Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec domaćin okruglog stola o socijalnom dijalogu

Objavljeno:

- dana

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije bilo je domaćin okrugloga stola „Socijalni dijalog kao pokretač promjena – izazovi i prilike za povećanje kvalitete radnih mjesta“.

U Hotelu Park u Čakovcu okupili su se članovi gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Uime nositelja projekta, Bjelovarsko-bilogorske županije, prisutnima se obratila zamjenica tamošnjega župana Bojana Hribljan predstavivši projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“, unutar kojega putem radionica, okruglih stolova i studijskih putovanja nastoje poboljšati komunikaciju između poslodavaca, sindikata i lokalne zajednice.

Sufinanciranje

Pročelnik UO za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović na primjeru je naveo način na koji lokalna zajednica može pomoći socijalnim partnerima. Varaždinska županija pokrenula je program sufinanciranja kreditnih linija liječnicima i višim medicinskim sestrama, a uskoro će iste pogodnosti imati učitelji i profesori osnovnih te srednjih škola.

Prema riječima dopredsjednika GSV-a Josipa Grivca, suradnja između predstavnika GSV-a na lokalnoj razini je izvrsna

– Pokušavamo ostvariti veću zapošljivost, povećati zadovoljstvo kod pojedinih skupina zaposlenika i omogućiti što bolju socijalnu integraciju – zaključio je. Da je gotovo 70% ispitanika u Hrvatskoj zadovoljno svojim radnim mjestom, rezultat je istraživanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. S druge strane, prema podacima iz 2015. godine, takvo zadovoljstvo u Europskoj uniji iskazuje 86% ispitanika. Relevantnima se smatraju Eurofoundovi podaci, prema kojima je Hrvatska na začelju Unije po zadovoljstvu radnim mjestom; od hrvatskih su manje zadovoljni samo grčki radnici.

Socijalna pitanja

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je jačanje socijalnoga dijaloga ključnim elementom za gospodarski razvoj.

– Hrvatska ne stoji dobro po regulatornom opterećenju ili globalnom indeksu konkurentnosti. Upravo zbog toga je važno jačati socijalni dijalog, u čemu ključnu ulogu imaju Gospodarsko-socijalna vijeća. Nacionalna politika je tu da donosi odluke temeljem kvalitetnih i jasnih prijedloga – rekao je Posavec.

Župan Matija Posavec istaknuo je jačanje socijalnog dijaloga kao ključan element za kvalitetni gospodarski razvoj

Prema riječima zamjenika župana te dopredsjednika GSV-a Josipa Grivca, suradnja između predstavnika GSV-a na lokalnoj razini je izvrsna, no kontinuirano je prisutan problem što se na razini koja ima ovlasti u donošenju odluka prijedlozi rješenja ne razmatraju.
Zadovoljan radnik je ključ: nema uspješnoga poslodavca bez zadovoljnog radnika, a podizanje kvalitete radnih mjesta jedno je od najznačajnijih pitanja kojima bi se ubuduće trebalo pozabaviti, neki su od temeljnih zaključaka okruglog stola.

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje