Povežite se s nama

Međimurje

Čakom im oprostio dug, a oni mu “natukli“ novi

Objavljeno:

- dana

ODVOZ OTPADA

Poseban naglasak na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Orehovice načelnik Franjo Bukal dao je, između ostaloga, izvješću o prošlogodišnjem radu Gradskoga komunalnog poduzeća Čakom.

Naime, iako je u njemu istaknuto da se mještani s područja Općine Orehovica pridržavaju razvrstavanja otpada te da je zabilježen porast prilikom prikupljanja komunalnog otpada za 5,55 posto, načelnika su zasmetale otvorene stavke Čakomovoga redovnoga financijskog izvješća.

– U njemu je konstatirano da Romsko naselje Čakomu duguje iznos od 75.000 kuna, i to nakon što im je prijašnjih godina otpisan dug od oko 170 tisuća kuna – naglasio je Bukal, pozvavši pritom sve prisutne na sjednici da zajednički pokušaju stati na kraj ovakvome načinu ponašanja. Dodao je da je Općina Orehovica bila prva na području Međimurske županije koja je sanirala četiri velika divlja odlagališta otpada.

Općina s 13 milijuna kuna sanirala sva divlja odlagališta, a sada niču nova

– Uložili smo u njihovu sanaciju više od tri milijuna kuna iz općinskog proračuna i još 10-ak milijuna kuna iz državnog proračuna. Stoga je za nas neprihvatljivo da danas na našem području opet egzistira nekoliko manjih deponija – rekao je općinski načelnik. Pritom je uputio poseban apel pripadnicima romske nacionalne manjine, koji su također prisustvovali sjednici.

– S obzirom na to da se nastavljaju ulaganja za vaš razvoj i bolji način života, red je da nešto vratite ovoj zajednici u kojoj živite – poručio im je Bukal.
Na njega se nadovezao predsjednik Općinskog vijeća Branko Sušec, podržavši načelnika uz napomenu da bi se svi žitelji trebali uključiti u rješavanje problema sa zbrinjavanjem otpada.

– Stanje na lokacijama obraslim šumskom vegetacijom je prestrašno. Iz izvješća Čakoma vidi se da je Općina Orehovica osrednja po izdvajanju komunalnog otpada i njegovo odlaganje u prirodi se mora izbjegavati – zaključio je Sušec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Debitantski videospot kotoripske country grupe Veni Vidi Whiskey “Born to be Free”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kotoriba je kotao u kojem su se smiješali maštoviti sastojci od kojih se prošle godine rodio novi hrvatski bend s prepoznatljivim zvukom!

Nositelji su pamtljiva imena Veni Vidi Whiskey, a sviraju ono što vole i dolazi im prirodno – country. Kostur grupe čini akustična četvorka: Renato Mikulan (gitara, tamburin, bisernica), Toni Miklobušec (vokal, cajon, usna harmonika), Krunoslav Siladi (kontrabas) i Damir Dolenec (gitara), dok im podršku na back vokalima pružaju Ana Radmanić i Michelle Fundak, koja je osmislila i ime benda. Zadnjega dana travnja javnosti su predstavili svoj prvi autorski singl i videospot „Born to be free“.

Od tambure do viskija

– Priča je započela tako da su tri četvrtine benda svirale tamburice u KUD-u Kotoriba. U želji za kvalitetnijim druženjem počeli smo svirati između ili nakon proba. Radilo se pretežno o obradama pjesama kojima smo mogli upotpuniti bajkerske fešte. Počeli smo se fokusirati na strane pjesme i shvatili da nam to svima odgovara, osobito stvari kao što su one Johnnyja Casha i Willieja Nelsona.
Moramo priznati da nam to što smo akustični olakšava puno toga: kako ne trebamo ozvučenja, jako smo mobilni, tako da elektrifikacija nije u planu (smijeh) Reakcije na naš prvi spot su odlične, komentari su jako pozitivni i to nam daje dodatan vjetar u leđa – kaže „viskijevac“ Renato Mikulan.

Grupa je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Spona Music iz Zagreba, a njihov će nastupni autorski singl otvoriti Sponinu EP kompilaciju „Country of Origin: Croatia“, koja uskoro izlazi.

– Čini nam se da je ime originalno, prepoznatljivo i da dobro opisuje duh countryja i naše glazbe (smijeh) Viski i country, naime, neraskidivo su vezani – objašnjava kontrabasist Krunoslav Siladi. Dodaje da i dalje sviraju covere, no da su trenutačno orijentirani na autorske skladbe.

Sloboda i prihvaćenost

– Svi surađujemo u procesu stvaranja, što nam je, na kraju krajeva, i cilj. Pjesma „Born to be free“ nastala je na temeljima ideje slobode, što je velika motoristička strast koja nam je svima važna. Uz kadrove u kojima je prikazan „život na motoru“, spot je orijentiran i na putovanje koje od samoće vodi do prihvaćanja – kažu iz benda.

Singl je snimljen u studiju Benjamina Fabića, koji je u ruke za ovu prigodu uzeo i bubnjarske palice. Spot je sniman na nekoliko lokacija – na farmi konja „Muškatljin“, u garaži jednoga od članova benda te u prostorijama clubhousea Moto kluba “Rolling Fish”. Za ideju, režiju, montažu i rukovanje kamerom zaslužan je Denis Radmanić iz „Cutt Productiona“ uz pomoć kolege Matije Režeka (također „Cutt Production“), Marka Habuša i Lore Piškurić. Zahvalni su i Damiru Markaču koji im je pomogao s rasvjetom, a više puta i s ozvučavanjem, kao i glumcima u spotu: Karlu Žgancu, Gabrijelu Dolencu, Zvonku Habušu, Vinku Dolencu i Aleksandru Patafti.

– Hvala svima koji su nam pomogli u stvaranju ove lijepe priče, a ostalima želimo da uživaju u pjesmi i spotu! – poručuju „viskijevci“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!