Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu dobio je veliko priznanje – Zlatnu povelju Matice hrvatske za knjigu „Međimurci u svjetskim ratovima“ Josipa Črepa koja je predstavljena u travnju ove godine.

Prema riječima predsjednika čakovečkog Ogranka Matice prof. Ivana Pranjića, radi se o jednoj od najvažnijih knjiga u posljednjem desetljeću tiskanoj na ovome prostoru, u kojoj je opisano 1500 ljudskih sudbina u najtežim trenucima međimurske povijesti.

Autor knjige, pokojni Josip Črep, dugo je tragao za rješenjem tiskanja svoga kapitalnog djela, a Međimurska županija i čakovečki Ogranak Matice najzaslužniji su što je ovaj vrijedan djelić međimurske povijesti ugledao svjetlo dana.

– Želim u ime Međimurske županije čestitati Matici hrvatskoj, Ogranku Čakovec, na Zlatnoj povelji kojom su nagrađeni, ne samo za djelo „Međimurci u svjetskim ratovima“, već i za svoj rad. U izazovnim vremenima vidljiv je kontinuitet ove ustanove u očuvanju naše povijesti i tradicije koju putem brojnih aktivnosti prenose na mlađe generacije, a ova nagrada samo će biti još jedan podstrek za daljnji rad – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je i pokrenuo osnivanje Biblioteke Murodravana u čijem je izdanju tiskano nagrađeno djelo.

Predsjednik Ogranka prof. Ivan Pranjić napomenuo je da je čakovečkoj kulturnoj ustanovi ovo treća Zlatna povelja, što dovoljno govori o kvaliteti rada Ogranka koji je doista među najboljima u Hrvatskoj.

– Josip Črep umro je u siječnju ove godine u 97. godini života, no u trajno nasljeđe ostavio nam je djelo čija je vrijednost neprocjenjiva – istaknuo je prof. Pranjić, a s njime su se složili i urednici knjige Tomo Blažeka i Danijel Ciglarić.

Urednici su objasnili da knjiga sadrži više od tisuću fotografija i 1500 biografija sudionika ratova, a autor je na njoj radio gotovo tijekom cijelog života.

Zamjenica župana Sandra Herman prisjetila se kako se gospodin Črep prije dvije godine upravo njoj prvoj obratio za pomoć, a ona je poduzela sve daljnje korake kako bi mu pomogla u ostvarenju njegova sna.

– Ova knjiga mora biti u svim našim knjižnicama i školama, no pozivam i sve jedinice lokalne samouprave da je otkupe jer se u njoj spominju svi krajevi našeg Međimurja. Iz svakog sela, zaseoka, grada i općine spomenute su osobe koje su dale ogroman doprinos i ovo doista je povijesna građa – zaključila je zamjenica Herman.

Zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je da se na ovaj način izražava poštovanje prema baštini i povijesti, a baš kao što biljka ne može opstati bez svojih korijena, ne može ni narod, zbog čega je uputio iskrenu zahvalu Matici hrvatskoj i svima koji sudjeluju u ovakvim izdanjima.

Komentari

Komentara