Povežite se s nama

Međimurje

Čakom im oprostio dug, a oni mu “natukli“ novi

Objavljeno:

- dana

ODVOZ OTPADA

Poseban naglasak na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Orehovice načelnik Franjo Bukal dao je, između ostaloga, izvješću o prošlogodišnjem radu Gradskoga komunalnog poduzeća Čakom.

Naime, iako je u njemu istaknuto da se mještani s područja Općine Orehovica pridržavaju razvrstavanja otpada te da je zabilježen porast prilikom prikupljanja komunalnog otpada za 5,55 posto, načelnika su zasmetale otvorene stavke Čakomovoga redovnoga financijskog izvješća.

– U njemu je konstatirano da Romsko naselje Čakomu duguje iznos od 75.000 kuna, i to nakon što im je prijašnjih godina otpisan dug od oko 170 tisuća kuna – naglasio je Bukal, pozvavši pritom sve prisutne na sjednici da zajednički pokušaju stati na kraj ovakvome načinu ponašanja. Dodao je da je Općina Orehovica bila prva na području Međimurske županije koja je sanirala četiri velika divlja odlagališta otpada.

Općina s 13 milijuna kuna sanirala sva divlja odlagališta, a sada niču nova

– Uložili smo u njihovu sanaciju više od tri milijuna kuna iz općinskog proračuna i još 10-ak milijuna kuna iz državnog proračuna. Stoga je za nas neprihvatljivo da danas na našem području opet egzistira nekoliko manjih deponija – rekao je općinski načelnik. Pritom je uputio poseban apel pripadnicima romske nacionalne manjine, koji su također prisustvovali sjednici.

– S obzirom na to da se nastavljaju ulaganja za vaš razvoj i bolji način života, red je da nešto vratite ovoj zajednici u kojoj živite – poručio im je Bukal.
Na njega se nadovezao predsjednik Općinskog vijeća Branko Sušec, podržavši načelnika uz napomenu da bi se svi žitelji trebali uključiti u rješavanje problema sa zbrinjavanjem otpada.

– Stanje na lokacijama obraslim šumskom vegetacijom je prestrašno. Iz izvješća Čakoma vidi se da je Općina Orehovica osrednja po izdvajanju komunalnog otpada i njegovo odlaganje u prirodi se mora izbjegavati – zaključio je Sušec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje