Povežite se s nama

U fokusu

Čačić zatražio od Plenkovića da osobno riješi plaćanje obaveza po JPP-u Županiji ili razriješi Štromara

Objavljeno:

- dana

OŠTRO PO BIVŠEM ŽUPANU

– Gospodo, nemojte mi prodavati blesavoće da ćete vi nešto učiniti za Varaždinsku županiju. Prestanite nam pomagati, samo nam vratite naše novce – poručio je varaždinski župan Radimir Čačić potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru danas na konferenciji za novinare.

Varaždinski župan je danas optužio bivšeg župana, aktualnog potvredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja, da radi protiv Varaždinske županije. Izvjestio je da je u ponedjeljak uputio javno pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, kojim je od njega zatražio da osobno na Vladi pokrene postupak plaćanja obveza Varaždinskoj županiji za JPP projekte. 

“Ako neće platiti dogovorom, onda će sudskom tužbom”

– Molim Vas da donesete osobnu odluku o tome ili razriješite potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da bi se spriječilo njegovo daljnje djelovanje na nanošenju štete građankama i građanima Varaždinske županije opstrukcijom povrata sredstava – naveo je Čačić u pismu.

Podsjećamo, riječ je o 30 milijuna kuna za sufinanciranje dospjelih najamnina za 32 školska objekte i dvorane, kao i o budućim uplatama. Čačić je podsjetio da sredstva Županiji nisu isplaćena unatoč postignutom dogovoru.

Ako Štromar želi skupljati političke poene glumeći da nešto radi, onda je doista bolje da ne radi ništa – poručio je Čačić

– Nakon što sam postigao dogovor s premijerom i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem da se Varaždinskoj županiji odmah isplati 30 milijuna kuna, a ministar financija Zdravko Marić je osigurao novce i zatražio da se izvrši isplate, Štromar zajedno sa svojom ministricom Blaženkom Divjak izmišlja da mu treba još neka promjena u zakonu koja bi mu dozvolila da se to isplati. To do Štromara nitko nikad spomenuo nije. To je nepotrebno, potvrdila je to i struka, ali ako Štromar želi skupljati političke poene glumeći da nešto radi, onda je doista bolje da ne radi ništa – poručio je Čačić koji je o toj temi u Zagrebu u dva navrate trebao razgovarati i sa Štromarom i ministricom Divjak.  

– Zadnji sastanak sa Štromarom i Divjak bio je zakazan za 5. listopada i tog dana Štromar me obaviještava, bez ijedne riječi obrazloženja i isprike, da otkazuje sastanak. Prestanite liječiti komplekse. Vrč ide na vodu dok se ne razbije, pa tako i maltretiranje građana ove Županije i nanošenjem štete ovakvim opstrukcijama – rekao je Čačić.

Siguran je da će 30 milijuna kuna biti uplaćeno u županijski proračun.

– Ne mogu oni nama pobjeći, oni će sve to platiti, ovako ili onako. Ako ne dogovorom, koji je postignut, onda sudskom tužbom – najavio je Čačić. 

Glasno prosvjedovao, a sada opstruira?

Zanimljivo je da je Štromar, kad je bio župan, često negodovao zbog toga što država ne izvršava svoje obaveze po JPP-u.

>>Veliki problemi: Županija ostaje bez 15 milijuna kuna za JPP

>>Burno zbog JPP-a: Štromar optužio vijećnike HDZ-a da rade protiv obrazovanja i ne žele veći proračun

>>Štromar: Županija neće bankrotirati, ali ćemo tužiti državu zbog JPP-a  

Govorio je kako se potpisani Sporazumi moraju poštivati, optuživao saborske zastupnike HDZ-a da rade protiv sjevera, čak je Varaždinska županija dok je bio župan podnijela tužbu Trgovačkom sudu u Varaždinu zbog neisplate najamnina, a sada je protiv toga?

 

Pismo ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak 

 

Poštovana gospođo ministrice Divjak,

Žao mi je što Vam se moram obratiti ovim putem, jer nažalost niste uspjeli u svojem nesumnjivo opterećenom rasporedu naći vremena za sastanak sa mnom i s mojim suradnicima, a vezano za probleme čije rješavanje ovisi o Vašim i našim odlukama i suradnji. Do sada su to učinili svi ministri ove Vlade s kojima smo imali otvorena pitanja, a mnogi i u nekoliko navrata. Nažalost, problem rješenja povratka novca od strane Vlade RH Varaždinskoj županiji po osnovi učešća u JPP projektima ne može trpjeti daljnje odlaganje.

– nakon dogovora s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem u prisustvu predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića,

– nakon informacija da je u projekciji u proračunu 2018. osiguran iznos za JPP za Varaždinsku županiju i Koprivničko-križevačku županiju,

– nakon višekratno potvrđene spremnosti ministra financija da se dospjele obveze države u najkraćem roku ispune, te nakon upozorenja ministra financija da svako daljnje odlaganje otežava ispunjenje obveza,

neupitno je ovog trenutka jedina formalna prepreka usvajanje izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Saboru po hitnom postupku, a koji prijedlog navedenog Zakona upućuje Vaše Ministarstvo.

Usprkos činjenici da su svi stručnjaci koje sam konzultirao stava da je potpuno nepotrebno donošenje izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prihvatio sam stav koji mi je iznio Vaš resorni potpredsjednik Vlade Predrag Štromar da će se pitanje povrata novca i daljnjeg financiranja regulirati na taj način uz obećanje da će to biti riješeno na samom početku zasjedanja Sabora.

Obzirom na sve navedeno, najljepše Vas molim da me službeno obavijestite o roku kojem će sve dogovoreno biti ispunjeno kako ne bi dalje povećavali ogromne štete i gubitke koje smo do sada pretrpjeli kao Županija, te kako bi mogli pristupiti realizaciji obveze pripreme i donošenja proračuna za 2018. godinu.

S osobitim poštovanjem,

župan Varaždinske županije Radimir Čačić

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati