Povežite se s nama

Međimurje

Čakovečki gradski dužnosnici obišli radionice i kampove

Objavljeno:

- dana

Kao i proteklih 12 godina, Grad Čakovec tijekom zimskih školskih praznika za osnovnoškolce organizira kampove i radionice. I ovog zimskog raspusta djeca mogu birati između šest različitih područja, a ovogodišnji odaziv je više nego dobar.

Prošloga tjedna tako je održana glazbena radionica u Osnovnoj umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić“, a danas je u toj školi započela i baletna radionica. Glazbenu radionicu je u petak obišao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je sudionicima podijelio priznanja. Tom je prilikom istaknuo da su ovi sadržaji koji se tijekom zimskih (ali i ljetnih!) praznika održavaju u Čakovcu dio ulaganja u obrazovanje kojima Grad djeci i mladima želi pružiti što veći broj raznih aktivnosti.

– Po tome je Čakovec prepoznatljiv – rekao je Kovač, a to je potvrdilo i nedavno istraživanje po kojem je Čakovec vodeći grad u Hrvatskoj prema ulaganjima u obrazovanje i demografiju.

Radionice i plivački kamp u ponedjeljak pak su obišli zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Zoran Vidović. Po prvi put su u Domu amatera u Čakovcu održane radionice iz tradicijske kulture na kojima zainteresirani učenici mogu naučiti nešto o međimurskoj tradiciji, pjesmi, folkloru i običajima. Premijeru su danas imale i Informatičke radionice Međimurskog informatičkog kluba. Održavaju se u II. osnovnoj školi u Čakovcu, a teme su 3D ispis, natjecateljski Python, programiranje te Micro:bit radionica.

Najveća gužva danas pak je bila i III. osnovnoj školi u Čakovcu, gdje se po treći put održavaju Zimske radionice iz tehničke kulture. Prijavljeno je 250 djece iz svih čakovečkih osnovnih škola, a organizator Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije pripremilo je čak 12 različitih radionica, od radiokomunikacija, preko modelarstva i robotike, pa sve do radionica oslikavanja predmeta i Foto i video radionice. Radionice iz tehničke kulture otvorio je zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, poželjevši svoj djeci da putem igre i druženja nauče nešto novo što će im koristiti u daljnjem obrazovanju te se zahvalio svim učiteljima koji na ovaj način djeci nastoje prenijeti dodatno znanje.

Sutra pak u I. osnovnoj školi u Čakovcu počinju već etablirane informatičke radionice. Vode ih učitelji informatike Ivana Ružić i tehničke kulture Branko Vujnović, a ove godine zainteresirani učenici mogu birati između iPad laba, programiranja Ozobota, 3D modeliranja i ispisa, izgradnje i programiranja Fischer technik robota.

Zamjenici gradonačelnika u ponedjeljak su obišli i plivački kamp koji se u organizaciji Čakovečkog plivačkog kluba održava na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu. Prijavljeno je preko 150 djece, a sudionici su, ovisno o dobi, podijeljeni u dvije skupine.

Baletna radionica završava u srijedu, informatička u I. osnovnoj školi u četvrtak, a sve ostale u petak. Ukupno se na sve radionice i plivački kamp prijavilo oko 6 stotina osnovaca. Organizatori Zimskih kampova i radionica su Grad Čakovec, Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca, Gradska zajednica kulture Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, I. osnovna škola Čakovec, II. osnovna škola Čakovec, III. osnovna škola Čakovec, Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, Međimurski informatički klub i Čakovečki plivački klub.

Međimurje

Međimurska županija osigurala 26.544 eura za rad Skloništa za životinje „Prijatelji“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija već šestu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva i jedina županija koja kontinuirano financira rad skloništa, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

Ugovorom, koji je župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je s predsjednicom Udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Čakovec Aleksandrom Hampamer, osigurat će se financijska sredstva za osiguravanje smještaja za napuštene životinje do udomljavanja te promotivne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o pravilnoj skrbi o životinjama, a vrijednost ugovora iznosi 26.544 eura (199.995,77 kuna).

Sklonište u Čakovcu najveće je hrvatsko sklonište za životinje te više od 20 godina obavljaju plemeniti i izazovan posao. Osim financijske podrške, dugogodišnja suradnja sa Županijom očituje se i partnerstvom na projektima kojima udruga gradi temelje novog društva i humanosti prema svim živim bićima.

Zaštitarsko – ekološka udruga „Prijatelji životinja i prirode“ osnovana je 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja, zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja, razvijanja i promicanja društvenog poduzetništva, promicanja i razvoja volonterstva, promicanja vrijednosti socijalizacije kao i reintegracije socijalno osjetljivih skupina građana u društvo.

Osnovali su najveće sklonište za napuštene životinje u Hrvatskoj, čime su postavljeni temelji zaštite životinja u Međimurskoj županiji. Od svojih početaka do danas, sklonište je zbrinulo više od 10.000 pasa te je najveće hrvatsko sklonište s površinom od ukupno 15 000m², ne samo po veličini, već i po broju životinja o kojima skrbi.

Prošle je godine sklonište prihvatilo 843 pasa te su udomili 787 pasa, o kojima brine 15 zaposlenika i dvadesetak volontera.

Unatoč zabilježenom porastu broja napuštenih pasa, što zbog povećanja broja pasa u romskim naseljima te značajnom povećanju napuštanja vlasničkih pasa, uočen je porast udomljavanja pasa zahvaljujući zaposlenicima i volonterima, ali i čestim medijskim kampanjama kojima se promovira udomljavanje.

Sklonište svake godine sukladno mogućnostima ulaže i u razvoj infrastrukture, a glavni projekt koji provode je projekt kastracije, cijeljenja, liječenja i označavanja pasa iz romskih naselja, a dosad su obrađene životinje iz romskih naselja Kuršanec, Pribislavec, Hlapičina i Orehovica.

Tijekom 2022. godine obrađeno je 528 pasa iz romskih naselja, a još njih 500 čeka zbrinjavanje. Ovaj projekt nastavit će se i tijekom ove godine.

Tijekom svih ovih godina Udruga i Županija razvili su kvalitetan partnerski odnos, čime je Udruga postala naša produžena ruka u provedbi aktivnosti koje doprinose boljoj zajednici i humanosti prema svim živim bićima, rekli su iz Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Studenti MEV-a svoje znanje „bruse“ u jednom od vodećih softvera za konstrukcijsko modeliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu, uz vrhunsku tehnologiju i odlične stručne studije, svojim studentima nudi praktični rad na vrhunskim računalnim programima.

Naime, studenti druge i treće godine Održivog razvoja na smjeru Održiva gradnja svoje znanje i vještine „bruse” u jednom od vodećih softvera za konstrukcijsko modeliranje, zahvaljujući čemu ih i prije završetka studija prepoznaje i tržište rada.

Riječ je o programu Allplan, BIM sustavu koji je budućnost i sadašnjost arhitekture i građevine, kao i ostalih srodnih zanimanja, posebno kada je riječ o velikim projektima.

Ovaj program studentima omogućuje iskorak u odnosu na samo tehničko crtanje. Kako je objašnjeno, riječ je o konstrukcijskom modeliranju gdje program paralelno, kako se grade tlocrti, stvara i treću dimenziju. To omogućuje studentima da prate kako će objekt izgledati i to do najmanjeg detalja.

Da tržište žudi za ovom strukom potvrđuje i činjenica da studenti MEV-a koji su završavali ovaj smjer nalaze posao u struci u roku od tri do šest mjeseci, i to unatoč tome što titula inženjera održivog razvoja još uvijek nije u potpunosti prepoznata.

Inače, Međimursko veleučilište u Čakovcu jedino je u Hrvatskoj koje svojim studentima nudi stručni studij Održivog razvoja iz područja tehničke interdisciplinarne znanosti.

Zahvaljujući predznanju koje stječu na fakultetu i suradnji s Udruženjem arhitekata na području Međimurja, Varaždina i šire, studenti MEV-a imaju priliku tamo odrađivati praksu te si na taj način osigurati i budući posao.

A da je riječ o izuzetno kvalitetnom i široko educiranom kadru dokazuju i povratne informacije gospodarstvenika, zbog čega je studij Održivog razvoja odlična odskočna daska za daljnji razvoj karijere.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje