Povežite se s nama

U fokusu

Čak 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja

Objavljeno:

- dana

Čak 89 % anketiranih medicinskih sestara doživjelo je na svome radnome mjestu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja.

To pokazuju rezultati istraživanja „Nasilje nad medicinskim sestrama i sigurnost u zdravstvenim ustanovama“, koje je u svibnju provela Hrvatska komora medicinskih sestara. Oko dvije trećine sestara koje su pretrpjele nasilje izjasnile su se da su doživjele verbalno nasilje, dok je nešto više od trećine sestara uz verbalno doživjelo i fizičko nasilje. U posljednjih pet godina napadi na medicinske sestre dogodili su se u 73 % zdravstvenih ustanova koje su sudjelovale u anketi. Zbog učestalih napada na medicinske sestre Komora je zatražila izmjene Kaznenog zakona tražeći da se napad na medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu.

Kazne zatvorom

– Nasilje nad medicinskim sestrama postaje sve veći problem. U Komori želimo ukazati na dubinu tog problema i potrebu njegova sustavnog rješavanja te smo zbog toga proveli ovo istraživanje među svojim članovima i zatražili izmjene Kaznenog zakona – ističe predsjednica Komore Slava Šepec, dodajući da je Vlada usvojila njihove prijedloge te da Nacrt izmjena Kaznenog zakona predviđa da će se napad na liječnike i zdravstvene djelatnike tretirati kao napad na službenu osobu. Ministarstvo pravosuđa pripremilo je Nacrt izmjena i dopuna Kaznenog zakona, koji je tijekom lipnja prošao e-savjetovanje. Nacrt definira kaznu do tri godine zatvora za osobu koja će uporabiti silu ili zaprijetiti uporabom sile nad zdravstvenim djelatnikom za vrijeme obavljanja njegova posla. Posebice je zabrinjavajući podatak istraživanja prema kojemu većina sestara zbog straha od još većih problema nije prijavila slučaj nasilja.

Medicinske sestre treba dodatno educirati kako bi stekle vještine rješavanja teških situacija

– Nikada i nigdje nema opravdanja za šutnju kad se dogodi nasilje. Posebno je to važno u zdravstvu jer zdravstveni radnici u svakom trenutku moraju skrbiti o svim pacijentima kao da se ništa nije dogodilo. Da bi to bilo moguće, zakonodavac mora stvoriti zakonski okvir, a zdravstvene ustanove sigurnosne uvjete. Trajnom edukacijom treba omogućiti medicinskim sestrama usvajanje znanja koja će im pomoći riješiti problem u trenutku nastajanja – zaključila je Slava Šepec.
Hrvatska komora medicinskih sestara provela je i istraživanje o sigurnosti u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. U istraživanju su sudjelovale glavne medicinske sestre zdravstvenih ustanova. One su sigurnost u zdravstvenim ustanovama, u rasponu od jedan do pet, ocijenile trojkom, a čak 95 % glavnih sestara izjasnile su se da fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu odgovarajuće. Istraživanje je pokazalo da 76 % ustanova ima portira tijekom dana, a samo 67 % tijekom noći. Više od polovice ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24 sata, dok 9 % ustanova zaštitara ima samo tijekom noći.

Većina sestara ne prijavljuje nasilje

Istraživanje Hrvatske komore medicinskih sestara o nasilju nad medicinskim sestrama pokazalo je da su u 77 % slučajeva nasilni bili pacijenti, a u 56 % članovi obitelji ili pratnja pacijenta. Zabrinjavajuće je da većina medicinskih sestara koje su doživjele nasilje, to nasilje nisu prijavile, njih 63 %. Kao razloge neprijavljivanja medicinske sestre najčešće navode strah od stvaranja dodatnih problema.

Medicinske sestre koje su prijavile doživljeno nasilje uglavnom su slučajeve nasilja prijavile poslodavcu, dok je samo njih 22 % nasilje prijavilo policiji, sindikatu, sudu ili Komori. Istraživanje Komore pokazalo je da nasilje ostavlja posljedice na medicinske sestre koje su mu bile izložene. Tako 66 % sestara osjeća povremeni ili stalni strah od nasilja, a njih 5 % je zbog posljedica nasilja bilo prisiljeno otići na bolovanje. Oko dvije trećine anketiranih sestara smatra da bi im dodatna edukacija pomogla u postupanju s nasilnim osobama. U anketi je sudjelovalo 1705 medicinskih sestara, među kojima je najviše bilo zaposlenih u bolničkom sustavu (50 %), zatim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (18 %), privatnim zdravstvenim ustanovama (12 %), zavodima za hitnu medicinu (7 %) i drugim zdravstvenim ustanovama (13%).

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje