Povežite se s nama

U fokusu

Čakovečka Bolnica o incidentu s ljepilom: „Spremni smo snositi posljedice iako smo sigurni da će dijete biti dobro“

Objavljeno:

- dana

Nakon medijskih napisa o događaju od 15. kolovoza 2022. kada je prilikom zbrinjavanja ozljeda arkade desnog oka šestogodišnjem dječaku došlo do izlijevanja medicinskog ljepila u oko dječaka, Županijska bolnica Čakovec oglasila se priopćenjem.

Iz Bolnice navode da su se roditeljima odmah ispričali i zajedno s njima bili u brizi hoće li incident ostaviti posljedice na dječakovu oku.

>>Dječak ozlijedio arkadu, a majka bijesna na doktoricu – istisnula mu ljepilo u oko i ostao je bez trepavica

Srećom, posljedica neće biti i to je najvažnije, kažu. Još su jednom pojasnili zašto je upotreba ljepila Dermabond bila dobra odluka budući da se radi o djetetu.

Priopćenje Županijske bolnice Čakovec prenosimo u cijelosti:

Nakon medijskih napisa o neželjenom događaju od 15. kolovoza ove godine kad je pri zbrinjavanju ozljeda arkade desnog oka dječaku starom šest godina došlo do izlijevanja medicinskog Dermabond ljepila u oko dječaka, iz kojih proizlazi da je bolnica nonšalantno prešla preko svega i ignorirala pogrešku naše liječnice, imamo potrebu reći da to nije tako.

Istina je da se dogodio neželjeni događaj prilikom zahvata aplikacije Dermabond ljepila, međutim brzom reakcijom dežurnog liječničkog tima koji je bio involviran u zbrinjavanje pacijenta dijete će biti dobro, što je najvažnije. Roditeljima smo se odmah ispričali, iako nam je jasno da u bojazni za dobrobit njihovog djeteta, to ne znači puno i zajedno s njima smo bili u brizi hoće li incident ostaviti posljedice na dječakovu oku. Izuzetno nam je drago da posljedica neće biti. Svjesni smo trauma koje je dijete prošlo i sad se samo možemo nadati da će se od njih brzo opraviti. Ne pravdamo liječnicu koja je odmah, u cilju sprečavanja takvih incidenata,  upozorena na obvezu savjesnog i odgovornog obavljanja radnih zadataka.

Upotrijebiti ljepilo Dermabond bila je dobra odluka kad se radi o djetetu. Naime, djeca su pacijenti koji različito reagiraju na liječničke postupke, zbog čega se u blizini vitalnih struktura izbjegava zbrinjavanje klasičnim, kirurškim putem. Jer kod svakog zbrinjavanja kirurškim šavovima treba lokalno aplicirati i anestetik iglom, što kod djece izaziva dodatnu bol i traumu. Zbog toga se, a i zbog manjeg ožiljka kasnije, kod djece koristi ljepilo Dermabond. Prilikom obavljanja samog zahvata aplikacije Dermabond lijepila nije formirana fizička barijera kako se ljepilo ne bi razlijevalo prema oku što je i dovelo do gore spomenutog neželjenog događaja. Izuzetno nam je žao zbog traume koju je dječak pretrpio, ali drago nam je znati, a u što smo sigurni da daljnjih zdravstvenih problema oka zbog ove pogreške neće biti.

Županijska bolnica Čakovec svakodnevno radi na podizanju standarda kvalitete i zbog toga će organizirati edukacije svojih djelatnika na OHBP-u o principima aplikacije Dermabond sredstva, kao i o prevenciji neželjenih događaja koji su, na žalost, mogući kao i kod svih drugih medicinskih postupaka – stoji u priopćenju. 

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje