Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec uskoro dobiva prvu energetski obnovljenu zgradu!

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

U Čakovcu će uskoro biti dovršena prva zgrada koja će biti obnovljena uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za to je zaslužan GP Stanorad, tvrtka koja je 100 % u vlasništvu Grada Čakovca i koja uspješno upravlja stambenim zgradama u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a koja je tu zgradu, kao i ostalih četiri u Čakovcu te još toliko u Varaždinu, prijavila na natječaj Fonda za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

”Finiš” do 15. svibnja

– Riječ je o prvom natječaju za energetsku obnovu višestambenih zgrada i ovo su praktički prve zgrade koje su krenule u obnovu po tom modelu. U Čakovcu su za četiri zgrade već odobrena sredstva iz Fonda za energetsku obnovu, a dvije se prijavljuju na upravo otvoreni natječaj zajedno s još četiri zgrade u Varaždinu, dok se za nekoliko dovršavaju projekti. Do 15. svibnja iduće godine moraju biti kompletno obnovljene da bi ostvarile povrat, znači, 40 % sredstava iz Fonda – objasnio je Velimir Mađarić, direktor Stanorada.

 

Nije točno da energetska obnova znatno poskupljuje pričuvu – naglašava Mađarić

Ističe da je kod ovog projekta najveći strah stanara – cijena.
– Prvo pitanje koje se postavlja je “Koliko će nas to stajati?” To ne iznenađuje, jer u javnosti se često barata terminima da energetska obnova zgrada znatno poskupljuje pričuvu, što nije točno. Kao primjer navest ću zgradu u Čakovcu koja se dovršava, a u kojoj se stanarima pričuva povećala za tri kune po kvadratu. Za stan od 50 kvadrata to je 150 kuna. Uglavnom, iznosi pričuve nisu viši od 400 kuna – naglašava Mađarić i dodaje da treba uzeti u obzir to što energetskom obnovom dugoročno zgrade dobivaju.

– Iznos uvećane pričuve zapravo bi se trebao “pokriti” smanjenom potrošnjom plina i struje u ljetnim mjesecima, a s energetskom obnovom zgrade dolazi i građevinska. Sve su to zgrade izgrađene 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koje “vape” za temeljitom obnovom – istaknuo je direktor GP Stanorada, koje se u javnosti u posljednje vrijeme povlači u negativnom kontekstu.

Jedini ozbiljni

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg direktora GP Stanorada i same tvrtke zbog osnovane sumnje da je nezakonito stečena materijalna korist za tvrtku u iznosu od gotovo 600.000 kuna.

– Istraga je pokrenuta na našu inicijativu i nadležna tijela će odraditi svoj posao. Mi smo, nakon smjene neodgovorne Uprave i odmaka od netransparentnog poslovanja, to dugovanje prema čakovečkim zgradama otkrili i priznali kao gubitak u svojoj bilanci, te ga i planiramo sanirati, a i na zadnjoj sjednici Gradsko vijeće Grada Čakovca, podržavajući rad svog poduzeća, donijeta je odluka o pokrivanju gubitka – objasnio je Mađarić i dodao da je GP Stanorad jedina ozbiljna tvrtka na ovom području za upravljanje zgradama koja u uslugama upravljanja ima uključenu pravnu i tehničku pomoć svojih djelatnika, a uz projekte energetske obnove višestambenih zgrada GP Stanorad u Međimurskoj županiji jedini od upravitelja radi povezivanje zemljišne knjige i knjige položenih ugovora radi uspostave etažnog 

UPRAVLJANJE

GP Stanorad upravlja s 250 zgrada, odnosno s 4.500 stanova u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

LOKACIJA

ČAKOVEC (Ulica Matice hrvatske 10, kontakt: 040/390-830)
VARAŽDIN (Zagrebačka 15, kontakt: 042/203-800)
Više informacija na internet stranici: 
www.gpstanorad.hr

Izvor:
Foto:

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje