Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec je napokon dobio Arhiv, ali će se na digitalizaciju građe još pričekati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovec je prošlog tjedna dobio ispostavu Državnog arhiva. Tako građani cijeloga Donjeg Međimurja više neće morati po dokumentaciju putovati u Štrigovu, kao što su to radili zadnjih deset godina.

Jer, kad je 2007. godine osnovan Državni arhiv za Međimurje i za sjedište odabrana Štrigova, to je bilo prilično nezgodno za stanovnike s drugoga kraja Županije. Sad se to, nakon deset godina, konačno promijenilo. – Uređenjem i otvaranjem ove ispostave, svim stanovnicima Čakovca, ali i ovog dijela Međimurja, omogućuje se da brže, jednostavnije i jeftinije dođu do potrebnih arhivskih dokumenata, primjerice starih građevinskih dozvola i slično – rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. On je naglasio da je otvaranjem Ahiva dodatno poboljšana kvaliteta života u Čakovcu.

Gradonačelnik je zajedno s ravnateljem Državnog arhiva za Međimurje Juricom Cesarom i voditeljem Uprave za arhivistiku pri Ministarstvu kulture Brankom Kalebom otvorio nove prostore Arhiva. Arhiv se nalazi u gradskim prostorijama. I dok je Grad dao prostor, opremu i uređenje su platili Hrvatski državni arhiv i Ministarstvo kulture.
Tako će umjesto u prostorije stare štrigovske Osnovne škole – u kojima se nekad nalazila i ispostava varaždinskog Arhiva – Međimurci ubuduće u Arhiv odlaziti u strogi centar Čakovca, Ulicu kralja Tomislava. U istom dijelu grada su i svi značajniji državni uredi, poput Katastra i Gruntovnice, što će puno olakšati pribavljanje dokumentacije.
– Čakovec je administrativno središte Međimurja, a Državni arhiv je do danas bila praktički jedina institucija koja nije imala ured u Čakovcu. Ovo otvaranje ide u korist građanima, a dok se u potpunosti informatizira i digitalizira, usluge će se moći dobiti istog trena – ističe gradonačelnik Kovač.

Arhiv se nalazi u gradskom prostoru u središtu Čakovca, u Ulici kralja Tomislava 

Iz Arhiva su zadovoljni preseljenjem. – Zahvaljujem se gradonačelniku Kovaču što nam je izašao u susret te ustupio ovaj prostor u središtu Čakovca, jer ovime našu uslugu približujemo svim građanima – naglasio je ravnatelj DAM-a Jurica Cesar. Međimurska ispostava je bila jedina koja se nije nalazila u upravnom središtu Županije i lokalne samouprave. – Ljudi se nisu snalazili. Trebali su nešto, zalutali su u Štrigovu pa bi ih mi vratili u Čakovec u matične urede. Ovo skroz pojednostavljuje priču – rekao je Jurica Cesar.

O preseljenju se razgovaralo i s bivšim gradskim i županijskim vlastima, političke volje nije nedostajalo, a sad se sve i realiziralo. I to baš u vrijeme kad se obilježava deseta obljetnica Odluke Vlade o osnivanju Državnog arhiva za Međimurje. Odluka je donijeta na inicijativu Ministarstva kulture o otvaranju Arhiva u svakoj županiji. Dotad je Međimurje spadalo pod varaždinski Arhiv, pa je jednom na tjedan u Štrigovu dolazio službenik iz Varaždina, i sve je to, kako veli Jurica Cesar, bilo vrlo nespretno. Samo tog dana u tjednu se, dakle, mogla riješiti, primjerice, građevinska dozvola. Branko Kaleb iz Ministarstva kulture je otvaranje ispostave u Čakovcu nazvao bitnim događanjem za to ministarstvo.

– Državni arhivi su u nadležnosti Republike Hrvatske, Ministarstva kulture. Zakon o zaštiti arhivske građe u drugom članku kaže da je arhivsko gradivo od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku i uživa njezinu osobitu zaštitu. Državni arhivi su do 1995. godine uglavnom bili samo povijesni, a poslije toga se koriste za izdavanje raznih dozvola. Došlo je do legalizacije i arhivi su postali vrlo bitni običnom građaninu – rekao je Branko Kaleb. On je najavio nastavak ulaganja u prostor i digitalizaciju građe.

Digitalizacija

Čakovec strahovito zaostaje s digitalizacijom arhivske građe. U gradu je puno srednjoškolaca i studenata, pa u današnjem vremenu to postaje veliki problem. Za sve takve materijale mora se ići u zagrebačku Sveučilišnu knjižnicu. – Tim projektom ćemo se baviti u bližoj budućnosti. Radimo na tome. Grad svoju građu već neko vrijeme digitalno arhivira – rečeno je.

Prije dva tjedna je iz Ministarstva kulture stigao ugovor vezan uz digitalizaciju gradiva vezanoga uz povijest Grada Čakovca prije Drugoga svjetskog rata. Gradivo se danas čuva u Pokrajinskom arhivu u Mariboru. Prema tom je ugovoru Čakovec dobio 65 tisuća kuna, što je najveći pojedinačni iznos od svih projekata prijavljenih za digitalizaciju. Već sama svota novca govori da u tome imamo podršku Ministarstva.

Prije tri godine je digitalizirana građa Četiri stoljeća povijesti Međimurja – od 14. do 18. stoljeća. Uskoro će građa biti i on line dostupna.

Otvorenje

Gradonačelnik je zajedno s ravnateljem Državnog arhiva za Međimurje Juricom Cesarom i voditeljem Uprave za arhivistiku pri Ministarstvu kulture Brankom Kalebom otvorio nove prostore Arhiva.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Božićni koncert Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec održat će se 11. prosinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec i ove godine organizira svoj Božićni koncert.

Koncert će se održati u ponedjeljak, 11. prosinca, s početkom u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Program će održati Osnovna glazbena škola i Osnovna škola klasičnog baleta.

Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Poziv izlagačima – 2. Božićni sajam Općine Pribislavec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec organizira 2. Božićni sajam, koji će se održati 17. prosinca, na prostoru ispred Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec, s početkom u 14 sati.

Pozivaju zainteresirane izlagače da rezerviraju svoj štand za izlaganje na sajmu te da iskoriste priliku za promociju svojih proizvoda i usluga.

Rok za podnošenje prijava za rezervaciju štanda je 8. prosinca 2023. godine.

Prijave (Zahtjev za korištenje javne površine) se podnose osobno u Jedinstveni upravni odjel Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec ili putem e-maila: [email protected].

Zahtjev za korištenje javne površine nalazi se na službenoj web stranici Općine Pribislavec:https://pribislavec.hr/dokumenti/zahtjev-za-koristenje-javne-povrsine/

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje