Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: u petak bogati program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja i projekta „Živjeti zdravo“

Objavljeno:

- dana

Svjetski dan zdravlja bit će obilježen u petak, 6. travnja na čakovečkom Trgu Republike, u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane građane, posebno djecu i mlade, da se uključe u bogati program koji će se odvijat od 10 do 12 sati.

– Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije redovito provodi i uključuje se u projekte koji za cilj imaju unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti – istaknula je Marina Payer-Pal, ravnateljica Zavoda.

Koodinatorica projekta „Živjeti zdravo“ za Međimursku županiju, Renata Kutnjak Kiš istaknula je kako projekt ima pet komponenti i nekoliko aktivnosti, a jedna od njih je i „Volonteri u parku“.

Usvojite zdrave stilove života

– Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije već 20 godina ostvaruje odličnu multisektorsku suradnju u cilju uspješnog promicanja sporta, zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, unapređenja prehrambenih navika, mentalnog zdravlja te općenito zdravog stila života, pa se uključuje i u provedbu projekta „Živjeti zdravo“ – rekla je Kutnjak Kiš na predstavljanju programa obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.

Uz Zavod akciju obilježavanja Svjetskog dana zdravlja organiziraju i Zajednica sportskih udruga Čakovca te Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec. Tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca i koordinator aktivnosti „Volonteri u parku“, Tomica Jakopec izjavio je kako je osnovni cilj aktivnosti je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, očuvati životnu okolinu.

– Zamišljeno je da se djeca i obitelji aktivno igraju u parku, organiziraju različite potrage, uživaju u prirodi i jednostavno se druže na svježem zraku. Tijekom ove godine bit će održano 12 aktivnosti koje se organiziraju kako bi se obilježili značajni datumi, poput Svjetskog dana zdravlja, Dana Grada i Županije… U aktivnosti su uključene i brojne sportske udruge, a prvi će se iskazati tenisači čakovečkog „Franje Punčeca“ – istaknuo je Jakopec.

Gradsko društvo Crvenog križa, HGSS, “Međimurski slatkiši”…

Osim igranja tenisa, u petak od 10 do 12 sati moći će se provjeriti pokazatelje uhranjenosti (tjelesna težina, opseg struka i bokova, ITM) te procijeniti vlastiti rizik za tipa II šećerne bolesti. Nakon izvršenih mjerenja i procjene rizika, sudionici akcije će razgovarati s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima o poželjnim vrijednostima izmjerenih parametara te će biti savjetovani o pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima zdravog načina života, koji su važni u prevenciji i kontroli bolesti srca i krvnih žila, ali i drugih kroničnih nezaraznih bolesti.

Djelatnost za mentalno zdravlje će uz podjelu promotivnih materijala, ponuditi mogućnosti ispunjavanje upitnika pesimizma i optimizma. Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec  uključit će Volonterske interventne timove mladih, koji će provoditi mjerenje krvnog tlaka, šećera te održati radionice oživljavanja. Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec će na akciji prikazati svoj djelokrug rada te opremu, kao i potražne pse.

U obilježavanje Svjetskog dana zdravlja će se uključiti i „Međimurski slatkiši“, Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja, koji će predstaviti svoje djelovanje, uz podjelu promotivnih i edukativnih materijala.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje