Povežite se s nama

Kultura

Čak 12 dvorišta otvara svoja vrata u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta

Objavljeno:

- dana

Svi programi besplatni

U povijesnoj će se  jezgri u subotu, 2. srpnja, održat će se Festival varaždinskih  dvorišta tijekom kojeg će 12 dvorišta otvoriti svoja vrata, a Varaždinci i njihovi gosti moći će uživati u raznovrsnim umjetničkim, edukativnim i zabavnim programima.

Varaždinska je povijesna jezgra tajnovita posjetiteljima, ali i samim Varaždincima.  Njenim ulicama i trgovima Varaždinci su tisuću puta prošli, ali rijetki su oni koji su zavirili u dvorišta u povijesnoj jezgri. Festival varaždinskih dvorišta, koji će se u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina održati u subotu 02. srpnja, otvorit će vrata tih skrivenih kutaka povijesne jezgre te svim zainteresiranim pružiti priliku za uživanje u najintimnijim dijelovima Varaždina.

U festival je uključeno 12 dvorišta u varaždinskoj povijesnoj jezgri: dvorište restorana Domenico, dvorište Levačić, dvorište palače Sermage, dvorište galerije Zlati ajngel, dvorište gradske vijećnice, dvorište  Art štacuna, dvorište Muzeja anđela, Julijanovo dvorište, Plikino dvorište, Darwinovo dvorište, dvorište galerije K10, dvorište Cvek i dvorište Vugrinec.  Festival dvorišta održat će se od 10 do 22 sata, a u mnoštvu umjetničkih, zabavnih i edukativnih sadržaja svatko će moći pronaći nešto za sebe. Svi su programi na festivalu besplatni, a u slučaju kiše Festival varaždinskih dvorišta održat će se u subotu 9. srpnja.

Program:

DVORIŠTE S POGLEDOM  (Trg slobode 7,  prolaz do restorana Domenico)
10 – 14/17 – 22 sata    sata    heppenig sa slikarom Živkom Toplakom – Ovo ljeto putujem…

DVORIŠTE PALAČE SERMAGE  (Trg Miljenka Stančića 1)
10-12/17-19 sati         MAJSTORI POSLIJE MAJSTORA
zamrljaj, sastavi i nadocrtaj sliku, očisti kovanice na restauratorskim radionicama Gradskog muzeja

DVORIŠTE GALERIJE ZLATI AJNGEL (Ulica  Ljudevita  Gajeva 15)
10 – 14/17 – 22 sata        Gorice u gradu –  Vidi i kušaj

DVORIŠTE GRADSKA VIJEĆNICA  (Trg kralja Tomislava 1)
10 – 14/17 – 19 sati    Notar varaždinski ( izdavanja varaždinskih  isprava i druge spelancije)
21 sat glazbeni program: Auguste

DVORIŠTE MALO SLATKO ( dvorište Art štacuna, Uska ulica 6)
10 – 14/17 – 19 sati  LAVANDA SEA OAZA
opuštanje i uživanje uz lavandine kolačiće, glazbu i osvježavajuće napitke

DVORIŠTE MUZEJA ANĐELA (Ulica S.S.Kranjčevića 14 )
10    – 14/17 – 22 sata         PRONAĐI SVOG ANĐELA
radionica Nacrtaj svog anđela, večernji program uz svjetlosnu instalaciju i nastup Udruge za ples i pokret Izis

PURGERSKO DVORIŠTE (Julijanovo dvorište,  Ulica S.S. Kranjčevića 8)
10 – 14/17 – 22 sata LONGPLAY OAZA
glazba s ploča iz 70-tih

PLIKINO DVORIŠTE (Ulica Ivana Padovca 4a)
10 – 14/17 – 22 sata  izložba instalacija Miroslava Prikratkog

DARWINOVO DVORIŠTE  (Ulica Ivana Padovca 7)
10 – 14/17 – 22 sata     SUSRET S UMJETNIKOM
atelje Darwina Butkovića, varaždinskog umjetnika, slikara, kipara i  performera

DVORIŠTE  GALERIJE K10 (Ulica I.Kukuljevića 10)
10 – 14/17 – 22 sata     ISPROBAJ RAKU I ISPECI SVOJU ŠALICU    
radionica i prezentacija keramičarske tehnike paljenja raku

DVORIŠTE VUGRINEC (Bakačeva ulica 10)
10 – 14/17 – 22 sata     izložba studenata Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta u  Zagrebu:  idejni projekti urbanih instalacija u varaždinskoj povijesnoj jezgri (Špancirfest oplemenjuje urbani prostor Varaždina)

DVORIŠTE CVEK (Ulica I.Kukuljevića 7)
  Lounge na Varaždinski
10 – 14 sati izložba fotografija Darka Gorenaka Varaždinska jezgra iz zraka
radionica Hobby hižice Varaždinski motivi

– osvježenje uz klipiće restorana Cimplet i kolače slastičarne Šešet
od 20,30 sati modna revija Ane Kraš povodom 10 godina rada (frizure Marijana   Gregurić, šminka Ema Kerekeš i Marijana Gregurić)    
glazbeni program: Neven Stipčić, Oliver Potočnik, The Yangsters i prijatelji
osvježenje uz klipiće restorana Cimplet i kolače slastičarne Šešet

Izvor:
Foto: TZ Varaždin

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje