Povežite se s nama

U fokusu

Čak 371 djece u varaždinskim školama nema za školski obrok, Čehok upozorio: to je 15 razreda!

Objavljeno:

- dana

Svakom 11 učeniku II. OŠ Varaždin roditelji nisu u mogućnosti platiti školsku kuhinju.

Ne zato jer ne žele, već zato što nemaju 100-ak kuna, koliko mjesečno košta užina u školi. U sedam varaždinskih osnovnih škola, Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule i Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar takvih je učenika ukupno 371. Ako računamo da je u jednom razredu prosječno 24 učenika, to je ukupno 15 razreda!

Sve više zamolbi roditelja za plaćanjem školske kuhinje

Na ove alarmantne podatke upozorio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen projekt „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS“. Ovim projektom dobiveno je ukupno 757.534 kuna za financiranje školskih obroka djeci čiji roditelji nemaju novaca.

– Sretan sam što imamo ovaj projekt koliko s druge strane mogu biti nesretan jer još uvijek ima djece čiji im roditelji ne mogu platiti obrok u školi. Nema tužnije slike za učitelja od one kada vidi dijete koje gleda drugu djecu koja jedu, a ono samo ne, jer mu roditelji nemaju dovoljno novaca da mu plate užinu ili ručak u školi – rekao je Čehok.

Roditelja koji ne mogu svojoj djeci osigurati ni jedan obrok u školi ima u gotovo svim osnovnim školama, no zabrinjavajuće je što je takve djece u školama sve više.

– Grad Varaždin nam niz godina pomaže u financiranju školske prehrane i to dva učenika po razrednom odjelu, no posljednje dvije tri godine imali smo sve više zamolbi roditelja da im se omogući besplatna užina, odnosno ručak za njihovu djecu u školi. Zahvaljujući projektu „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS“ broj učenika kojima se plaća prehrana se povećao i nadam smo da smo pomogli roditeljima koji nemaju novce za školsku užinu– rekao je Ernest Habek, ravnatelj II. OŠ Varaždin.

U toj školi u koju ove školske godine ide 711 učenika projektom je osigurana užina za 64 učenika, dok je još 19-ero učenika sufinanciran ručak.

– Užina je financirana u punom iznosu. Obrok iznosi pet kuna dnevno i taj iznos je financiran u punom iznosu. Ručak košta između 11 i 13 kuna, ovisno o školi, a sufinanciran je u iznosu od 5,47 kuna. Ostatak plaćaju roditelji – pojasnio je Habek.

Grad Varaždin je u listopadu prošle godine podnio projekti prijedlog „ŠkolSka PrehranA za Sve“ na poziv koji je objavilo Ministrstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnlu politiku u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) . Partneri na projektu su su svih sedam osnovnih škola s područja Grada Varaždina, Katolička osnovna škola Svete Uršule i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, u skladu s utvrđenim i opravdanim potrebama u odgojno-obrazovnim ustanovama.

– Odluka je donesena je 2. veljače i prijedlog nam je odobren u maksimalnom iznosu od 757.534 kune. Projekt traje od 4. rujna 2017. do 15. lipnja 2018. godine. Sretna što je projekt odobren u 100 % iznosu i što će naši učenici koji su potrebiti imati osiguran obrok u školi – rekla je privremena pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević.

Iako projekt završava sa završetkom školske godine, varaždinski gradonačelnik najavljuje da će se Grad Varaždin prijaviti i dogodine.

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje