Povežite se s nama

Međimurje

Čakom im oprostio dug, a oni mu “natukli“ novi

Objavljeno:

- dana

ODVOZ OTPADA

Poseban naglasak na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Orehovice načelnik Franjo Bukal dao je, između ostaloga, izvješću o prošlogodišnjem radu Gradskoga komunalnog poduzeća Čakom.

Naime, iako je u njemu istaknuto da se mještani s područja Općine Orehovica pridržavaju razvrstavanja otpada te da je zabilježen porast prilikom prikupljanja komunalnog otpada za 5,55 posto, načelnika su zasmetale otvorene stavke Čakomovoga redovnoga financijskog izvješća.

– U njemu je konstatirano da Romsko naselje Čakomu duguje iznos od 75.000 kuna, i to nakon što im je prijašnjih godina otpisan dug od oko 170 tisuća kuna – naglasio je Bukal, pozvavši pritom sve prisutne na sjednici da zajednički pokušaju stati na kraj ovakvome načinu ponašanja. Dodao je da je Općina Orehovica bila prva na području Međimurske županije koja je sanirala četiri velika divlja odlagališta otpada.

Općina s 13 milijuna kuna sanirala sva divlja odlagališta, a sada niču nova

– Uložili smo u njihovu sanaciju više od tri milijuna kuna iz općinskog proračuna i još 10-ak milijuna kuna iz državnog proračuna. Stoga je za nas neprihvatljivo da danas na našem području opet egzistira nekoliko manjih deponija – rekao je općinski načelnik. Pritom je uputio poseban apel pripadnicima romske nacionalne manjine, koji su također prisustvovali sjednici.

– S obzirom na to da se nastavljaju ulaganja za vaš razvoj i bolji način života, red je da nešto vratite ovoj zajednici u kojoj živite – poručio im je Bukal.
Na njega se nadovezao predsjednik Općinskog vijeća Branko Sušec, podržavši načelnika uz napomenu da bi se svi žitelji trebali uključiti u rješavanje problema sa zbrinjavanjem otpada.

– Stanje na lokacijama obraslim šumskom vegetacijom je prestrašno. Iz izvješća Čakoma vidi se da je Općina Orehovica osrednja po izdvajanju komunalnog otpada i njegovo odlaganje u prirodi se mora izbjegavati – zaključio je Sušec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje