Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec je napokon dobio Arhiv, ali će se na digitalizaciju građe još pričekati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovec je prošlog tjedna dobio ispostavu Državnog arhiva. Tako građani cijeloga Donjeg Međimurja više neće morati po dokumentaciju putovati u Štrigovu, kao što su to radili zadnjih deset godina.

Jer, kad je 2007. godine osnovan Državni arhiv za Međimurje i za sjedište odabrana Štrigova, to je bilo prilično nezgodno za stanovnike s drugoga kraja Županije. Sad se to, nakon deset godina, konačno promijenilo. – Uređenjem i otvaranjem ove ispostave, svim stanovnicima Čakovca, ali i ovog dijela Međimurja, omogućuje se da brže, jednostavnije i jeftinije dođu do potrebnih arhivskih dokumenata, primjerice starih građevinskih dozvola i slično – rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. On je naglasio da je otvaranjem Ahiva dodatno poboljšana kvaliteta života u Čakovcu.

Gradonačelnik je zajedno s ravnateljem Državnog arhiva za Međimurje Juricom Cesarom i voditeljem Uprave za arhivistiku pri Ministarstvu kulture Brankom Kalebom otvorio nove prostore Arhiva. Arhiv se nalazi u gradskim prostorijama. I dok je Grad dao prostor, opremu i uređenje su platili Hrvatski državni arhiv i Ministarstvo kulture.
Tako će umjesto u prostorije stare štrigovske Osnovne škole – u kojima se nekad nalazila i ispostava varaždinskog Arhiva – Međimurci ubuduće u Arhiv odlaziti u strogi centar Čakovca, Ulicu kralja Tomislava. U istom dijelu grada su i svi značajniji državni uredi, poput Katastra i Gruntovnice, što će puno olakšati pribavljanje dokumentacije.
– Čakovec je administrativno središte Međimurja, a Državni arhiv je do danas bila praktički jedina institucija koja nije imala ured u Čakovcu. Ovo otvaranje ide u korist građanima, a dok se u potpunosti informatizira i digitalizira, usluge će se moći dobiti istog trena – ističe gradonačelnik Kovač.

Arhiv se nalazi u gradskom prostoru u središtu Čakovca, u Ulici kralja Tomislava 

Iz Arhiva su zadovoljni preseljenjem. – Zahvaljujem se gradonačelniku Kovaču što nam je izašao u susret te ustupio ovaj prostor u središtu Čakovca, jer ovime našu uslugu približujemo svim građanima – naglasio je ravnatelj DAM-a Jurica Cesar. Međimurska ispostava je bila jedina koja se nije nalazila u upravnom središtu Županije i lokalne samouprave. – Ljudi se nisu snalazili. Trebali su nešto, zalutali su u Štrigovu pa bi ih mi vratili u Čakovec u matične urede. Ovo skroz pojednostavljuje priču – rekao je Jurica Cesar.

O preseljenju se razgovaralo i s bivšim gradskim i županijskim vlastima, političke volje nije nedostajalo, a sad se sve i realiziralo. I to baš u vrijeme kad se obilježava deseta obljetnica Odluke Vlade o osnivanju Državnog arhiva za Međimurje. Odluka je donijeta na inicijativu Ministarstva kulture o otvaranju Arhiva u svakoj županiji. Dotad je Međimurje spadalo pod varaždinski Arhiv, pa je jednom na tjedan u Štrigovu dolazio službenik iz Varaždina, i sve je to, kako veli Jurica Cesar, bilo vrlo nespretno. Samo tog dana u tjednu se, dakle, mogla riješiti, primjerice, građevinska dozvola. Branko Kaleb iz Ministarstva kulture je otvaranje ispostave u Čakovcu nazvao bitnim događanjem za to ministarstvo.

– Državni arhivi su u nadležnosti Republike Hrvatske, Ministarstva kulture. Zakon o zaštiti arhivske građe u drugom članku kaže da je arhivsko gradivo od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku i uživa njezinu osobitu zaštitu. Državni arhivi su do 1995. godine uglavnom bili samo povijesni, a poslije toga se koriste za izdavanje raznih dozvola. Došlo je do legalizacije i arhivi su postali vrlo bitni običnom građaninu – rekao je Branko Kaleb. On je najavio nastavak ulaganja u prostor i digitalizaciju građe.

Digitalizacija

Čakovec strahovito zaostaje s digitalizacijom arhivske građe. U gradu je puno srednjoškolaca i studenata, pa u današnjem vremenu to postaje veliki problem. Za sve takve materijale mora se ići u zagrebačku Sveučilišnu knjižnicu. – Tim projektom ćemo se baviti u bližoj budućnosti. Radimo na tome. Grad svoju građu već neko vrijeme digitalno arhivira – rečeno je.

Prije dva tjedna je iz Ministarstva kulture stigao ugovor vezan uz digitalizaciju gradiva vezanoga uz povijest Grada Čakovca prije Drugoga svjetskog rata. Gradivo se danas čuva u Pokrajinskom arhivu u Mariboru. Prema tom je ugovoru Čakovec dobio 65 tisuća kuna, što je najveći pojedinačni iznos od svih projekata prijavljenih za digitalizaciju. Već sama svota novca govori da u tome imamo podršku Ministarstva.

Prije tri godine je digitalizirana građa Četiri stoljeća povijesti Međimurja – od 14. do 18. stoljeća. Uskoro će građa biti i on line dostupna.

Otvorenje

Gradonačelnik je zajedno s ravnateljem Državnog arhiva za Međimurje Juricom Cesarom i voditeljem Uprave za arhivistiku pri Ministarstvu kulture Brankom Kalebom otvorio nove prostore Arhiva.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje