Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: djeca u Kraljevu vrtu priredila mali kulturni program i brala trešnje

Objavljeno:

- dana

„Kraljeve trešnje“ jedna je od najpopularnijih kulturnih manifestacija u Kraljevu vrtu, prostoru rodne kuće jednog od najpoznatijih međimurskih slikara i likovnih pedagoga – Ladislava Kralja Međimurca.

Pjevali i plesali

Ove su se godine „Kraljevim trešnjama“ posebno razveselili najmlađi. Najviše je pristiglo učenika i djelatnika Osnovne škole Strahoninec koji su na poziv Muzeja Međimurja Čakovec, u petak, 8. lipnja, tradicionalno brali trešnje i priredili prigodni kulturno-umjetnički program.

Učenici OŠ Strahoninec brali su trešnje sa stabla koje je prije 50 godina posadio Ladislav Kralj Međimurec

– Svrha priredbe je popularizacija slikareva života i djela kroz mali kulturni program, likovnu radionicu, branje trešanja sa stabla koje je Ladislav Kralj Međimurec posadio prije više od 50 godina te razgledavanje njegovih slika i grafika izloženih u likovnoj galeriji i ateljeu – navode iz čakovečkog muzeja.

Osim što su učenici recitirali, pjevali i plesali, mnogi od njih okušali su se u slikanju i crtanju na štafelajima postavljenima u vrtu.

Manifestaciju su otvorili ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec u ime Međimurske županije.
Učenike i učenice pripremili su učitelji Ana Horvat, Josipa Pejić, Mario Kanižaj, Lana Hohnjec i Aleksandar Rebernik s ravnateljicom škole Jelenom Okun. U goste Muzeju stigla su i djeca iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec te učenici nižih razreda III. osnovne škole Čakovec.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje