najavio je Čačić. 

Glasno prosvjedovao, a sada opstruira?

Zanimljivo je da je Štromar, kad je bio župan, često negodovao zbog toga što država ne izvršava svoje obaveze po JPP-u.

>>Veliki problemi: Županija ostaje bez 15 milijuna kuna za JPP

>>Burno zbog JPP-a: Štromar optužio vijećnike HDZ-a da rade protiv obrazovanja i ne žele veći proračun

>>Štromar: Županija neće bankrotirati, ali ćemo tužiti državu zbog JPP-a  

Govorio je kako se potpisani Sporazumi moraju poštivati, optuživao saborske zastupnike HDZ-a da rade protiv sjevera, čak je Varaždinska županija dok je bio župan podnijela tužbu Trgovačkom sudu u Varaždinu zbog neisplate najamnina, a sada je protiv toga?

 

Pismo ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak 

 

Poštovana gospođo ministrice Divjak,

Žao mi je što Vam se moram obratiti ovim putem, jer nažalost niste uspjeli u svojem nesumnjivo opterećenom rasporedu naći vremena za sastanak sa mnom i s mojim suradnicima, a vezano za probleme čije rješavanje ovisi o Vašim i našim odlukama i suradnji. Do sada su to učinili svi ministri ove Vlade s kojima smo imali otvorena pitanja, a mnogi i u nekoliko navrata. Nažalost, problem rješenja povratka novca od strane Vlade RH Varaždinskoj županiji po osnovi učešća u JPP projektima ne može trpjeti daljnje odlaganje.

– nakon dogovora s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem u prisustvu predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića,

– nakon informacija da je u projekciji u proračunu 2018. osiguran iznos za JPP za Varaždinsku županiju i Koprivničko-križevačku županiju,

– nakon višekratno potvrđene spremnosti ministra financija da se dospjele obveze države u najkraćem roku ispune, te nakon upozorenja ministra financija da svako daljnje odlaganje otežava ispunjenje obveza,

neupitno je ovog trenutka jedina formalna prepreka usvajanje izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Saboru po hitnom postupku, a koji prijedlog navedenog Zakona upućuje Vaše Ministarstvo.

Usprkos činjenici da su svi stručnjaci koje sam konzultirao stava da je potpuno nepotrebno donošenje izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prihvatio sam stav koji mi je iznio Vaš resorni potpredsjednik Vlade Predrag Štromar da će se pitanje povrata novca i daljnjeg financiranja regulirati na taj način uz obećanje da će to biti riješeno na samom početku zasjedanja Sabora.

Obzirom na sve navedeno, najljepše Vas molim da me službeno obavijestite o roku kojem će sve dogovoreno biti ispunjeno kako ne bi dalje povećavali ogromne štete i gubitke koje smo do sada pretrpjeli kao Županija, te kako bi mogli pristupiti realizaciji obveze pripreme i donošenja proračuna za 2018. godinu.

S osobitim poštovanjem,

župan Varaždinske županije Radimir Čačić

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje