Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec domaćin okruglog stola o socijalnom dijalogu

Objavljeno:

- dana

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije bilo je domaćin okrugloga stola „Socijalni dijalog kao pokretač promjena – izazovi i prilike za povećanje kvalitete radnih mjesta“.

U Hotelu Park u Čakovcu okupili su se članovi gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Uime nositelja projekta, Bjelovarsko-bilogorske županije, prisutnima se obratila zamjenica tamošnjega župana Bojana Hribljan predstavivši projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“, unutar kojega putem radionica, okruglih stolova i studijskih putovanja nastoje poboljšati komunikaciju između poslodavaca, sindikata i lokalne zajednice.

Sufinanciranje

Pročelnik UO za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović na primjeru je naveo način na koji lokalna zajednica može pomoći socijalnim partnerima. Varaždinska županija pokrenula je program sufinanciranja kreditnih linija liječnicima i višim medicinskim sestrama, a uskoro će iste pogodnosti imati učitelji i profesori osnovnih te srednjih škola.

Prema riječima dopredsjednika GSV-a Josipa Grivca, suradnja između predstavnika GSV-a na lokalnoj razini je izvrsna

– Pokušavamo ostvariti veću zapošljivost, povećati zadovoljstvo kod pojedinih skupina zaposlenika i omogućiti što bolju socijalnu integraciju – zaključio je. Da je gotovo 70% ispitanika u Hrvatskoj zadovoljno svojim radnim mjestom, rezultat je istraživanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. S druge strane, prema podacima iz 2015. godine, takvo zadovoljstvo u Europskoj uniji iskazuje 86% ispitanika. Relevantnima se smatraju Eurofoundovi podaci, prema kojima je Hrvatska na začelju Unije po zadovoljstvu radnim mjestom; od hrvatskih su manje zadovoljni samo grčki radnici.

Socijalna pitanja

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je jačanje socijalnoga dijaloga ključnim elementom za gospodarski razvoj.

– Hrvatska ne stoji dobro po regulatornom opterećenju ili globalnom indeksu konkurentnosti. Upravo zbog toga je važno jačati socijalni dijalog, u čemu ključnu ulogu imaju Gospodarsko-socijalna vijeća. Nacionalna politika je tu da donosi odluke temeljem kvalitetnih i jasnih prijedloga – rekao je Posavec.

Župan Matija Posavec istaknuo je jačanje socijalnog dijaloga kao ključan element za kvalitetni gospodarski razvoj

Prema riječima zamjenika župana te dopredsjednika GSV-a Josipa Grivca, suradnja između predstavnika GSV-a na lokalnoj razini je izvrsna, no kontinuirano je prisutan problem što se na razini koja ima ovlasti u donošenju odluka prijedlozi rješenja ne razmatraju.
Zadovoljan radnik je ključ: nema uspješnoga poslodavca bez zadovoljnog radnika, a podizanje kvalitete radnih mjesta jedno je od najznačajnijih pitanja kojima bi se ubuduće trebalo pozabaviti, neki su od temeljnih zaključaka okruglog stola.

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje