Povežite se s nama

Novosti

Čačiću za nesreću s poginulima prijeti zatvorska kazna, ali…

Objavljeno:

- dana

U Kaposvaru nastavljeno suđenje prvom potpredsjedniku Vlade, koje završava u petak

I u Mađarskoj zatvorom se kažnjava počinitelj prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, ali nije isključeno da ne ode u zatvor zbog raznih okolnosti, upozorava Gal.

Nakon što je utvrđeno da nema imunitet, dodatnim saslušavanjem vještaka za promet u četvrtak je u Kaposvaru nastavljeno suđenje prvom potpredsjedniku Vlade RH Radimiru Čačiću zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Dvoje mrtvih

Na autocesti M7 u županiji Somogy, gdje je dopuštena brzina 130 km/h, Čačić je 8. siječnja 2010. godine oko 13 sati Chrysler karavanom, službenim vozilom HNS-a koje je koristio kao čelnik stranke, udario u Škodu Fabiju u kojoj su bile tri osobe. Jedina je preživjela, nakon oporavka u bolnici, vozačica Györgyné Katalin Liptak, dok je na mjestu nesreće preminuo njezin suprug, a majka Erzsebet preminula je u bolnici od posljedica nesreće dva tjedna kasnije. Zbog toga je mađarsko tužiteljstvo u svibnju prošle godine podignulo optužnicu protiv Čačića navodeći da je udario Škodu jer nije držao dovoljan razmak pri brzini između 145 i 150 km/h, i to mokrom cestom i po oblačnom vremenu, ali uz dobru vidljivost.
 
Navodeći da zarađuje oko tisuću eura, što kasnije nije korigirao, Čačić je u rujnu prošle godine rekao na sudu da ljudski potpuno žali zbog toga što se dogodilo, ali nije tako bilo kako tvrdi tužiteljica. Tvrdio je da je mokrim kolnikom vozio 100 – 120 km/h, a da je sumaglica, koja se povremeno javljala, na mjestu sudara iznenada prešla u gustu maglu. Ukratko, opovrgavao je prebrzu vožnju i dobru vidljivost koju je sveo na 100 do 150 metara.

Ključna je brzina

Maglu međutim, nisu vidjeli svjedoci, točnije vatrogasci i policajci. Oni su, doduše, došli nešto kasnije na mjesto gdje je Chrysler prvo udario u Škodu koja je zatim udarila u zaštitnu ogradu. Vatrogasci su, također suprotno tvrdnjama Čačićeve obrane koju vodi mađarski odvjetnik Peter Zamecsnik, ustvrdili da su nakon nesreće ugasili svjetla na Škodi. Da je vozila sa svjetlima i bila vezana, tvrdila je i Katalin Liptak.
 
S obzirom na dvojbe oko Čačićeve brzine, koja se smatra ključnom, provedena su dva vještačenja, a vještaci Zoltan Lovasz i Mihaly Rektor trebali su odgovoriti na dodatna pitanja koja su usmeno obrazlagali u četvrtak pred sutkinjom Krstinom Kostyak. Međutim, koliko su shvatiti hrvatski novinari, i dalje su ostali pri svome: Rektor je naveo 135 km/h bez odstupanja, a Lovasz da je bila između 140 i 150 km/h, uz mogućnost odstupanja od 10 do 15 posto. Nakon što se očitovao i drugim dvojbama, Lovasz je ustvrdio da iskusni pravnik na temelju vještačenja može ocijeniti o čemu je riječ.
 
– Ukoliko stradali nije svojim ponašanjem tome doprinio, onaj tko je skrivio prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom ne može u pravilu proći bez bezuvjetne zatvorske kazne. Sve drugo je, nazovimo to, politika – rekao nam je nakon ročišta iskusan stručnjak na području prometa.
Dakle, jasno je kakav bi epilog valjalo očekivati. No kakva će uistinu biti presuda, bit će poznato ovaj petak za kada su najavljene završne riječi i izricanje presude.

“I da dolazi naglo, maglu treba vidjeti”

Obrazlaganja vještaka uz teške su napore pratili hrvatski novinari budući da u prostranoj sudnici nije bilo glasnog prijevoda s mađarskog. Sud je, doduše, Čačiću dao službenog prevoditelja, ali on nije korišten jer je imao osobnog prevoditelja koji mu je prevodio „na uho”! Ipak, uspjeli su doznati da vještak Rektor kobnim drži udarac Škode u ogradu, a ne sudar s Chryslerom, za koji je naglasio da je četiri puta sigurniji u odnosu na Škodu. – Obitelj Liptak vozila se desnom stranom, a Čačić je udario prvom desnom stranom svojeg vozila u lijevu stražnju stranu Škode. Čačić spominje maglu, ali ona ne stiže iznenadno, a i da stiže, to vozač treba primijetiti. No da magle nije ni bilo, govori i to da Čačić nije kočio, niti usporio vožnju, što bi trebalo u tom slučaju. Györgyné Liptak je vozila po propisima i nije bila uzročnik nesreće. To govore svi stručnjaci koji upozoravaju da nije mogla otkloniti nesreću, odnosno udarac u ogradu – rekao nam je Zoltan Gal, odvjetnik vozačice koji ističe da se i u Mađarskoj zatvorom kažnjava počinitelj prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, ali nije isključeno da ne ode u zatvor zbog „raznih okolnosti”.

Gal: Očevici su primijetili crvenokosu gospođu

Zračni jastuk u Chrysleru otvorio se u prvom stupnju, ustvrdio je vještak Rektor te zaključio da sudar nije bio snažan, a brzina velika. Zašto se gumeni tepih onda našao na mjestu suvozača Chryslera, pitali smo odvjetnika Gala. – Dobro pitanje… tko nema što skrivati, naravno, ne čini tako što… Desni jastuk se otvara samo ako netko sjedi na tom mjestu. Postoji snimka vatrogasaca na kojoj se vidi da je jastuk puknuo, ali ta je snimka napravljena izvana. Naravno, drugačije je stanje ako imamo i snimku unutrašnjosti. Očevici su inače primijetili jednu crvenokosu gospođu oko vozila, ali Čačić tvrdi da je sam putovao – doznajemo od Gala. Odvjetnik podsjeća da je Čačić najprije priznao odgovornost, ali da je kasnije to odbio, pa će njegov branitelj morati od suda tražiti oslobađajuću presudu. – Državni odvjetnik će sigurno tražiti za njega zatvor, što i odgovara ozlijeđenima – zaključuje odvjetnik Györgyné Katalin Liptak, kojoj se Čačić ni u jednom trenutku nije približio.

Po stroj za rad s kristalom!?

Zašto se našao na autocesti između mjesta Savoly i Hollad, zanimalo je tužiteljicu Zsuzsannu Feher koja smatra da nije vozio logično ukoliko je išao u Zalaegerszeg. – Nisam znao kako točno doći pa sam krenuo prema Balatonu. Tu sam planirao pitati za put – ustvrdio je Čačić navodeći da je imao i karte te da nije žurio jer je imao slobodan dan. Dodao je da je u Zalaegerszeg išao sâm pogledati stroj koji fotografira te izrađuje obrise u kristalu, budući da je s prijateljem htio pokrenuti posao.

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje