Povežite se s nama

Međimurje

Čakovečki vijećnici protiv prijenosa sjednica uživo. Vijećnica Damjanović: „Ja ne želim biti na jutjubu!“

Objavljeno:

- dana

U zgradi Društvenog doma u Novom Selu Rok održana je 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Već prva točka Dnevnog reda izazvala je zanimljivu raspravu. Naime, pred vijećnicima se našla odluka o prijenosu uživo sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Prijedlog odluke je predstavio predsjednik Gradskog vijeća Darko Zver (Fokus).

– Živimo u doba digitalizacije i nakon što smo uveli elektronsko glasanje, omogućavanje našim građanima praćenje sjednica uživo bio bi sljedeći iskorak. Takvu mogućnost već imaju neki gradovi poput Varaždina i Pule, jednako kao što to Hrvatski sabor prakticira odavno. Vrijeme je da i Čakovec stane uz njihov bok – rekao je Zver, dodavši da bi se sjednice prenosile putem YouTube servisa.

Također su vijećnici informirani da je već nabavljena i oprema vrijedna 20.000 kuna, dok bi sama realizacija prijenosa bila u nadležnosti gradskih zaposlenika zaduženih za informatičku podršku.

– Ovime nastavljamo raditi na podizanju transparentnosti našega rada, tako što ćemo zainteresiranom građanima omogućiti izravan uvid u način rada u donošenju odluka koji se njih izravno tiču – dodao je Zver.

Prijedlogu predsjednika Gradskoga vijeća odmah je prigovorio Renato Slaviček (HSLS).

– Nemamo ništa protiv transparentnog rada. No, koliko je ljudima zapravo zanimljivo gledati prijenos uživo? Vjerujem da im je draže čuti ključne informacije. Osim toga, ova se točka na Dnevnom redu našla bez materijala pa smo tek sada imali priliku dobiti informacije o njezinoj provedbi i troškovima – rekao je Slaviček.

Za riječ se tada javila Štefanija Damjanović (Nezavisna lista Matija Posavec).

– Ja osobno ne želim biti na jutjubu! Umjesto da smo štedljivi i novac usmjerimo prema mladima i udrugama, mi trošimo da bismo bili na svim mogućim televizijama, da se vidi kako smo mladi, lijepi i zgodni – rekla je Damjanović za govornicom, dodavši da je Gradu navedenih 20.000 kuna nepotreban trošak.

Brojne investicije i komunalni radovi

Predsjednik Zver je vijećnici Damjanović odgovorio da nije trebala na posljednjoj sjednici ući u Gradsko vijeće kao zamjena ukoliko nije spremna biti javno eksponirana.

– A ako je 20.000 kuna utrošenih za kupnju opreme toliko veliki problem, spreman sam se odreći svoje vijećničke naknade da se tak trošak pokrije – zaključio je Zver.

U konačnici je prilikom glasanja za ovu odluku čak 15 vijećnika bilo suzdržano, dok su se samo trojica vijećnika Fokusa izjasnila pozitivno. Eventualno usvajanje ove odluke tako ostaje za neku od budućih sjednica Gradskog vijeća.

Gradonačelnica Ljerka Cividini vijećnike je informirala o aktualnim komunalnim radovima i investicijama. Istaknula je da su počeli radovi na uređenju pješačko-biciklističke staze u Ulici Ivana Gorana Kovačića, koje će ovu prometnicu napokon učiniti sigurnijom za sve sudionike u prometu, ali i riješiti prijelaz preko sjeverne obilaznice.

– To su prvi u nizu radova koji će početi ove građevinske sezone. Također, potpisan je ugovor i uskoro počinje nastavak radova na uređenju Prvomajske ulice u Mihovljanu, provodi se javna nabava za montažni rotor u Preloškoj ulici, postavljene su kamere za nadzor prometa u Ivanovcu i Novome Selu Rok, u nabavi je javna rasvjeta u Ulici međimurskih branitelja, uređuje se Društveni dom u Slemenicama, a potpisani su i ugovori za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju raskrižja ulica Globetka, braće Granner i Športske ulice, kao i za rekonstrukciju raskrižja Ulice dr. Rudolfa Steinera i Sajmišne ulice – otkrila je gradonačelnica Cividini.

Jednoglasno je usvojeno izvješće o izvršenju Proračuna za prošlu godinu. Prema njemu, manjak prihoda u odnosu na rashode iznosi gotovo 7,4 milijuna kuna.

– Iako je minus u Proračunu manji nego što je bio na kraju 2020. godine, Grad je lani i dalje otežano plaćao preuzete obveze. O razlozima zašto je gradska blagajna došla u takvu situaciju dovoljno je već rečeno. No, želim naglasiti da sam preuzimanjem dužnosti gradonačelnice inicirala praksu da se gradski izdaci planiraju odgovornije, odnosno da se ne preuzimaju obveze koje se teško mogu podmirivati u preuzetim rokovima. Da pojasnim, u drugom dijelu prošle godine Grad je uspio smanjiti minus za otprilike dva milijuna kuna u odnosu na godinu dana prije, no kumulativno on je i dalje visok te opterećuje planiranje budućih izdataka. Unatoč tomu, pokrenuti su novi projekti, ali sada sa zatvorenim financijskim konstrukcijama – poručila je Cividini.

Oslobađanje plaćanja komunalne naknade i druge odluke

Na Vijeću je izglasana odluka o oslobađanju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina onih korisnika koji provode projekte i programe kojima su ciljevi povećanje sportskih i rekreacijskih aktivnosti stanovništva, promocija sporta i slično. Usvojene su izmjene i dopune odluke o komunalnoj naknadi kojom se reguliraju kategorije koje su obveznici ili djelomično ili potpuno oslobođeni plaćanja ove naknade. Uveden je koeficijent namjene za poslovne prostore koje koriste neprofitne organizacije, a od oslobađanja od plaćanja komunalne naknade izuzimaju se institucije socijalne skrbi. Odlukom se i dalje predviđa potpuno ili djelomično oslobođenje od obveze plaćanja komunalne naknade za staračka domaćinstva, odnosno domaćinstva u kojima živi bračni par ili samac stariji od 65 godina, kao i ona staračka domaćinstva u kojem živi i mlađa osoba čiji invaliditet iznosi 80 posto ili više.  

Također su usvojene izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Čakovca i prijedlog odluke o donošenju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja prostora vojarne u Čakovcu. Novim GUP-om osigurat će se prostorno-planski preduvjeti za realizaciju novih investicija i projekata, što podrazumijeva potrebu za proširenjem prostornih kapaciteta školske zgrade II. OŠ Čakovec radi stvaranja preduvjeta za odvijanje jednosmjenske nastave. Iskazan je i interes za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe s naglaskom na palijativnu skrb na prostoru sjeverno od bolnice, dok će se za prostor bivšeg MTČ-a preispitati propisana urbana pravila i po potrebi revidirati temeljem konzervatorske studije za taj prostor. Ujedno će se ovom odlukom provjeriti usklađenost GUP-a sa zakonima i propisima, posebno u pogledu Zakona o gospodarenju otpadom, preispitati obveze donošenja prostornih planova užih područja i njihovih obuhvata, odraditi potrebna djelomična revizija i ažuriranje prometnog sustava te uvesti promjene utvrđene namjene prostora unutar područja Urbanističkog plana uređenja.

Dobitnici javnih priznanja Grada Čakovca

Objavljena su imena dobitnika javnih priznanja koja će se dodijeliti na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća 27. svibnja povodom Dana Grada Čakovca. Godišnja nagrada za obrazovanje ide Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec povodom 100 godina postojanja, za udruge svim veteranima Domovinskog rata iz Međimurja, za zdravstvo i socijalnu skrb Udruzi slijepih Međimurske županije povodom 70 godina rada, a za sport Atletskom klubu Međimurje povodom 25 godina postojanja. Nagradu za životno djelo dobivaju Franjo Flac i Miljenko Milović, a Zlatnik Grb Grada Čakovca Zadruga „Humana nova” i dr. Andrej Pal. Prvi će se put dodijeliti i Nagrada „Adam Zrinski” za mlade, koja će pripasti Foto-kino klubu Ivanovec.

Međimurje

FOTO Među ovogodišnjim dobitnicima općinskih pohvalnica Općine Belica Mateja Vranović i Stjepan Škvorc

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VV/Međimurska županija

Povodom obilježavanja Dana Općine Belica i blagdana sv. Petra i Pavla, u petak, 24. lipnja, održana je svečana sjednica tamošnjeg Općinskog vijeća. Obilježavanje Dana Općine započelo je prijmom nagrađenih učenika Osnovne škole Belica.

– Općina snažno podupire rad udruga, starije populacije, ali i pomaže djeci uz povećanje naknada za sufinanciranje boravka djece u oba vrtića, pomažemo učenicima osnovnih i srednjih škola te stipendiramo studente.

Očekivanja naših mještana su uvijek velika, i to je ono što nas potiče da još bolje radimo svoj posao. Imamo prekrasnu Općinu, s prekrasnim ljudima koji su aktivni u mnogobrojnim udrugama, a nama vijećnicima odgovornost je da opravdamo povjerenje koje nam je dano – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Belica Petar Janušić.

Pozdravio je i uzvanike, među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, župan Međimurske županije Matija Posavec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te načelnici susjednih općina, predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života Međimurja, kao i dobitnici ovogodišnjih najviših priznanja.

Načelnik Belice Zvonimir Taradi osvrnuo se provedene projekte u protekloj godini, posebno istaknuvši zadovoljstvo što je Općina Belica dobitnica prestižne nagrade „Žuti okvir“ za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, koju dodjeljuje magazin National Geographic Hrvatska.

– Konačno je završena atletska staza s borilištima koju će koristiti svi mještani naše općine. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna kuna, a financijski nam je pomogla i Međimurska županija. Uređujemo i poslovne zone, išli smo u izmjene prostornog plana kako bismo svojim poljoprivrednicima omogućili sve uvjete za gradnju skladišta s hladnjačama, jer želimo razvijati poljoprivrednu proizvodnju i poticati proizvođače – istaknuo je načelnik.

Župan Matija Posavec istaknuo je da će se uz financijsku pomoć Županije krenuti u adaptaciju škola u Belici i Gardinovcu, a u suradnji za Županijskom upravom za ceste proširit će se cesta Belica – Gardinovec.

– Želja nam je da se na području Županije izgradi regionalno-distributivni centar na kojem će se skladištiti poljoprivredni proizvodi i iz kojeg će poljoprivredni proizvodi distribuirati u naše javne ustanove – dodao je.

Svečana sjednica prilika je da se za svoje uspjehe, dostignuća i rezultate nagrade istaknuti mještani općine, a ove je godine Općinsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici donijelo odluku o dodjeli ukupno šest nagrada.

Pohvalnicu Općine Belica dobili su Mateja Vranović, Najuzornija hrvatska seoska žena u 2021. godini, Stjepan Škvorc, amaterski pisac drama, belički Ogranak međimurske Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruga građana „Gardruža“, Nogometni klub „BSK“ i Djećji vrtić svetog Nikole. Nagrade su dodijeljene i uspješnim učenicima te njihovim mentorima.

Svečanu sjednicu uveličali su Limena glazba Belica te učenici Osnovne škole Belica.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncertom violončelistice Ane Rucner otvoreno “Ljetno kulturanje” u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečko ljeto počelo je i službeno 24. lipnja, svečanim otvaranjem događanjima bogatom manifestacijom „Ljetno kulturanje“ u atriju Staroga grada u Čakovcu. Dobro poznato “Ljeto u gradu Zrinskih” od ove godine ima novi naziv, uz drukčiji i svježiji program pod organizacijskom palicom tima iz Centra za kulturu Čakovec.

“Ljetno kulturanje” na velikoj je pozornici u atriju otvorila čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini te pozvala Čakovčanke i Čakovčane da u dva vikenda posjete sve što je za njih pripremljeno, oko 25 besplatnih programa, redom kazališnih predstava, filmskih projekcija, stand up-ova, koncerata i drugo, zaključno do 3. srpnja.

Prvi dan manifestacije donio je Chill zonu, dio za opuštanje u Perivoju Zrinskih kod sv. Jeronima te after party u Fox baru, dok je atmosferu zagrijala virtuozna violončelistica koja već više od 20 godina oduševljava sve generacije publike – Ana Rucner.

U Čakovec je stigla s novim, jedinstvenim koncertnim programom, u pratnji vrsnog rock bubnjara Marka Duvnjaka.

Publici su se predstavili programom crossover obrada klasike i novim repertoarom koji najavljuje njen singl “Bijeli anđeo”, uvertiru u novi album “Classic Balkan”. Album donosi novu epohu i poglavlje u glazbenoj karijeri poznate violončelistice, a uključuje i sjajne skladbe svjetske glazbe.

Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju je u sam vrh domaćih izvođača na svjetskoj sceni, a čakovečka publika to je prepoznala i nagradila ovacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje