S obzirom na situaciju vezanu uz mjere usmjerene za sprječavanje širenja koronavirusa, Grad Čakovec donio je nekoliko odluka oslobađanja ili odgađanja plaćanja dijela obveza ili računa.

Odgođeno je plaćanje računa za komunalne usluge. U to ulaze komunalna naknada, postupanje s otpadom, voda i kanalizacija te plin. Građani te račune mogu platiti nakon što se situacija normalizira i otvore blagajne, a Grad i komunalna poduzeća neće obračunavati kamate.

Građani čija djeca pohađaju neke od gradskih dječjih vrtića, tijekom trajanja mjera, neće plaćati svoj udio u ekonomskoj cijeni. Mjesto djeteta u vrtiću ostaje osigurano. Također, građani koji imaju obveze povrata stipendija, rate ne moraju plaćati sve dok su mjere na snazi.

Odgađa se uplata dospjelih obveza spomeničke rente. Grad Čakovec spreman je odreći se naplate ovog nameta, nakon što država uskladi propise koji reguliraju naplatu ovog zajedničkog poreza. Ukida se naplata Zakupa javnih površina i to za drugi kvartal ove godine, neovisno dokad će trajati izvanredne mjere.       Ukida se i naplata Poreza na korištenje javnih površina za ugostiteljske terase od 1. ožujka do daljnjeg, neovisno dokad će trajati mjere.

Odgađa se naplata već izdanih faktura za Zakup poslovnog prostora koji su u vlasništvu Grada Čakovca, a od 1. travnja sve dok traju ove mjere, on se neće fakturirati. Do daljnjeg se odgađa obveza uplate poreza na potrošnju, a Grad Čakovec razmotrit će smanjenje stope za razdoblje koje će uslijediti nakon završetka ovih mjera.

Grad Čakovec će ovisno o trajanju i obuhvatu posebnih mjera usmjerenih za sprječavanje širenja koronavirusa odlučivati o dodatnim odgodama i oslobađanjima, posebno vodeći računa o stanju u gospodarstvu.

Komentari

Komentara