Povežite se s nama

Život i društvo

Čakovečka Posudionica s više od 1000 medicinskih pomagala najveća je u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Udruga “Pomoć neizlječivima” u Međimurskoj županiji djeluje od 2010. godine te se bavi promicanjem svijesti o različitim oblicima pomoći palijativnim bolesnicima. Broji oko 30 aktivnih volontera, a jedna od osnovnih aktivnosti je Posudionica medicinskih pomagala.

– Puno nas je zdravstvenih djelatnika, pa smo od početka djelovali tako da smo i na svojim radnim mjestima podizali svijest i govorili o palijativi. Dobro surađujemo s Domom zdravlja Čakovec, Županijskom bolnicom Čakovec, Hitnom službom, službama socijalne skrbi, lokalnim samoupravama, medijima i drugima – rekla je predsjednica Udruge Renata Bermanec, koja je znanje i iskustvo o navedenoj skrbi stekla na studiju palijativne skrbi u Velikoj Britaniji.

Bermanec sada radi kao koordinatorica palijativne skrbi u Međimurskoj županiji (u Domu zdravlja Čakovec) te je trenutačno jedina magistra znanosti palijativne skrbi u Hrvatskoj. U Udruzi su se, kaže, posvetili informiranju Međimuraca o ovoj u Hrvatskoj zasad nedovoljno razvijenoj vrsti skrbi.

– Od prvog dana održavali smo tribine po župama i općinama, i to jako puno znači jer palijativu ljudi često krivo doživljavaju: morali smo ih prvo naučiti što mogu očekivati. Sudjelujemo u edukacijama, organiziramo skupove, već nekoliko godina zaredom prije korone imali smo vrlo uspješan međunarodni skup na koji su nam došli kvalitetni strani predavači – otkriva Renata.

Ono što predsjednica ističe kao prednost u odnosu na druge, velike gradove, primjerice Zagreb, je da su jako dobro povezani s profesionalcima iz Bolnice i drugih zdravstvenih ustanova.

– Povezivanje s drugima je važno zato što je palijativa razmjerno nova grana, a nastojimo se povezati i s ostalima na razini Hrvatske. Zbog dobre suradnje i podrške možemo reći da imamo najveću posudionicu medicinskih pomagala u Hrvatskoj – ističe Renata te dodaje da su velik broj pomagala prikupili zahvaljujući općinama, župama, naravno i građanima, ali i projektima koje prijavljuju i provode.

Medicinski aparati

Uz razna pomagala, Posudionica ima i neke medicinske aparate, o čemu brigu vodi voditeljica Spomenka Tomašić, inače medicinska sestra u Dnevnoj bolnici Županijske bolnice Čakovec. Tomašić je u Udruzi aktivna od osnutka, a sada se, govori, mogu pohvaliti s više od 1000 pomagala.

– U početku smo imali svega dva bolesnička kreveta, a danas smo došli na 74, s tim da ih je više od polovice električnih. Najviše imamo upravo kreveta i antidekubitalnih madraca, a tu su i invalidska kolica, toaletne stolice, “princeze”, razne vrste hodalica, pomagala za kadu te štake. Imamo i medicinske aparate: koncentratore kisika, odnosno oksigenatore i aspiratore, koji puno pomažu pacijentu kod kuće i bez kojih neki ne bi mogli – otkrila je Tomašić.

Ono što je važno istaknuti je da Udruga posuđuje medicinske aparate jer njima barataju zdravstveni radnici i jer surađuje s bolničkim liječnicima koji određuju njihovo posuđivanje.

– Ako nekomu, primjerice, treba koncentrator kisika, komuniciramo s pulmologom iz Bolnice koji nam napiše nalaz da je potrebna posudba koncentratora s određenom dozom protoka kisika. Kada ovamo dođe član obitelji, mi pripremimo aparat, poučimo kako ga koristiti i sve objasnimo. Ako bilo što treba, uvijek smo na vezi i dostupni. Zatim mobilni tim i zdravstvena njega u kući, odnosno patronažna sestra, dolaze k pacijentu doma i kontroliraju funkcionira li dobro korištenje aparata. Naši volonteri, koji nisu zdravstveni djelatnici, ne barataju tim aparatima, ali su educirani za sve ostalo. Aparate, dakle, ne možemo dati bez liječničkog odobrenja – objasnila je voditeljica Posudionice.

Potrebe

Dodala je da od članova obitelji pacijenata koji su preminuli i više ne trebaju pomagala prikupljaju pelene, uloške, vrećice, katetere i sve ono što su dobili od HZZO-a.

– Sve to prosljeđujemo dalje. Godišnje oko 400-500 paketa pelena doniramo Bolnici, pogotovo sada u vrijeme korone, kada je bilo jako puno pacijenata na odjelima. Naime, kada pacijent dođe u Bolnicu, nema pravo na pelene. Mnoge obitelji nisu u mogućnosti kupovati pelene i 100-tinjak kuna za jedan paket je njima jako puno, tako da im svaka donacija dobro dođe – ističe Bermanec.

Međutim, navodi da njihova pomagala nisu zamjena za ono što pacijent može dobiti putem HZZO-a, već su tu da brzo uskoče kada zatreba jer se ponekad, kaže, dogodi i da pacijent premine prije nego što dobije rješenje HZZO-a i pomagalo. Sve što se posudi, vrati i donira bilježi se, a sva pomagala označena su brojevima. Od oko 1000 pomagala, oko 500 ih je stalno u optjecaju, pogotovo bolesnički kreveti, koji nisu dostupni putem HZZO-a, a potrebe su velike, stoga je bilo neophodno postaviti neka pravila.

– Često nas zovu pacijenti koji nisu palijativni, recimo pacijent koji je imao moždani udar. Istina, i njima trebaju kreveti, ali to su bolesnici koji mogu živjeti još dugo, a mi ga ne možemo posuditi na 5, 10 ili više godina. Onda takve pacijente usmjeravamo na druga mjesta. Osim toga, pomagala ne posuđujemo u staračke domove jer nemamo dovoljan broj da bismo snabdijevali sve staračke domove. Pomagala idu isključivo doma k najtežim bolesnicima – rekla nam je Tomašić.

Za kraj, obje naše sugovornice slažu se da Posudionica ne bi mogla tako dobro funkcionirati da nema vrijednih volonterki.

– Bez njih Posudionica ne bi mogla opstati – zaključila je Tomašić, a predsjednica je dodala: – Uvijek smo tu za razgovor i podršku onima koji dolaze po pomagala, ali i kada ih vraćaju. No u Udruzi, i palijativi općenito, jedino nam nedostaje mladosti, no nadamo se da će se i to promijeniti.

Pomagala raspoređena na trima lokacijama

Posudionica djeluje na trima lokacijama. Jedan je prostor kraj crkve sv. Nikole u centru Čakovca, u Katoličkom domu, gdje su pohranjena razna manja pomagala. Drugi prostor nalazi se u podrumu Županijske bolnice, gdje im je ravnatelj ustupio prostoriju u kojoj se od svake vrste pomagala nalazi po nekoliko komada, pa kako se prazni, tako ga pune, rekla je Tomašić. Treća lokacija je prostor bivše vojarne, to je veliki županijski prostor u kojem se nalaze velika pomagala kao što su kreveti i ostalo.

Volonterke su u Posudionici u Katoličkom domu dežurne utorkom i četvrtkom od 14 do 15 sati, a za posuđivanje tijekom ostalih dana potreban je prethodni dogovor.

Život i društvo

FOTO Dojave o bombi stigle u Vladu RH, ali i u sud u Varaždinu koji je evakuiran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Dojave o bombi u obliku prijetećeg maila stigle su jutros na sudove i većinu državnih institucija, a prva na popisu onih kojima je dojavljeno o prijetećoj bombi je Vlada RH, javlja jutarnji.hr.

Nešto prije 10 sati zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi ispražnjena je i zgrada varaždinskog suda. U zgradi su smješteni županijski, općinski, trgovački i prekršajni sud i u ovo je vrijeme bila puna. U jednoj od sudnica u tijeku je bila rasprava za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag u Međimurju za koje su optuženi Nino i Mario Balog.

U tijeku je pretraživanje zgrade i ne zna se hoće li sud danas nastaviti s radom.

Policija ispred Županijskog suda u Varaždinu nakon dojave o bombi

Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici, javila je međimurska policija.

Iz PU varaždinske potvrdili su za Regionalni tjednik je danas u 9.35 došla dojava o postavljenoj bombi u zgradi u Varaždinu u kojoj se nalazi Županijski sud, Općinski sud, Državno odvjetništvo i još neki sudovi. Dojava je došla emailom. Zgrada je evakuirana.

Iz varaždinske policije kažu da su na teren poslali protueksplozijsku jednicu koja već sa psima pretražuje zgradu suda u varaždinskoj Radićevoj ulici.

Pitali smo i PU međimursku jesu li dobili dojavu o bombi na Općinskom sudu u Čakovcu te je i tamošnji sud nešto prije 11 sati mailom primo dojavi o bombi te je odmah počela evakuacija zaposlenika. U zgradu je odmah poslana policija, koja će ju pretražiti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Film Ljubomira Kerekeša pogledalo 40 tisuća gledatelja, od Hrvatskog audiovizualnog centra nisu dobili ni lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Film koji nije rađen za festivale i nagrade, nije dobio ni kunu od Hrvatskog audiovizualnog centra ali je dobio neviđenu podršku publike. „Marginalce“ je diljem Hrvatske pogledalo više od 40. 000 gledatelja, a kao niskobudžetni film na Box Office-u zaradio je više od milijun i 500 tisuća kuna. To je presedan, kažu u Kerekesh Teatru. Marginalci još uvijek igraju u kinima u Varaždinu, Zagrebu, Čakovcu, Prelogu i Pitomači.

Dugometražni film Ljubomira Kerekeša “Marginalci” u hrvatskim se kinima počeo prikazivati 27. listopada ove godine. Film je do sada u kinima diljem Hrvatske pogledalo više od 40.000 gledatelja što je ujedno i najbolji pokazatelj interesa publike za domaćom hrvatskom komedijom. Osim što su osvojili simpatije mnogobrojne publike, Marginalci su osvojili i titulu najgledanijeg hrvatskog filma ove godine.

Sa turnejom “Marginalci osvajaju Hrvatsku” interes publike je samo rastao, pa je tako velik broj projekcija diljem Hrvatske unaprijed rasprodan i traži se termin više. Na turneji, glumci iz filma druže se sa publikom, fotkaju i trgaju karte. Do sada su posjetili 22 kina, no druženje sa publikom nastavlja se i dalje.

– Ako se želite nasmijati kao nikada do sada, najbolje je vrijeme da posjetite najbliže kino i pogledate Marginalce. U kinima nisu zauvijek, no zato ih već danas možete pogledati u obližnjem kinu. Ulaznice su u prodaji u CineStaru u Zagrebu (Avenue Mall, Branimir Mingle Mall, Z – Centar i Arena Centar) i Varaždinu (Lumini Centar) te mnogim nezavisnim kinima diljem Lijepe Naše – poručili su iz Kerekesh Teatra.

Znate gdje je selo Črevo? Ni desno, ni levo. Samo Črevo. Tamo je Bog rekao laku noć i upravo tamo dolazi NNHTV (“Naša najnovija hrvatska televizija”) snimiti prilog o hrvatskom seljaku u Europi. Precednik, animator kulture, blagajnica i predstavnik nacionalne manjine spremaju se za najvažniji dan u godini – skupštinu sela Črevo. Nakon smrdljivih razgovora o odvodnim jarcima i uvijek aktualne akcije “Zbogom oružje”, na red dolazi priredba za Črevare uz lošu recitaciju, dobru narodnu glazbu, puno gemišti i kobasica sa senfom.

WC je blizu i svi su dobro došli. Živjeli!

#marginalci

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje