Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec pod lampionima i u koloni sjećanja u spomen na žrtvu Vukovara

Objavljeno:

- dana

Čakovec je jedan od gradova u kojima će se u petak, 18. studenoga održati program u sklopu obilježavanja 25-te obljetnice pada Vukovara, odnosno Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Program pod nazivom “I u mom gradu Vukovar svijetli“ organizira Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije u suradnji s Gradom Čakovcem te Međimurskom županijom, a počinje 16.30 sati okupljanjem kod Spomen ploče na igralištu NK „Sloga“ Čakovec. U 17 sati slijedi formiranje kolone sjećanja u kojoj će sudjelovati pripadnici Počasnog zdruga UDVDR RH PMŽ sa zastavama, hrvatski branitelji sudionici obrane Vukovara, članovi obitelji nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja, djelatnici PUM, predstavnici političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života Grada i Županije, članovi Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata učenici osnovnih i srednjih škola i žitelji Međimurske županije, s upaljenim lampionima. Kolona se formira kod igrališta i kreće se ulicama Luja Bezeredija, Nikole Pavića, Preloškom, Ante Starčevića, Ruđera Boškovića i Vladimira Nazora. Nakon postavljanja lampiona u Vukovarskoj ulici, njima će se ispisati simbol stradanja i hrvatskog zajedništva – Vukovarski vodotoranj na Trgu Republike. Sveta misa za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i žrtve obrane Vukovara počinje u 18.30 sati u čakovečkoj crkvi Svetog Nikole Biskupa. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje