Povežite se s nama

Međimurje

Rekordan broj djece na čakovečkim ljetnim kampovima i radionicama

Objavljeno:

- dana

Završetak školske godine za čakovečke osnovnoškolce ne znači privremeni oproštaj od aktivnosti, već naprotiv.

Već godinama se u čakovečkim osnovnim školama te na gradskim sportskim borilištima organiziraju ljetni kampovi i radionice. Ove godine projekt je dobio dvije velike potvrde. Prva je ta da na aktivnostima sudjeluje rekordni broj djece. Druga se odnosi na činjenicu da je projekt Ljetnih sportskih kampova prepoznao i Središnji državni ured za sport, te je Zajednici sportskih udruga Grada Čakovca za organizaciju dodijelio 73.350 kuna.

Sportski kampovi počeli su već prošloga tjedna. Osim velikog broja prijavljene djece, rekordan je i broj pojedinih kampova. Ove godine osnovnoškolci mogu birati između njih 24, odnosno isprobati ukupno 18 sportova. Novost je i to što se po prvi put kampovi organiziraju i po mjesnim odborima. U Totovcu tako djeca mogu sudjelovati u kampu iz odbojke, a u Novom Selu na Dravi u kampu iz nogometa. Tako se projekt približava i djeci koja zbog nedostatka prijevoza ne mogu sudjelovati na kampovima koji se organiziraju u samom Čakovcu.

Kamp odbojke na pijesku u utorak je obišao i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je tom prilikom naglasio da je projekt „Svaki tjedan sport jedan“, koji traje već 14. godinu za redom, pun pogodak, jer djeca imaju priliku isprobati najveći dio sportova kojim se mogu baviti u Čakovcu te odabrati jedan od njih. Čakovec je grad sporta, a osim što ovaj projekt kopiraju i druge sredine, dodatno priznanje njegovoj uspješnosti je i prolaz na natječaju za sufinanciranje sportskih programa za poticanje lokalnog sporta i sportskih natjecanja.

Gradonačelnik je u utorak otvorio i Druge ljetne radionice iz tehničke kulture. Održavaju se u prostorima III. osnovne škole, organizator im je Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, a projekt s 12 tisuća kuna podupire Grad Čakovec. I na njima sudjeluje rekordan broj djece, preko 240, a u dva tjedna trajanja mogu birati između 9 različitih radionica. Kako je prilikom otvaranja rekao Kovač, naši učenici na ovakvim radionicama stječu nova znanja, posebno iz tehničkih područja, koja su izuzetno bitna za razvoj zemlje.

Djeca mogu isprobati radionice iz radiogoniometrije, orijentacije i komunikacije, modelarstva, elektronike, strojarstva i konstruktorstva, mBota i microBita, zrakoplovnog i raketnog modelarstva, te foto-video-filmske i kreativne radionice. Novost je i CODE klub, koji je dio projekta “Hrvatska raste”. Cilj CODE kluba je robotiku približiti djeci, za što su osigurana četiri robota.

Treba napomenuti da su radionice iz tehničke kulture besplatne, a polaznici dobivaju sendvič i sok. Sportski kampovi stoje 80 kuna. Osim mogućnosti sudjelovanja na svim organiziranim kampovima, djeca dobivaju i majicu te okrjepu.

Prošloga tjedna završio je kamp iz plivanja, a ovoga tjedna na rasporedu su odbojka na pijesku, rukomet i košarka. Prvoga tjedna ljetnog raspusta održana je i radionica iz informatike i programiranja u I. osnovnoj školi.

Posljednjega tjedna praznika pak će se u Osnovnoj školi Ivanovec, po prvi put održati radionice iz tradicijske kulture. Organizator je Gradska zajednica kulture, a učenici će preko nje upoznati bogato međimursko folklorno nasljeđe.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje