Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec je napokon dobio Arhiv, ali će se na digitalizaciju građe još pričekati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovec je prošlog tjedna dobio ispostavu Državnog arhiva. Tako građani cijeloga Donjeg Međimurja više neće morati po dokumentaciju putovati u Štrigovu, kao što su to radili zadnjih deset godina.

Jer, kad je 2007. godine osnovan Državni arhiv za Međimurje i za sjedište odabrana Štrigova, to je bilo prilično nezgodno za stanovnike s drugoga kraja Županije. Sad se to, nakon deset godina, konačno promijenilo. – Uređenjem i otvaranjem ove ispostave, svim stanovnicima Čakovca, ali i ovog dijela Međimurja, omogućuje se da brže, jednostavnije i jeftinije dođu do potrebnih arhivskih dokumenata, primjerice starih građevinskih dozvola i slično – rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. On je naglasio da je otvaranjem Ahiva dodatno poboljšana kvaliteta života u Čakovcu.

Gradonačelnik je zajedno s ravnateljem Državnog arhiva za Međimurje Juricom Cesarom i voditeljem Uprave za arhivistiku pri Ministarstvu kulture Brankom Kalebom otvorio nove prostore Arhiva. Arhiv se nalazi u gradskim prostorijama. I dok je Grad dao prostor, opremu i uređenje su platili Hrvatski državni arhiv i Ministarstvo kulture.
Tako će umjesto u prostorije stare štrigovske Osnovne škole – u kojima se nekad nalazila i ispostava varaždinskog Arhiva – Međimurci ubuduće u Arhiv odlaziti u strogi centar Čakovca, Ulicu kralja Tomislava. U istom dijelu grada su i svi značajniji državni uredi, poput Katastra i Gruntovnice, što će puno olakšati pribavljanje dokumentacije.
– Čakovec je administrativno središte Međimurja, a Državni arhiv je do danas bila praktički jedina institucija koja nije imala ured u Čakovcu. Ovo otvaranje ide u korist građanima, a dok se u potpunosti informatizira i digitalizira, usluge će se moći dobiti istog trena – ističe gradonačelnik Kovač.

Arhiv se nalazi u gradskom prostoru u središtu Čakovca, u Ulici kralja Tomislava 

Iz Arhiva su zadovoljni preseljenjem. – Zahvaljujem se gradonačelniku Kovaču što nam je izašao u susret te ustupio ovaj prostor u središtu Čakovca, jer ovime našu uslugu približujemo svim građanima – naglasio je ravnatelj DAM-a Jurica Cesar. Međimurska ispostava je bila jedina koja se nije nalazila u upravnom središtu Županije i lokalne samouprave. – Ljudi se nisu snalazili. Trebali su nešto, zalutali su u Štrigovu pa bi ih mi vratili u Čakovec u matične urede. Ovo skroz pojednostavljuje priču – rekao je Jurica Cesar.

O preseljenju se razgovaralo i s bivšim gradskim i županijskim vlastima, političke volje nije nedostajalo, a sad se sve i realiziralo. I to baš u vrijeme kad se obilježava deseta obljetnica Odluke Vlade o osnivanju Državnog arhiva za Međimurje. Odluka je donijeta na inicijativu Ministarstva kulture o otvaranju Arhiva u svakoj županiji. Dotad je Međimurje spadalo pod varaždinski Arhiv, pa je jednom na tjedan u Štrigovu dolazio službenik iz Varaždina, i sve je to, kako veli Jurica Cesar, bilo vrlo nespretno. Samo tog dana u tjednu se, dakle, mogla riješiti, primjerice, građevinska dozvola. Branko Kaleb iz Ministarstva kulture je otvaranje ispostave u Čakovcu nazvao bitnim događanjem za to ministarstvo.

– Državni arhivi su u nadležnosti Republike Hrvatske, Ministarstva kulture. Zakon o zaštiti arhivske građe u drugom članku kaže da je arhivsko gradivo od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku i uživa njezinu osobitu zaštitu. Državni arhivi su do 1995. godine uglavnom bili samo povijesni, a poslije toga se koriste za izdavanje raznih dozvola. Došlo je do legalizacije i arhivi su postali vrlo bitni običnom građaninu – rekao je Branko Kaleb. On je najavio nastavak ulaganja u prostor i digitalizaciju građe.

Digitalizacija

Čakovec strahovito zaostaje s digitalizacijom arhivske građe. U gradu je puno srednjoškolaca i studenata, pa u današnjem vremenu to postaje veliki problem. Za sve takve materijale mora se ići u zagrebačku Sveučilišnu knjižnicu. – Tim projektom ćemo se baviti u bližoj budućnosti. Radimo na tome. Grad svoju građu već neko vrijeme digitalno arhivira – rečeno je.

Prije dva tjedna je iz Ministarstva kulture stigao ugovor vezan uz digitalizaciju gradiva vezanoga uz povijest Grada Čakovca prije Drugoga svjetskog rata. Gradivo se danas čuva u Pokrajinskom arhivu u Mariboru. Prema tom je ugovoru Čakovec dobio 65 tisuća kuna, što je najveći pojedinačni iznos od svih projekata prijavljenih za digitalizaciju. Već sama svota novca govori da u tome imamo podršku Ministarstva.

Prije tri godine je digitalizirana građa Četiri stoljeća povijesti Međimurja – od 14. do 18. stoljeća. Uskoro će građa biti i on line dostupna.

Otvorenje

Gradonačelnik je zajedno s ravnateljem Državnog arhiva za Međimurje Juricom Cesarom i voditeljem Uprave za arhivistiku pri Ministarstvu kulture Brankom Kalebom otvorio nove prostore Arhiva.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Korona u Međimurju: brojke u odnosu na prošlu subotu manje za 20%

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 166 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 21,7% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 4 slučajeva.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 432.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 56 845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 78 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U Međimurju se nastavlja poboljšanje epidemiološke situacije. U odnosu na prošlu subotu 7-dnevna i 14-dnevna incidencija je 20% manja, broj aktivnih slučajeva je s 567 pao na 432, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja u trendu pada te s današnjim danom iznosi 22%.

Tijekom dana se nastavljanja cijepljenje građana Međimurske županije. Masovno cijepljenje na punktovima organizira se 20. put, a podaci o broju cijepljenih osoba biti će poznati sutra.

Tijekom ovoga tjedna cijepljeno je više od 4 500 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Odbije li nositi masku, učenik neće pristupiti ispitima državne mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:


Bliži se 1. lipnja, datum početka prvog ispita državne mature, stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa.

Obavezan razmak

U uputi, među ostalim, stoji da na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici, djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 s izrečenom mjerom izolacije, i ako pokazuju znakove bolesti koji mogu upućivati na oboljenje od tog virusa, poput kašlja, poteškoća u disanju, povišene tjelesne temperature i sl.

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije, uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se putem posebnih epidemioloških preporuka, a radi dogovora oko tih posebnih uvjeta, učenici se trebaju žurno javiti matičnoj školi, a ostali kandidati Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije, uključujući i sanitarne prostorije, prije svakoga ispita te na kraju svakoga radnog dana temeljito će se oprati i dezinficirati u okviru rutinskoga uobičajenog čišćenja, a neposredno prije dolaska na ispit, prostorije će se provjetriti. Učenike i ostale korisnike koji budu pisali ispit državne mature moli se da ponesu svoj pribor koji im je potreban za ispit te da kod kuće izmjere tjelesnu temperaturu i ponesu zaštitnu masku.

Održavanje ispita izgledat će ovako: pisani ispit provodit će se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata, i ako je moguće s otvorenim prozorima, pristupnike će na stolu dočekati ispitni materijal, a u učionicu će ulaziti jedan po jedan i biti razmješteni na najmanje metar i pol do dva metra udaljenosti. Dopušteni predmeti koje smiju imati na stolu su osobna iskaznica, pribor za pisanje, vlastita kemijska olovka, bočica s vodom i ispitni materijali.

Pritom su sve prisutne osobe obvezne nositi masku koja cijelo vrijeme pokriva nos i usta, a pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika, ne može polagati ispite državne mature.

Ako se dogodi da veći broj zaposlenika jedne ustanove završi u izolaciji ili samoizolaciji, tada će stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima preraspodijeliti zaposlenike iz drugih ustanova kako bi se ispiti uspješno proveli.

Nadalje, preporučuje se da pristupnici s teškoćama u razvoju i težim zdravstvenim smetnjama ispite državne mature pišu u svom domu. Tijekom polaganja ispita kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nosit će kirurške maske te dezinficijense za ruke, a dobro bi bilo i nositi zaštitne rukavice.

– Kada je to moguće, dežurni nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje dva metra. Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici prije ulaska u kuću stavljaju jednokratne nazuvke na cipele i nose kirurške maske kao i pristupnik ako im zdravstveno stanje to dopušta. Pritom se postupa sukladno možebitnim specifičnim preporukama liječnika specijalista koji skrbi za osnovnu bolest pristupnika – jasno piše u uputama HZJZ-a.

Dodajmo da se ispiti pišu u vremenu od pet tjedana, s time da su zadnji ispiti na redu 30. lipnja. Prvi rezultati bit će objavljeni 14. srpnja, a konačni 21. srpnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!