Povežite se s nama

Međimurje

Čakom im oprostio dug, a oni mu “natukli“ novi

Objavljeno:

- dana

ODVOZ OTPADA

Poseban naglasak na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Orehovice načelnik Franjo Bukal dao je, između ostaloga, izvješću o prošlogodišnjem radu Gradskoga komunalnog poduzeća Čakom.

Naime, iako je u njemu istaknuto da se mještani s područja Općine Orehovica pridržavaju razvrstavanja otpada te da je zabilježen porast prilikom prikupljanja komunalnog otpada za 5,55 posto, načelnika su zasmetale otvorene stavke Čakomovoga redovnoga financijskog izvješća.

– U njemu je konstatirano da Romsko naselje Čakomu duguje iznos od 75.000 kuna, i to nakon što im je prijašnjih godina otpisan dug od oko 170 tisuća kuna – naglasio je Bukal, pozvavši pritom sve prisutne na sjednici da zajednički pokušaju stati na kraj ovakvome načinu ponašanja. Dodao je da je Općina Orehovica bila prva na području Međimurske županije koja je sanirala četiri velika divlja odlagališta otpada.

Općina s 13 milijuna kuna sanirala sva divlja odlagališta, a sada niču nova

– Uložili smo u njihovu sanaciju više od tri milijuna kuna iz općinskog proračuna i još 10-ak milijuna kuna iz državnog proračuna. Stoga je za nas neprihvatljivo da danas na našem području opet egzistira nekoliko manjih deponija – rekao je općinski načelnik. Pritom je uputio poseban apel pripadnicima romske nacionalne manjine, koji su također prisustvovali sjednici.

– S obzirom na to da se nastavljaju ulaganja za vaš razvoj i bolji način života, red je da nešto vratite ovoj zajednici u kojoj živite – poručio im je Bukal.
Na njega se nadovezao predsjednik Općinskog vijeća Branko Sušec, podržavši načelnika uz napomenu da bi se svi žitelji trebali uključiti u rješavanje problema sa zbrinjavanjem otpada.

– Stanje na lokacijama obraslim šumskom vegetacijom je prestrašno. Iz izvješća Čakoma vidi se da je Općina Orehovica osrednja po izdvajanju komunalnog otpada i njegovo odlaganje u prirodi se mora izbjegavati – zaključio je Sušec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

MMČ povodom Noći muzeja pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Noć muzeja, koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva organizira 16. put zaredom, zbog okolnosti izazvanih koronavirusom ove se godine u većini hrvatskih muzeja održava u digitalnom obliku. Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju je manifestaciju pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“.

– U petak, 29. siječnja, u 17 sati na Facebook stranici Muzeja Međimurja Čakovec našoj ćemo publici prikazati video sa snimkama nastanka izložbe, raspored i detalje postava izložbe, prezentaciju IT opreme na izložbi te popratna objašnjenja kustosica izložbe povodom virtualnog otvorenja – rekli su iz čakovečkog Muzeja.

Izložbeni koncept elaborira život obitelji Zrinski putem političkih i vojnih tema te tema iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično.

Za potrebe izložbe od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Starog grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća.

Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom.

Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene, grofice Sofije Löbl.

Bez obzira na virtualno otvorenje izložbe, u planu je tijekom proljeća, kada situacija s koronavirusom prijeđe u status mirovanja, održati i realno otvorenje s uzvanicima i projektnim partnerima.

Za Noć muzeja masovne posjete nisu moguće, no već od idućeg dana izložbu možete pogledati pojedinačno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Petak u Međimurju uz 36 novih slučajeva zaraze koronom, i dalje se smanjuje broj hospitaliziranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 137 osoba, od čega je evidentirano 35 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 22. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 26 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 315.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.527 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 60 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili putem e-mail adrese [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati