Povežite se s nama

U fokusu

Cambridge certifikati

Objavljeno:

- dana

ŠKOLA STRANIH JEZIKA ŠIMUNIĆ

U Školi stranih jezika Šimunić ovih je dana hodnik ukrašen prestižnim Cambridge FCE diplomama razine B2, prve od tri najviše razine izvrsnosti.

Njihovi su polaznici postigli izuzetne rezultate i dobili ocjene:

Performance at Grade A demonstrates an ability at Level 2 and Council of Europe C1.

Dokazali su da znaju i za višu razinu od B2! Polaznici, roditelji i djelatnici Škole jako su ponosni na postignuti uspjeh.

U dobi od 16-ak godina mladi su Varaždinci polagali svoj prvi veliki ispit ukupnog trajanja od cca 4 sata. Ispitivanje organizira British Council, ugledna organizacija koja za Ujedinjeno Kraljevstvo provodi ispite širom svijeta, a kod nas je to u Zagrebu pred britanskim ispitivačima, bez ikakve pristranosti i pod šifrom. Nakon ožujskog i lipanjskog ispitnog roka, novi kandidati izlaze na ispit već početkom prosinca.

Potvrda je to kvalitetne poduke stranih jezika u našoj Školi, kao i zalaganja mladih polaznika, kaže ravnteljica Jasenka Šimunić. Najveći broj polaznika pripremnog FCE programa pohađa naše tečajeve od malih nogu. Naša je privilegija i zadovoljstvo da ih pratimo od prvih simpatičnih nesigurno izgovorenih riječi na predškolskom stupnju pa sve do sjajno sročenih eseja iz kojih je očito da im je engleski postao ”their second nature”.

Jedina škola u Varaždinu

Škola stranih jezika Šimunić je jedina škola iz Varaždina sa statusom srebrnog i brončanog Addvantage Partnera Cambridge Univerziteta za ESOL međunarodno priznate ispite.

Uspjeh pojedine škole svake se godine iznova procjenjuje, ukoliko uopće šalje polaznike na Cambridge ispite. Naime, školama je riskantno prijavljivati polaznike na takve ispite jer ih treba izrazito temeljito pripremiti da sigurno polože i to sa što boljom ocjenom.

U Školi stranih jezika Šimunić to kontinuirano čine već 25 godina te su se specijalizirali u pripremi za polaganje međunarodno priznatih ispita.

Prolaznost kandidata u Školi Šimunić je 100%, od čega većina s najvišom ocjenom A!

Čemu služe međunarodno priznati certifikati?

Kako dokazati znanje stranog jezika kod upisa na fakultet ili natječaja za posao? Kako se istaknuti u mnoštvu ostalih kandidata i dokazati da baš vi odlično vladate jezikom u svim njegovim vještinama? Međunarodni certifikati su najobjektivniji i najvjerodostojniji dokaz stečenih jezičnih kompetencija. Ujedno je to i potvrda stručnosti određene škole stranih jezika.

Kvalitetu Škole stranih jezika Šimunić uvijek iznova potvrđuju i ostali postignuti uspjesi njihovih polaznika: prva mjesta na državnim natjecanjima, dobivanje stipendija, uspješni upisi i snalaženje na stranim fakultetima i radnim mjestima.

U svijetu sam ko doma – znam jezike! Čak i japanski!

Kontinuirani razvoj Škole stranih jezika Šimunić prati i mogućnost učenja japanskog jezika koji su uveli 2010. Zanimljivo je kako su Varaždinci objeručke prihvatili učenje ovog egzotičnog jezika. To su redom mladi entuzijasti, srednjoškolci i studenti sa zavidnim znanjem o kulturi te daleke zemlje. Nastavni program obuhvaća čitanje i pisanje četiri vrste pisma (hiragana, katakana, kanji i romaji), konverzacijske vježbe u svakodnevnim situacijama, vježbe slušnog razumijevanja, upoznavanje s kultorološkim konceptima Japana.

Mali đačići od 5 godina „šprehaju po njemačkom“

Roditelji su postali svjesni da njemački treba učiti što ranije, čak prije engleskog jezika. Zato su u Školi Šimunić osmislili sasvim novi inovativan nastavni program za predškolce od 4 do 6 godina koji su ga sa žarom prihvatili i uživaju baš kao pravi mali Nijemčići. Kao i svi njihovi predškolski programi i ovaj je tako koncipiran da djeca sasvim nesvjesno kroz igru i raznolike aktivnosti zaista uživaju, a istovremeno usvajaju pojmove njihova dječjeg svijeta, ali na njemačkom jeziku. Na završnoj priredbi u lipnju roditelji su bili ushićeni količinom znanja i točnošću izgovora koji su djeca pokazala. Poseban je užitak slušati „malce“ kako fantastično oponašaju izgovor svoje Lehrerin.

Za život učimo, ne za školu!

Odrasli polaznici u ugodnoj i poticajnoj atmosferi odlično nauče strani jezik, a steknu i nova prijateljstva i poznanstva. Mogu naučiti ili usavršiti svoje komunikacijske vještine iz engleskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog, francuskog, ruskog, mađarskog, kineskog i japanskog jezika. U 25 godina postojanja Škola stranih jezika Šimunić dokazala je ustrajnost u radu, postojanu kvalitetu u razini podučavanja kako onih velikih – odraslih tako i malih – predškolaca.

http://www.skola-simunic.hr

Trenkova 23, 042/203 303, 091/203-3023.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje