Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec, Nedelišće i Strahoninec u ITU sustavu: udruživanjem do lakšeg pristupa europskom novcu

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec te općine Nedelišće i Strahoninec, udruživanjem s gradovima Varaždinom, Ludbregom, Varaždinskim Toplicama i Koprivnicom, kao i općinama Trnovec Bartolovečki, Jalžabet, Martijanec i Rasinja, postali su dio tzv. „većeg urbanog područja“.

Cilj ovakvoga područje teritorijalno povezanih jedinica lokalne samouprave jest mogućnost korištenja sredstava Europske unije za Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam) u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja jest koncept putem kojeg se u Hrvatskoj, počevši od financijskog razdoblja 2014.-2020. godine, provodi program održivog urbanog razvoja, financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. U tekućem financijskom razdoblju, program održivog urbanog razvoja fokusiran je u sedam najvećih urbanih središta koji imaju najveću koncentraciju stanovništva i kapacitete za provedbu projekata.

Gradovi i općine se natječu za više od 50 milijuna eura

U sljedećem financijskom razdoblju Europa stavlja naglasak na integrirane projekte. Takvim projektima omogućit će se efikasnije, brže i jednostavnije privlačenje sredstava iz europskih fondova. Predviđa se da će oko osam posto ukupne alokacije sredstava iz europskih fondova za buduće financijsko razdoblje u Hrvatskoj biti namijenjeno isključivo ITU mehanizmima. U slučaju Čakovca, Nedelišća, Strahoninca i njihovih partnera, riječ je novcu koji bi mogao dosegnuti iznos i veći 50 milijuna eura.

Prihvatljivi projekti su oni iz područja razvoja tzv. „pametnih gradova“, koji polaze od načela održivosti, urbanosti, integriranosti, korištenja modernih tehnologija, digitalizacije te zaštite okoliša i kulturne baštine. Izabrani projekti provode se na teritoriju čitavog urbanog područja, a svaka pojedina jedinica lokalne samouprave dužna je unutar svojeg predstavničkog tijela osigurati uvjete za njihovu nesmetanu realizaciju.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati