Povežite se s nama

Život i društvo

Čak 300 tisuća religijskih turista godišnje posjeti Ludbreg

Objavljeno:

- dana

Religijski turizam

Ludbreg godišnje ostvari oko 12 tisuća registriranih turističkih noćenja te više od 300 tisuća jednodnevnih posjeta. Brojke koje Grad svrtstavaju u turističku destinaciju iznijete su na  1. konferenciji religijskog, turizma, sakralne baštine i hodočašća, održanoj  u Ludbregu.

Na konferenciji  koju je organizirala LUX promocija u partnerstvu s Hrvatskom biskupskom konferencijom, okupio se velik broj učesnika. Bili su tu i varaždinski biskup Josip Mrzljak, državni tajnik iz Ministarstva turizma, Frano Matušić i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Cilj konferencije je intenzivniji razvoj religijskog turizma, kao vrlo perspektivne grane hrvatskog turizma.

-Prije 4, 5 godina smo ugostili i saborski odbor koji je u Ludbregu održao tematsku sjednicu, vezanu za religijski, odnosno vjerski turizam. Ludbreg je već istaknut kao grad koji može biti središte hodočasničkog turizma. Brojke nam daju za pravo zvati se turističkim središtem – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Ideju jačanja vjerskog turizma podržao je i državni tajnik, Frano Matušić. – Nadam se  će ova konferencija utrtiti put budućim aktivnostima u kojima Ministarstvo turizma želi aktivno sudjelovati i participirati upravo u razvoju posebnih oblika turizma – istaknuo je Matušić.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak je naglasio niz poveznica hodočašća i turizma. – Puno je motiva zašto ljudi idu na ovu ili onu destinaciju. I kad idemo kao hodočasnici na putovanje, uvijek tu postoji i onaj turistički segment – zaključio je varaždinski biskup. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Predstavila se kao maserka te u stanu 74-godišnjakinje ukrala vrijedan nakit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka starije životne dobi pustila je u kuću ženu koja se predstavljala kao maserka, a koja ju je na kraju – okrala.

Naime, u petak, 12. kolovoza, oko 12 sati u ulici Stanka Vraza u Varaždinu, nepoznata je žena okrala 74-godišnjakinju, ističu iz PU varaždinske.

Nepoznata je žena došla do stana oštećene te joj ponudila uslugu masaže masažerom.

Kada je ušla u stan oštećene, iskoristila je njenu kraću nepažnju i ušla u sobu, gdje je otvarala ladice i otuđila razni zlatni nakit u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počiniteljice ovog kaznenog djela, ističu iz policije.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Koprivnici u četvrtak počinje Renesansni festival, glavna tema su putujući trgovci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Koprivnica - TZ - Mladen Ban Photography

Renesansni festival u Koprivnici s glavnom temom – putujući trgovci, održat će se od 18. do 21. kolovoza, u organizaciji Turističke zajednice Grada Koprivnice.

Organizatori ističu da će se nakon tri godine stanke konačno održati ovaj grandiozan povijesni spektakl, a tu činjenicu potvrđuje nagrada za najbolju turističku manifestaciju Hrvatske te svrstavanje u jednu od najvećih i najboljih manifestacija u Europi.

– Trgovci i obrtnici su oduvijek bili glavna i nezaobilazna atrakcija festivala, a mnogi od njih na licu mjesta prikazuju proces izrade proizvoda zaboravljenih zanata i nude svoje unikatne (eko) proizvode. Posjetitelji mogu u četiri dana uživati u mnogo toga, od ponude trgovaca, do bogate gastronomske ponude, konjičkih turnira, viteških borbi, plesova, revija, labirinta, streličarstva, jahanja, itd. – poručuju organizatori, te obećavaju:

– Ono što možemo obećati je kada prođete kroz vrata bedema teleportirat ćete se u živu povijest, gdje nema suvremenih pomagala (plastike) i gdje je sve u skladu sa vremenom kojeg predstavlja. To čini ovaj festival drugačijim od svih drugih. Kostimirajte se, budite dio priče i podržite manifestaciju koja promiče ostavljanje što manjeg ekološkog otiska – objasnili su.

Detaljan program po danima dostupan je OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje