Povežite se s nama

U fokusu

Čak 80 izlagača na Sajmu, svi se nadaju potpori politike

Objavljeno:

- dana

SAJAM

Na dvodnevnom 3. Gospodarskom sajmu Varaždin 2016. krajem prošlog tjedna izlagalo je više od 80 izlagača.

Brojka je to koja govori da su na prva dva izdanja Sajma obrtnici i gospodarstvenici pronašli međusobni interes za priredbu ovakvog tipa. I to unatoč tome što se isprva ti sajmovi nisu pokazali obećavajućima. Očigledno je to bio samo oprez uslijed dugotrajne recesije. S izlaskom iz krize gospodarstvo je uzelo novi zamah, što se pokazalo i gužvom na Gospodarskom sajmu. Užurbana, poslovna atmosfera podsjećala je na dobra vremena hrvatskoga gospodarstva. Mnoga predstavljena poduzeća vodeće su firme u svojoj branši na domaćem i međunarodnom tržištu. 

Varaždinska županija zauzima prvo mjesto na brojnim ljestvicama s prefiksom naj. Najmanje je nezaposlenih, najveći izvoz, najveći gospodarski rast… ali istovremeno i najmanje plaće. Upravo zbog toga varaždinski gradonačelnik Goran Habuš smatra da je ovakav tržišni rast dobar korak ka konkurentnosti na tržištu rada.
– Lokalne vlasti čine sve kako bi pomogle županijskom gospodarstvu, ali čekamo da nam se u tome priključi i državna razina – rekao nam je Goran Habuš. Gradonačelnik smatra da je svako promicanje gospodarstva dobrodošlo. – U Županiji imamo odlične gospodarstvenike i obrtnike, što se vidi i na ovom Sajmu – rekao je.

Priredba će, vjeruje se, odigrati svoju ulogu u živosti županijske ekonomije 

Gospodarski sajam se i održava s poticanjem i podrškom gospodarstvu, pa ima i promotivni značaj za regiju. – Za izlagače je značajan i zbog izravnog uvida u ponudu i potražnju te kontakata s potencijalnim partnerima, poslovanja nakon Sajma, vrijednih adresara i informacija – rekao je organizator Sajma Nenad Kumrić Čarli. Priredba će, vjeruje se, odigrati svoju ulogu u živosti županijske ekonomije. Svoje su firme i obrtnike podržale i obrtničke komore svih šest županijskih gradova – Varaždina, Ludbrega, Varaždinskih Toplica, Novog Marofa, Lepoglave i Ivanca.

Organizator je dobro iskoristio oba sajmena dana. Uz izlaganje je održano i desetak tematskih predavanja, stručnih skupova i panel-rasprava.
Predavanja su održali Josip Borak, direktor Tehnološkog parka Varaždin, inovator iz Varaždinskih Toplica Zoran Posavec, vlasnica VOP-portala Varaždin Ivana Ipša i Kristina Androlić, čija je tvrtka vlasnik licence za Business caffe. U svakom slučaju na Sajmu nije bilo dosadno, dvoranom u Graberju su cijelo vrijeme kružili poduzetnici i posjetitelji, političari su se miješali s gospodarstvenicima. Blagodat ovih drugih uvelike ovisi o prvima. Jer bez poticajnih zakona i olakšavanja nameta gospodarstvu neće biti pravog iskoraka. Ili će on ići puževim korakom. – Stvari su krenule. Ovo je pravi trenutak da politika maksimalno pomogne. Jer, ako neće sad, teško da će imati priliku kome pomagati ubuduće – slažu se gospodarstvenici.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

Vlasnici međimurske “Vajde“ dobili milijune za stoku koje uopće nema na farmama?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Redakcija Telegrama tvrdi da je razotkrila veliki skandal s EU potporama – braća Pivac dobila su milijune eura, a na nekim prijavljenim farmama navodno uopće nemaju stoku!

Prema tvrdnjama Telegramovih izvora riječ je o međimurskoj Vajdi, tvrtki iz Grupe Pivac koji su najveći korisnici potpore za Mjeru 14  iz europske blagajne. Prošle im je godine za tu mjeru isplaćeno 3,8 milijuna eura.

Prihodi Vajde prošle su godine iznosili 89 milijuna eura, dobit je 3,46 milijuna eura, upravo nešto manje od iznosa potpora za Mjeru14.

– Na nekim se lokacijama svinje nikad nisu ni nalazile, niti su, prema izjavama zatečenih vlasnika, imali ugovore s podnositeljem zahtjeva o usluzi uzgoja svinja. Dakle, novac za Mjeru 14 je isplaćen, a da životinje nisu niti bile uzgajane na farmama niti je postajao ugovor s kooperantima – ističe se u članku kojeg u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje