Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec pod lampionima i u koloni sjećanja u spomen na žrtvu Vukovara

Objavljeno:

- dana

Čakovec je jedan od gradova u kojima će se u petak, 18. studenoga održati program u sklopu obilježavanja 25-te obljetnice pada Vukovara, odnosno Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Program pod nazivom “I u mom gradu Vukovar svijetli“ organizira Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije u suradnji s Gradom Čakovcem te Međimurskom županijom, a počinje 16.30 sati okupljanjem kod Spomen ploče na igralištu NK „Sloga“ Čakovec. U 17 sati slijedi formiranje kolone sjećanja u kojoj će sudjelovati pripadnici Počasnog zdruga UDVDR RH PMŽ sa zastavama, hrvatski branitelji sudionici obrane Vukovara, članovi obitelji nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja, djelatnici PUM, predstavnici političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života Grada i Županije, članovi Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata učenici osnovnih i srednjih škola i žitelji Međimurske županije, s upaljenim lampionima. Kolona se formira kod igrališta i kreće se ulicama Luja Bezeredija, Nikole Pavića, Preloškom, Ante Starčevića, Ruđera Boškovića i Vladimira Nazora. Nakon postavljanja lampiona u Vukovarskoj ulici, njima će se ispisati simbol stradanja i hrvatskog zajedništva – Vukovarski vodotoranj na Trgu Republike. Sveta misa za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i žrtve obrane Vukovara počinje u 18.30 sati u čakovečkoj crkvi Svetog Nikole Biskupa. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje