Povežite se s nama

U fokusu

Čak 80 izlagača na Sajmu, svi se nadaju potpori politike

Objavljeno:

- dana

SAJAM

Na dvodnevnom 3. Gospodarskom sajmu Varaždin 2016. krajem prošlog tjedna izlagalo je više od 80 izlagača.

Brojka je to koja govori da su na prva dva izdanja Sajma obrtnici i gospodarstvenici pronašli međusobni interes za priredbu ovakvog tipa. I to unatoč tome što se isprva ti sajmovi nisu pokazali obećavajućima. Očigledno je to bio samo oprez uslijed dugotrajne recesije. S izlaskom iz krize gospodarstvo je uzelo novi zamah, što se pokazalo i gužvom na Gospodarskom sajmu. Užurbana, poslovna atmosfera podsjećala je na dobra vremena hrvatskoga gospodarstva. Mnoga predstavljena poduzeća vodeće su firme u svojoj branši na domaćem i međunarodnom tržištu. 

Varaždinska županija zauzima prvo mjesto na brojnim ljestvicama s prefiksom naj. Najmanje je nezaposlenih, najveći izvoz, najveći gospodarski rast… ali istovremeno i najmanje plaće. Upravo zbog toga varaždinski gradonačelnik Goran Habuš smatra da je ovakav tržišni rast dobar korak ka konkurentnosti na tržištu rada.
– Lokalne vlasti čine sve kako bi pomogle županijskom gospodarstvu, ali čekamo da nam se u tome priključi i državna razina – rekao nam je Goran Habuš. Gradonačelnik smatra da je svako promicanje gospodarstva dobrodošlo. – U Županiji imamo odlične gospodarstvenike i obrtnike, što se vidi i na ovom Sajmu – rekao je.

Priredba će, vjeruje se, odigrati svoju ulogu u živosti županijske ekonomije 

Gospodarski sajam se i održava s poticanjem i podrškom gospodarstvu, pa ima i promotivni značaj za regiju. – Za izlagače je značajan i zbog izravnog uvida u ponudu i potražnju te kontakata s potencijalnim partnerima, poslovanja nakon Sajma, vrijednih adresara i informacija – rekao je organizator Sajma Nenad Kumrić Čarli. Priredba će, vjeruje se, odigrati svoju ulogu u živosti županijske ekonomije. Svoje su firme i obrtnike podržale i obrtničke komore svih šest županijskih gradova – Varaždina, Ludbrega, Varaždinskih Toplica, Novog Marofa, Lepoglave i Ivanca.

Organizator je dobro iskoristio oba sajmena dana. Uz izlaganje je održano i desetak tematskih predavanja, stručnih skupova i panel-rasprava.
Predavanja su održali Josip Borak, direktor Tehnološkog parka Varaždin, inovator iz Varaždinskih Toplica Zoran Posavec, vlasnica VOP-portala Varaždin Ivana Ipša i Kristina Androlić, čija je tvrtka vlasnik licence za Business caffe. U svakom slučaju na Sajmu nije bilo dosadno, dvoranom u Graberju su cijelo vrijeme kružili poduzetnici i posjetitelji, političari su se miješali s gospodarstvenicima. Blagodat ovih drugih uvelike ovisi o prvima. Jer bez poticajnih zakona i olakšavanja nameta gospodarstvu neće biti pravog iskoraka. Ili će on ići puževim korakom. – Stvari su krenule. Ovo je pravi trenutak da politika maksimalno pomogne. Jer, ako neće sad, teško da će imati priliku kome pomagati ubuduće – slažu se gospodarstvenici.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje