Povežite se s nama

Međimurje

Čakovečki srednjoškolci pomažu djeci s teškoćama u razvoju

Objavljeno:

- dana

HUMANITARNO

Učenici Tehničke škole Čakovec svojim su posjetom, darovima i donacijom obradovali najmlađe članove međimurskog Društva osoba s tjelesnim invaliditetom (DOSTI).

Učenici 1. razreda, smjer strojarski računalni tehničar, Društvo su posjetili krajem travnja pod vodstvom razrednice Renate Turk i knjižničarke Sandre Vidović. U DOSTI-ju su ih dočekale predsjednica Društva Miljenka Radović i logopedinja Tatiana Bubek, koje su ih upoznale s aktivnostima Društva. Tehnička škola Čakovec provodi vrijedan projekt pod nazivom “800 koraka za bolji svijet”, u sklopu kojeg je svaki razred osmislio način kako humanitarno djelovati. Učenici 1. razreda odlučili su ciljano pomoći djeci koja koriste uslugu logopeda. Pomoć djeci s teškoćama imala je tri komponente. Učenici su samostalno izradili didaktički materijal u obliku mape, potreban za rad logopeda s djecom s teškoćama, a upotpunili su ga svojim crtežima. Skupili su i darovali potrošni školski pribor za rad logopedinje s djecom koja trebaju govorne vježbe, a pribor obuhvaća tempere, vodene boje, pastele, bojice, flomastere i drugo. Također su se uključili u humanitarnu akciju koju provodi DOSTI pod nazivom “Za dječji osmijeh”. Cilj akcije je prikupljanje novčanih sredstava za nabavu logopedske opreme za djecu s teškoćama u razvoju. Prikupljeni novac uplatili su na žiro-račun otvoren posebno za te namjene.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje