Povežite se s nama

Život i društvo

Čak 35 posto djece u Hrvatskoj u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu

debelo dijete debljina

Objavljeno:

- dana

U edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 10. prosinca održan je okrugli stol na temu „Debljina djece – začetci cjeloživotne bolesti“.

Govornici su bili prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović i Jasenka Borovčak, piše HZJZ.

Svrha okruglog stola bila je senzibilizirati javnost i roditelje na problem debljine u dječjoj dobi. Na okruglom stolu prezentirana su saznanja o čimbenicima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te o prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Izneseni su opći rizici debljine po zdravlje kao i primjeri dobre prakse u području prevencije debljine u djece.

Prevenciju debljine, kao jednog od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, potrebno je započeti već u razdoblju prije rođenja. Prenatalna izloženost prekomjernim ili oskudnim količinama hranjivih tvari, kao i fetalni stres, mogu dovesti do razvoja debljine u djetinjstvu i/ili odrasloj dobi. Prevenciju treba nastaviti u ranom djetinjstvu, osobito u dojenačkom razdoblju, u kojem važnu ulogu ima majčino mlijeko tj. dojenje do najmanje šestog mjeseca djetetovog života.

Učestalost debljine u djece značajnije se povećava u dobi između 5. i 8. godine života. Prema istraživanju „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)“ 35% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, što je poražavajući podatak uzmemo li u obzir da je 2003. godine bilo 21% djece s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom. Dječaci su danas značajnije deblji od djevojčica, njih 39% ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, dok u tu kategoriju spada 31% djevojčica. Također, najveći postotak dječaka s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom zabilježen je u jadranskoj regiji, njih 42%, dok je najviše djevojčica s debljinom u kontinentalnoj regiji, njih 35%. CroCOSI istraživanje ukazuje na još neke značajke koje pomažu u objašnjavanju razloga zbog kojih su današnja djeca sve deblja. Svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga voze roditelji vlastitim automobilom. Također, više od trećine djece ne sudjeluje u sportskim ili plesnim aktivnostima. Više od polovice djece, njih 56%, dva ili više sati radnim danom provede gledajući TV ili koristeći elektroničke uređaje.

Reprezentativnost i količina prikupljenih podatka temelj je za planiranje preventivnih aktivnosti, kako prema djeci najmlađih dobnih skupina tako i prema njihovim roditeljima i ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja. Usvajanje zdravih prehrambenih navika i zdravog načina života od najranije dobi može pridonijeti smanjenju epidemije debljine te njezinih teških posljedica na zdravlje.

Jedan od primjera dobre prakse je projekt “Zdravo i fino” društva „Naša djeca“ Zabok u sklopu kojeg se s djecom provode radionice zdravoga kuhanja putem kojih ona usvajaju vještine poput izbora zdravih namirnica i zdravog kuhanja te time stječu pravilne prehrambene navike koje mogu primijeniti u svojoj obitelji. Djecu se na taj način poučava o temeljima sveobuhvatnog zdravlja, problemu debljine, ekološkom uzgoju te o tomu da je jedan od najučinkovitijih načina prevencije prekomjerne tjelesne mase i debljine pravilna prehrana, odabir zdravih namirnica u pripremi svakodnevnih obroka, kao i svakodnevno tjelesno kretanje, boravak u prirodi, pozitivno mišljenje i skladni međuljudski odnosni.

Život i društvo

Rekonstrukcija Basaričekove ulice u Majerju odvija se prema planu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je ljeto i sezona godišnjih odmora, u Ulici Đure Basaričeka u Majerju naveliko se radi. U tijeku su radovi na rekonstrukciji te ulice koji su započeli prije mjesec dana, a prema riječima načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, bude li ih vrijeme poslužilo sve će biti gotovo za dva mjeseca.

– Radi se o zahvatu duljine 369 metara gdje ćemo postojeću cestu koja je bila širine četiri metra proširiti na 5,5 metara, napraviti rubnjak s desne strane od metar i pol širine i, naravno, riješiti oborinska odvodnja. To je samo nastavak projekta kojeg smo dovršili, a riječ je o rekonstrukciji Radničke ulice koja se spaja u obliku slova “U” upravo u Majerju, a kod koje smo također proširili cestu na 5,5 metara uz rubnjak s desne strane te smo riješili oborinsku odvodnju – rekao je načelnik Posavec koji je danas obišao radove u Basaričekovoj ulici.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 162.462,21 eura koje izvodi tvrtka Gradax iz Međimurja.

– Općina Petrijanec prijavila je projekt “Rekonstrukcije ceste i oborinske kanalizacije u Ulici Đure Basaričeka” na natječaj Programa održivog razvoja lokalne zajednice kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te su joj odobrena sredstva od 30.000 EURa. Cilj projekta je podizanje razine komunalnog standarda stanovnika, podizanje razine sigurnosti u prometu svih sudionika na području općine, ali i obnova i rekonstrukcija ceste u modernu, sigurnu i funkcionalnu prometnicu – rekao je načelnik Općine Petrijanec i dodao kako je većina ulica na području te općine rekonstruirana kroz projekt aglomeracije.

– U naseljima Nova Ves Petrijanečka, Zelendvor, Družbinec i Strmec Podravski obnovili smo sve ceste, bilo da se radilo o županijskim ili nerazvrstanim cestama. No to nije kraj radovima. U fazi projektiranja je Ulica Ivana Gorana Kovačića i Sportska ulica u Petrijancu, a započet ćemo i s projektiranjem Ulice Ante Starčevića i Dravske ulice, također u Petrijancu. Važno je napomenuti da smo za sve te ulice prvo trebali riješiti imovinsko-pravne odnose kako bismo dobili građevinsku dozvolu, a to smo uspjeli riješiti još u vrijeme mog prvog mandata – rekao je načelnik Posavec koji je danas, uz radove u Ulici Đure Basaričeka obišao i druge važne investicije koje su dovršene, odnosno koje se provode u toj općini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nenajavljeni gost danas doslovno uletio u ured župana Stričaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije danas je dobio pomalo neobičnog gosta. Taj je gost doslovno uletio u njegov ured u Županijskoj palači.

Bio je to, kako je Stričak napisao na svom Facebooku, nenajavljeni posjet.

Uz to je objavio i ovu fotografiju:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje