Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec prvi grad u Hrvatskoj u kojem se uvodi jedinstvena platforma za brži i otvoreniji dijalog s građanima

Foto: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

U Razvojno – edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec, održano je predstavljanje nove online platforme „Građani odlučuju“. Riječ je o projektu koji ima za cilj promijeniti i olakšati način na koji građani sudjeluju u donošenju odluka u Čakovcu.

– Ono što smatram važnim je način na koji ćemo postavljati i strukturirati ankete, obrađivati dobivene podatke i što je najvažnije, kvalitetne prijedloge realizirati. Platforma ima vrlo velike mogućnosti, no ideja je da se građani uistinu uključe u procese osmišljavanja projekata i donošenja odluka, da usmjeravaju politike svakodnevno i stvarno, a ne samo jednom u četiri godine – u uvodu je rekla gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Platforma će omogućiti da građanima da jednostavno sudjeluju u procesima odlučivanja, predlažu, artikuliraju svoje prijedloge i zahtjeve te prate njihovu implementaciju. Osim o krucijalnim stvarima za razvoj grada, poput primjerice prostornog planiranja, građane će se pitati i o svim drugim načinima poboljšavanja svakodnevnog života.

24.05.2022., Cakovec- U prostorima Metalske jezgre predstavljen projekt “Gradjani odlucuju”. Matija Derk i gradonacelnica Ljerka Cividini. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

– Iskrena mi je želja da se komunikacija s građanima podigne na višu razinu, da Čakovčanke i Čakovčani imaju mjesto na kojem će moći prezentirati svoje kvalitetne ideje koje ćemo provesti. Naravno da na početku očekujemo mnogo buke u komunikacijskom prostoru, no vjerujem da će s vremenom, kad počnemo provoditi ono što su građani predložili i odabrali, ona spasti na najmanju moguću mjeru – zaključila je Cividini.

Uvođenjem platforme „Građani odlučuju“ Čakovec se upisao na listu svjetskih metropola koje na jednaki način komuniciraju sa svojim građanima te ujedno postao prvi grad u Hrvatskoj s mogućnošću korištenja ove jedinstvene platforme.

Uključivanje građana u izradu Proračuna

– New York, Seattle i Bruxelles samo su dio od 350 svjetskih uprava koje su se odlučile za ovakav vid rješavanja problema rastućeg nepovjerenja građana u javnu upravu. Naime, tek oko 45 posto građana u najrazvijenijim zemljama u svijetu ima povjerenje u javnu upravu, dok ih 60 posto smatra da se njihovi stavovi ne uzimaju u obzir prilikom donošenja odluka. Posebno mi je drago da je Čakovec odmah prepoznao vrijednost i potencijal koji ova platforma ima za izgradnju povjerenja između građana i uprave. Okretanje građanima i postavljanje mehanizma za kontinuirani dijalog oko dnevnih pitanja i problema zajednice, nužan je korak da bi se odmakli od shvaćanja, kao što je rekla gradonačelnica, da samo svake četiri godine imamo mogućnost utjecati na promjene. Imamo pravo glasa svaki dan, a zato i postoje tehnološka rješenja poput CitizenLab-a, za osnaživanje i aktivnije uključivanje građana u procese donošenja odluka – naglasio je Matija Derk, ispred projekta CitizenLab za Hrvatsku.

– Platforma nam omogućuje da pokrenemo participativno financiranje, odnosno da financiramo projekte za koje građani sami odluče da su važni, što je mnogo izravnije nego dosad. U Gradskom proračunu osigurat ćemo novac, a građanima putem platforme demokratski omogućiti da odlučuju o projektima, prijavljuju ih, da se o njima izjašnjavaju te na kraju odaberu najbolji ili najbolje za provedbu – zaključila je Cividini.

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje