Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec i općine neće se morati dodatno opteretiti zbog otpadnih voda

Objavljeno:

- dana

AGLOMERACIJA

U prostorijama Međimurskih voda u Čakovcu potpisan je dodatak ugovoru o sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec“.

Kako su se radovi protegnuli i na ovu kalendarsku godinu, projekt više nije bilo moguće sufinancirati europskim sredstvima, pa su Ministarstvo zaštite okoliše i energetike te Hrvatske vode preuzeli na sebe taj dio financijske konstrukcije, dok će ostatak sufinancirati jedinice lokalne samouprave na čijem su području radovi obavljeni.

Dobar primjer

Omjer sufinanciranja ostaje isti kao i u prvobitnom ugovoru. Novi ugovor težak je 13 milijuna kuna, što znači da će Ministarstvo i Hrvatske vode osigurati po 4,7 milijuna kuna. Grad Čakovec i Općina Nedelišće preuzimaju obvezu sufinanciranja od oko 1,3 milijuna kuna, Sveti Juraj na Bregu pokrit će 600 tisuća kuna, Šenkovec oko 200 tisuća kuna, a općine Strahoninec i Pribislavec po 60 tisuća kuna.

Ukupna vrijednost cijelog projekta Aglomeracije Čakovec premašuje 211 milijuna kuna

– Razlog produženju rokova su izvođači radova, no unatoč tome, Aglomeracija Čakovec bit će prvi ovakav projekt u Hrvatskoj financiran novcima Europske unije koji će biti u potpunosti realiziran. Čakovečki pročistač je u probni rad pušten u srpnju ove godine, a kompletni sustav će na uporabu biti predan početkom sljedeće godine – izvijestio je Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda.

Obnovljene ulice

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač naglasio je da je ovim projektom omogućeno da na cijelom gradskom području postoji mogućost priključenja na kanalizacijsku mrežu, odnosno odvodnje otpadnih voda iz industrije i domaćinstava na pročistač.

PROMETNICE
Nakon radova su obnovljene i čakovečke ulice, pa je tako grad dobio kvalitetnu prometnu infrastrukturu. Obnovljene su ulice dr. Ante Starčevića i bana Josipa Jelačića, Istarsko naselje te Zrinsko-frankopanska ulica.

– Time cijelo administrativno područje Čakovca ima isti komunalni standard, a znatno se smanjuje zagađenje okoliša otpadnim i fekalnim vodama. Čakovec je i u potpunosti obnovio prometnice koje su bile raskopane zbog radova, primjerice Ulicu dr. Ante Starčevića i Ulicu bana Josipa Jelačića, Istarsko naselje i Zrinsko-frankopansku ulicu, čime smo uz obnovljenu kanalizacijsku mrežu dobili i bolju prometnu infrastrukturu – naglasio je Kovač.
Ukupna vrijednost cijelog projekta Aglomeracije Čakovec premašuje 211 milijuna kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje