Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec je napokon dobio Arhiv, ali će se na digitalizaciju građe još pričekati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovec je prošlog tjedna dobio ispostavu Državnog arhiva. Tako građani cijeloga Donjeg Međimurja više neće morati po dokumentaciju putovati u Štrigovu, kao što su to radili zadnjih deset godina.

Jer, kad je 2007. godine osnovan Državni arhiv za Međimurje i za sjedište odabrana Štrigova, to je bilo prilično nezgodno za stanovnike s drugoga kraja Županije. Sad se to, nakon deset godina, konačno promijenilo. – Uređenjem i otvaranjem ove ispostave, svim stanovnicima Čakovca, ali i ovog dijela Međimurja, omogućuje se da brže, jednostavnije i jeftinije dođu do potrebnih arhivskih dokumenata, primjerice starih građevinskih dozvola i slično – rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. On je naglasio da je otvaranjem Ahiva dodatno poboljšana kvaliteta života u Čakovcu.

Gradonačelnik je zajedno s ravnateljem Državnog arhiva za Međimurje Juricom Cesarom i voditeljem Uprave za arhivistiku pri Ministarstvu kulture Brankom Kalebom otvorio nove prostore Arhiva. Arhiv se nalazi u gradskim prostorijama. I dok je Grad dao prostor, opremu i uređenje su platili Hrvatski državni arhiv i Ministarstvo kulture.
Tako će umjesto u prostorije stare štrigovske Osnovne škole – u kojima se nekad nalazila i ispostava varaždinskog Arhiva – Međimurci ubuduće u Arhiv odlaziti u strogi centar Čakovca, Ulicu kralja Tomislava. U istom dijelu grada su i svi značajniji državni uredi, poput Katastra i Gruntovnice, što će puno olakšati pribavljanje dokumentacije.
– Čakovec je administrativno središte Međimurja, a Državni arhiv je do danas bila praktički jedina institucija koja nije imala ured u Čakovcu. Ovo otvaranje ide u korist građanima, a dok se u potpunosti informatizira i digitalizira, usluge će se moći dobiti istog trena – ističe gradonačelnik Kovač.

Arhiv se nalazi u gradskom prostoru u središtu Čakovca, u Ulici kralja Tomislava 

Iz Arhiva su zadovoljni preseljenjem. – Zahvaljujem se gradonačelniku Kovaču što nam je izašao u susret te ustupio ovaj prostor u središtu Čakovca, jer ovime našu uslugu približujemo svim građanima – naglasio je ravnatelj DAM-a Jurica Cesar. Međimurska ispostava je bila jedina koja se nije nalazila u upravnom središtu Županije i lokalne samouprave. – Ljudi se nisu snalazili. Trebali su nešto, zalutali su u Štrigovu pa bi ih mi vratili u Čakovec u matične urede. Ovo skroz pojednostavljuje priču – rekao je Jurica Cesar.

O preseljenju se razgovaralo i s bivšim gradskim i županijskim vlastima, političke volje nije nedostajalo, a sad se sve i realiziralo. I to baš u vrijeme kad se obilježava deseta obljetnica Odluke Vlade o osnivanju Državnog arhiva za Međimurje. Odluka je donijeta na inicijativu Ministarstva kulture o otvaranju Arhiva u svakoj županiji. Dotad je Međimurje spadalo pod varaždinski Arhiv, pa je jednom na tjedan u Štrigovu dolazio službenik iz Varaždina, i sve je to, kako veli Jurica Cesar, bilo vrlo nespretno. Samo tog dana u tjednu se, dakle, mogla riješiti, primjerice, građevinska dozvola. Branko Kaleb iz Ministarstva kulture je otvaranje ispostave u Čakovcu nazvao bitnim događanjem za to ministarstvo.

– Državni arhivi su u nadležnosti Republike Hrvatske, Ministarstva kulture. Zakon o zaštiti arhivske građe u drugom članku kaže da je arhivsko gradivo od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku i uživa njezinu osobitu zaštitu. Državni arhivi su do 1995. godine uglavnom bili samo povijesni, a poslije toga se koriste za izdavanje raznih dozvola. Došlo je do legalizacije i arhivi su postali vrlo bitni običnom građaninu – rekao je Branko Kaleb. On je najavio nastavak ulaganja u prostor i digitalizaciju građe.

Digitalizacija

Čakovec strahovito zaostaje s digitalizacijom arhivske građe. U gradu je puno srednjoškolaca i studenata, pa u današnjem vremenu to postaje veliki problem. Za sve takve materijale mora se ići u zagrebačku Sveučilišnu knjižnicu. – Tim projektom ćemo se baviti u bližoj budućnosti. Radimo na tome. Grad svoju građu već neko vrijeme digitalno arhivira – rečeno je.

Prije dva tjedna je iz Ministarstva kulture stigao ugovor vezan uz digitalizaciju gradiva vezanoga uz povijest Grada Čakovca prije Drugoga svjetskog rata. Gradivo se danas čuva u Pokrajinskom arhivu u Mariboru. Prema tom je ugovoru Čakovec dobio 65 tisuća kuna, što je najveći pojedinačni iznos od svih projekata prijavljenih za digitalizaciju. Već sama svota novca govori da u tome imamo podršku Ministarstva.

Prije tri godine je digitalizirana građa Četiri stoljeća povijesti Međimurja – od 14. do 18. stoljeća. Uskoro će građa biti i on line dostupna.

Otvorenje

Gradonačelnik je zajedno s ravnateljem Državnog arhiva za Međimurje Juricom Cesarom i voditeljem Uprave za arhivistiku pri Ministarstvu kulture Brankom Kalebom otvorio nove prostore Arhiva.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati