Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec domaćin okruglog stola o socijalnom dijalogu

Objavljeno:

- dana

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije bilo je domaćin okrugloga stola „Socijalni dijalog kao pokretač promjena – izazovi i prilike za povećanje kvalitete radnih mjesta“.

U Hotelu Park u Čakovcu okupili su se članovi gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Uime nositelja projekta, Bjelovarsko-bilogorske županije, prisutnima se obratila zamjenica tamošnjega župana Bojana Hribljan predstavivši projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“, unutar kojega putem radionica, okruglih stolova i studijskih putovanja nastoje poboljšati komunikaciju između poslodavaca, sindikata i lokalne zajednice.

Sufinanciranje

Pročelnik UO za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović na primjeru je naveo način na koji lokalna zajednica može pomoći socijalnim partnerima. Varaždinska županija pokrenula je program sufinanciranja kreditnih linija liječnicima i višim medicinskim sestrama, a uskoro će iste pogodnosti imati učitelji i profesori osnovnih te srednjih škola.

Prema riječima dopredsjednika GSV-a Josipa Grivca, suradnja između predstavnika GSV-a na lokalnoj razini je izvrsna

– Pokušavamo ostvariti veću zapošljivost, povećati zadovoljstvo kod pojedinih skupina zaposlenika i omogućiti što bolju socijalnu integraciju – zaključio je. Da je gotovo 70% ispitanika u Hrvatskoj zadovoljno svojim radnim mjestom, rezultat je istraživanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. S druge strane, prema podacima iz 2015. godine, takvo zadovoljstvo u Europskoj uniji iskazuje 86% ispitanika. Relevantnima se smatraju Eurofoundovi podaci, prema kojima je Hrvatska na začelju Unije po zadovoljstvu radnim mjestom; od hrvatskih su manje zadovoljni samo grčki radnici.

Socijalna pitanja

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je jačanje socijalnoga dijaloga ključnim elementom za gospodarski razvoj.

– Hrvatska ne stoji dobro po regulatornom opterećenju ili globalnom indeksu konkurentnosti. Upravo zbog toga je važno jačati socijalni dijalog, u čemu ključnu ulogu imaju Gospodarsko-socijalna vijeća. Nacionalna politika je tu da donosi odluke temeljem kvalitetnih i jasnih prijedloga – rekao je Posavec.

Župan Matija Posavec istaknuo je jačanje socijalnog dijaloga kao ključan element za kvalitetni gospodarski razvoj

Prema riječima zamjenika župana te dopredsjednika GSV-a Josipa Grivca, suradnja između predstavnika GSV-a na lokalnoj razini je izvrsna, no kontinuirano je prisutan problem što se na razini koja ima ovlasti u donošenju odluka prijedlozi rješenja ne razmatraju.
Zadovoljan radnik je ključ: nema uspješnoga poslodavca bez zadovoljnog radnika, a podizanje kvalitete radnih mjesta jedno je od najznačajnijih pitanja kojima bi se ubuduće trebalo pozabaviti, neki su od temeljnih zaključaka okruglog stola.

Međimurje

U Međimurju 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testirano je 189 osoba, od čega je evidentirano 17 pozitivnih osoba na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 9. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 12 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 142.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 43.074 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, dok su epidemiolozi na temelju kliničke slike dijagnosticirali COVID-19 kod 1 osobe.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 36 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga su 4 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata te je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji.

U protekla 24 sata nema preminulih osoba.  

Prema mjestu prebivališta u periodu od 01.03.2021. do 07.03.2021. godine, 4 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 10 na području grada Mursko Središće, 6 na području grada Preloga, 4 na području općine Belica, 5 općine Dekanovec, 2 općine Domašinec, 1 općine Donja Dubrava, 3 općine Donji Kraljevec, 1 općine Goričan, 2 općine Kotoriba, 3 općine Mala Subotica, 9 općine Nedelišće, 1 općine Podturen, 1 općine Pribislavec,  2 općine Selnica, 3 općine Strahoninec, 5 općine Sveti Juraj na Bregu, 1 općine Sveti Martin na Muri, 4 općine Vratišinec, 7 općine Šenkovec i 5 na području općine Štrigova.

Nastavite čitati

Međimurje

Sjednica Skupštine Udruge slijepih: najavljeno zapošljavanje dviju slijepih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije je 8. ožujka održala redovnu sjednicu Skupštine u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, Financijsko izvješće Udruge za 2020. godinu te revizijsko izvješće.

Usvojen je također i Pravilnik o odgovornosti zaposlenika Udruge slijepih Međimurske županije.

Predsjednik Odbora za članstvo, dr. med. Dragutin Turk, spec. oftalmologije, imenovan je počasnim članom Udruge zahvaljujući iznimnom doprinosu u radu članova Udruge i Odboru za članstvo.

Slijedom dnevnog reda sjednice Skupštine, usvojen je novi Statut Udruge. Posebna pozornost posvećena je brojnim projektima i programima s nacionalne i europske razine, s provedbom kojih je Udruga započela u 2020. godini.

Predsjednica Udruge Marija Ciglar podsjetila je na važnost postizanja pozitivnih promjena za slijepe osobe u lokalnoj zajednici, koje Udruga ostvaruje zahvaljujući europskim projektima.

Dio članova Udruge, koji su sudjelovali u provedbi europskog projekta „Korak prema uspjehu“, stekao je novo zanimanje, znanje i vještine koje će moći primijeniti u novom europskom projektu – „Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe“.

Predsjednica je detaljnije obrazložila projekt te najavila pokretanje poduzetničkog pothvata, odnosno otvaranje j.d.o.o. i zapošljavanje dvije slijepe osobe, za što je primljena puna podrška i Skupština je odnijela odluku o otvaranju.

Po završetku službenog dijela sjednice, prisutnim je članicama čestitan Dan žena te su im uručeni prigodni pokloni i cvijeće.

Sjednica Skupštine završena je u pozitivnom ozračju i s naglašenom spremnosti za poslovne izazove koje nosi 2021. godina.

Nastavite čitati