Povežite se s nama

Međimurje

Čak 47 međimurskih osnovnih škola uključilo se u akciju „Čep odvoji, izlet osvoji!“

Objavljeno:

- dana

Poziv na akciju prikupljanja plastičnih čepova naišao je na odličan odaziv međimurskih osnovnih škola.

Četrdeset i sedam osnovnih, uključivo i područne škole, s područja Međimurske županije prijavilo se za sudjelovanje u akciji nazvanoj „Čep odvoji, izlet osvoji!“.

Akciju organizira Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec.

Cilj akcije je dodatna motivacija osnovnoškolcima koji već niz godina marljivo skupljaju plastične čepove i time prikupljaju financijska sredstva za liječenje i pomoć oboljelima od leukemije i limfoma.

Poziv školama je upućen 3. studenoga i prijave su završile zaključno s 30. studenoga 2022. godine. Sve prijavljene škole plastične čepove će unutar ove akcije prikupljati do subote, 22. travnja 2023. godine.

Preuzimanje i brojanje jumbo vreća s čepovima vrši Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec. Najmarljiviji učenici moći će osvojiti izlet u Park prirode Papuk i razgled Geo info centra u Voćinu, izlet na poučnu stazu Svetomartinska Mura i razgled Centra za posjetitelje Med dvemi vodami te izlet u Križovec i razgled Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

Osnovne škole koje će sudjelovati u akciji „Čep odvoji, izlet osvoji!“ jesu: OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, PŠ Držimurec – Strelec, OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, OŠ Draškovec, OŠ Donja Dubrava, PŠ Donji Vidovec, OŠ I. G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu, PŠ Zasadbreg, OŠ Sveta Marija, PŠ Donji Mihaljevec, PŠ Florijana Andrašeca Dekanovec, PŠ Turčišće, OŠ Domašinec, OŠ Strahoninec, OŠ Petar Zrinski Šenkovec, PŠ Mačkovec, PŠ Žiškovec, OŠ Podturen, PŠ Sivica, PŠ Novakovec, PŠ Miklavec, OŠ Prelog, OŠ Mursko Središće, OŠ Štrigova, PŠ Železna Gora, PŠ Prekopa, PŠ Stanetinec, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Nedelišće, OŠ Pušćine, PŠ Dunjkovec, II. OŠ Čakovec, OŠ Goričan, OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec, OŠ Selnica, III. OŠ Čakovec, OŠ Belica, OŠ Donji Kraljevec, I. OŠ Čakovec, PŠ Krištanovec, PŠ Novo Selo Rok, OŠ Hodošan, OŠ Orehovica, PŠ Podbrest i OŠ Kuršanec.  

Rezultati Akcije bit će poznati u ponedjeljak, 8. svibnja 2023. godine, a realizacija nagradnih izleta uslijedit će do kraja nastavne godine 2022./2023. (21. lipnja 2023.)

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Međimurje

Maturanti dobili priliku upoznati se s Učiteljskim fakultetom u Čakovcu na Danu otvorenih vrata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu je u srijedu, 25. siječnja, organizirao Dan otvorenih vrata i tom prigodom bio domaćin učenicima i maturantima koji intenzivnije razmišljaju o odabiru studija te koji svoje buduće zanimanje vide u području učiteljske ili odgojiteljske profesije.

Tijekom Dana otvorenih vrata djelatnici i studenti Odsjeka Učiteljskog fakulteta omogućili su učenicima i maturantima da steknu iskustveni uvid u učiteljski i odgojiteljski studij. Učenici su uz prezentaciju koja se mogla pratiti uživo i putem interneta upoznali fakultet i studijske programe te iz prve ruke saznali što sve oni nude i kako izgleda studiranje na Odsjeku u Čakovcu.

Uz tradicionalne i već dugo godina izvođene smjerove učiteljskih i odgojiteljskih studija posebno je prezentiran novi integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni učiteljski studij, smjer cjeloživotno obrazovanje i obrazovanje odraslih koji omogućuje obrazovanje učitelja s dodatnim andragoškim kompetencijama i koji omogućuje stjecanje dvaju zanimanja, onog učitelja razredne nastave od 1. do 4. razreda te onog učitelja u obrazovanju odraslih od 1. do 8. razreda.

Nakon održane prezentacije učenici su u interakciji sa studentima saznali kako studij izgleda iz studentske perspektive te razgovarali o aktivnostima i životu na fakultetu. Tijekom razgleda fakulteta predstavljene su infrastrukturne mogućnosti Učiteljskog fakulteta pa su tako učenici posjetili digitalnu učionicu budućnosti, razgledali brojne praktikume, sjeli u studentske klupe, posjetili knjižnicu, studentski boravak i studentsku menzu.

– Svi učenici koji su bili spriječeni prisustvovati prezentaciji mogu se uvijek obratiti djelatnicima i stručnim službama fakulteta koji će sa zadovoljstvom prezentirati sve mogućnosti studiranja na Odsjeku Učiteljskog fakulteta u Čakovcu – poručuju s čakovečkog fakulteta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje