Povežite se s nama

Kultura

Međunarodno natjecanje puhača “Woodwind & Brass“ u Varaždin dovelo 400 puhača

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNO PROBILI LED

Nakon niza regionalnih i nacionalnih natjecanja te desetak godina kuloarskih razgovora i premišljanja, varaždinska je Glazbena škola otišla i taj željeni korak dalje – u organizaciju Međunarodnog natjecanja.

 Led je razbilo šestodnevno Međunarodno natjecanje puhača “Woodwind & Brass“, održano prošlog tjedna. Iako u premijernom izdanju, na natjecanje se prijavilo neočekivanih 400 glazbenika. Od devetogodišnjaka do akademaca. Ravnatelj škole, Davor Matačić, i sam začuđen takvim odazivom, ipak pronalazi realne razloge za tako velik interes međunarodnih puhača – Jedna smo od najopremljenijih glazbenih škola u Hrvatskoj, s najboljom infrastrukturom i odličnim uvjetima. Pribrojimo li tome vrhunske međunarodne glazbenike u žiriju… blizinu Zagreba i aerodroma, autocestu… Sve to pokazuje da je riječ o dobroj ideji, nedostatku takvog sadržaja u ovom dijelu Europe i povjerenju u varaždinsku Glazbenu školu i, naravno, vrhunski žiri, koji daje glavni pečat natjecanju. Mislim da je rijetko koja kulturna ustanova toliko važna za pozicioniranje Varaždina na kulturnu kartu svijeta kao naša škola. Bez lažne skromnosti, zaista smo poznati u svijetu. I to zbog ljudi koji su prošli kroz nju. Dobar je osjećaj znati da na prijamnom ispitu na Glazbenom sveučilištu u Beču među učenicima iz cijelog svijeta prvo mjesto zauzme učenica vaše škole, poćinje razgovor Matačić.

”Savršeni uvjeti”

Veliki broj puhača stigao je iz Slovenije, ali ne zbog – kako bismo laički pomislili – blizine dviju zemalja. – Razlog za veliki broj Slovenaca treba tražiti u činjenici što Slovenija tradicionalno ima izuzetno jake puhačke škole, pojašnjava ravnatelj. I dodaje: – Osim što promičemo ugled škole, vjerujem da će natjecanje pridonijeti i gospodarskom te socijalnom i kulturnom aspektu Grada i Županije. Dakle, implikacije i blagodati za Grad koji se kandidira za Europsku prijestolnicu kulture i prezentira se kao Grad kulture, su višestruke. Takav Grad zaslužuje biti natjecateljskim gradom na području glazbe, smatra Davor Matačić.

 

Blagodati za Grad koji se kandidira za EPK i prezentira se kao Grad kulture,  višestruke su

– Naši učenici putuju na brojna natjecanja i zaista se ne mogu sjetiti boljih uvjeta od ovih varaždinskih. Logistika, dobar geografski položaj i besprijekorna infrastruktura. Svaki natjecatelj može koristiti sobu za usviravanje, probe za nastup… dok primjerice u Italiji, na vrlo jakom natjecanju, direktno s ceste dolazite u dvoranu. Ipak, naša koncertna dvorana je najjači adut – u velikoj glasovir Steinway, u maloj je Fazioli – dva vrhunska glasovira, odlična akustika, izolacija – uvjeti su savršeni, nabraja Mataćić. S obzirom na nagrade, očigledno je da one nisu razlog odazivu puhača. Stvar je, rekli bismo, prestiža, što i jest cilj – motivacijski faktor.

-Bitno je stjecanje iskustava na natjecanjima, upoznavanje s drugim muzičarima i profesorima te ispunjavanje zacrtanih ciljeva, rekao je Matačić.
Od starijih kategorija, sedam natjecatelja, konkuriralo je za koncert laureata, održan zadnjeg dana natjecanja – po jedan natjecatelj iz svake discipline od C kategorije naviše. Predrasude da nema žena u puhačkom svijetu na ovom su se natjecanju pokazala netočnima. – Kad se sve zbroji u Varaždinu je muško ženski omjer pola-pola, kaže.
Već za manje od mjesec dana Glazbena škola će ugostiti pijaniste Memorijala Jurice Muraia. Umjesto planiranog datuma, s natjecanjem će se, kao i ovaj put, zbog velikog broja prijava početi dva dana ranije. Slijedi Aestas musica… Natjecanje Woodwind & Brass, dakle, odlična je uvertira u glazbeno proljeće i ljeto Glazbene škole Varaždin.

Trombonist svjetskog glasa Carsten Svanberg:

Na natjecanju nastupio je i član žirija, trombonist svjetskog glasa Carsten Svanberg uz pratnju pijanista Danijela Ota. – Bilo je ovo fantastično natjecanje. Iznenađen sam jer, iskreno, nisam znao što očekivati. Puno je natjecatelja i puno odličnih glazbenika. Fascinira da je toliko mladih ljudi, gotovo djece, odlučilo sudjelovati.
Imao sam čast odsvirati koncert i biti u žiriju. Priznajem, iznenadila me puna dvorana na koncertu, jer to nije uobičajeno za tromboniste. Konkurencija je bila jaka, natjecatelji odlični, što je nama, žiriju, otežalo posao, rekao je Svanberg i dodao da jedva čeka sljedeću godinu i dolazak u Varaždin.

 

Izvor:
Foto:

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje