Povežite se s nama

U fokusu

Čakovec postaje velika pozornica

Objavljeno:

- dana

49. IZDANJE PORCIJUNKULOVA OD 31.7. DO 4.8. U ČAKOVCU

Posjetitelje najveće kulturno-turističke manifestacije u Međimurju u pet dana očekuje oko 150 izlagača i preko 90 programa.

– U posljednjih 49 godina Porcijunkulovo je postalo turističko-zabavna manifestacija u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca koju svake godine posjeti sve veći broj posjetitelja, tako da ih ove godine očekujemo preko 100.000 – naglasio je Gordan Vrbanec, zamjenik predsjednika TZ-a grada Čakovca na predstavljanju programa ovogodišnjeg izdanja u Varaždinu. Posjetitelje očekuje oko 150 izlagača kod kojih je naglasak na tradicijskim obrtima i zanatima, međimurskim običajima, kulinarskoj ponudi, a posebno na međimurskim kolačima i vinima.

Novi sadržaji

90 raznolikih programa odvijat će se tijekom cijelog dana pa do kasno u noć na tri pozornice. Glavna pozornica bit će na Trgu Republike u samom centru Čakovca, pozornica Tomislav bit će u Ulici kralja Tomislava, dok će pozornica za mlade biti u Strossmayerovoj ulici.
– Posebno nas veseli što u pet dana koliko traje manifestacija Čakovec zaživi i oživljuje bogatu povijest i tradiciju međimurskog kraja s već tradicionalnim programima kao što su kuhanje velike međimurske juhe, međimurski festival za djecu koji uključuje dječje kreativne radionice, igraonice i predstave, zatim streličarski turnir te oldtimer susret za ljubitelje starih automobila – rekla je Ivana Maltar, direktorica Turističke zajednice grada Čakovca.

U pet dana koliko traje manifestacija Čakovec zaživi i oživljuje bogatu povijest i tradiciju međimurskog kraja, smatra Ivana Maltar

Dodaje kako svake godine nastoje manifestaciji dati neki novi sadržaj, tako će ovogodišnje Porcijunkulovo začiniti zanimljivi programi pod nazivom “ČAK – Strongman by Porcijunkulovo”, odnosno ekstremni sport kojim će sudionici iz Slovenije, Srbije, Mađarske i Hrvatske predstaviti discipline poput vuče kamiona, dizanja automobila i dizanja predmeta teških preko 350 kilograma.

Nezaobilazna glazba

– Glazbeni program postao je nezaobilazan dio same manifestacije, a Čakovec postaje jedna velika pozornica – istaknula je direktorica TZ-a grada Čakovca te je najavila nastupe poznatih estradnih izvođača koji će zabavljati publiku. Tako će Porcijunkulovo, između ostalih, posjetiti Neno Belan & Fiumens, Marijan Ban i Diktatori, Klapa Kampanel i Jelena Rozga, dok će uvod u manifestaciju biti međimurska glazbena scena s Bojanom Jambrošićem i nagrađivanim Zborom gimnazije Josipa Slavenskog na čelu.
– Pozicija Čakovca na tromeđi Mađarske, Slovenije i Hrvatske daje nam izuzetno veliku prednost – ističe Vrbanec te dodaje kako će se osim zabavnog programa i sadržaja na samo Porcijunkulovo 2. kolovoza održati misa na slovenskom i mađarskom jeziku.
Samoodrživa kulturno-turistička manifestacija posljednjih pet godina financira se isključivo iz sredstava i prihoda same manifestacije, zatim od sponzora te najma javne površine, a ove godine prvi put je dobila pokroviteljstvo predsjednika Ive Josipovića. Iz TZ-a grada Čakovca najavljuju kako će 50. jubilarno izdanje Porcijunkulova, najznačajnije turističke manifestacije u Međimurju, biti nešto zaista posebno. Program ovogodišnjeg izdanja manifestacije prvi put možete pronaći na službenoj stranici porcijunkulovo2013.com.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

U nepuna dva sata 8432 građana podnijelo prijavu za energetsku obnovu kuća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

useljenje, kuća, ilustracija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je uspješno započeo sa zaprimanjem prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za što su građani pokazali izniman interes.

Podsjetimo, prošloga puta – u listopadu, došlo je do tehničkih problema pa korisnici ulogirani u sustav nisu mogli pristupiti prijavi na navedeni poziv, zbog čega nije zaprimljena nijedna prijava.

Ovoga puta podnošenje prijava u sustavu ePrijave omogućeno je danas od 10 sati, a u nepuna dva sata prijavu za sufinanciranje za neke od mjera energetske obnove podnijela su 8432 građana.

Kako je ranije najavljeno, Fond je zbog očekivanog velikog interesa osigurao dodatna sredstva pa ukupan budžet za provedbu ovog Javnog poziva iznosi 390 milijuna kuna. Sredstva su osigurana putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova.

Zaprimljene prijave bit će obrađivane redoslijedom zaprimanja, dok god bude dostupnih sredstava.

Programom energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg je donijela Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva graditeljstva, prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, predviđeno je sufinanciranje cjelovite energetske obnove, vanjske ovojnice i stolarije, ali i financiranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Za obnovu pojedine kuće je, ovisno o mjerama, moguće od Fonda dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Cilj ovog poziva je povećanje broja energetski obnovljenih obiteljskih kuća u Republici Hrvatskoj, što će rezultirati uštedom energije i smanjenjem emisije CO2, a sve kao dio ostvarenja strateških ciljeva smanjenja potrošnje energije u zgradarstvu.

Smanjenje potrošnje energije u energetski obnovljenim kućama podrazumijeva smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Nadalje, planiranje i provedba ovih aktivnosti podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost, te povećava tržišnu vrijednost obnovljenih nekretnina.

Nastavite čitati

U fokusu

Zbog ptičje gripe sva perad mora biti u zatvorenim nastambama u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 5. prosinca, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021).

Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

– U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu – ističu iz Ministarstva.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

U Varaždinskoj županiji potvrđena ptičja gripa

Također, iz Ministarstva mole punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica. U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje