DONJA DUBRAVA

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Donja Dubrava, i ove je godine povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, organizirala tradicionalni spust starim tokom rijeke Drave.

Nakon okupljanja na prostoru Sportskog centra “Pozoj”, 70-ak veterana i članova njihovih obitelji zaputilo se prema Svetoj Mariji, odakle je započelo spuštanje prema Donjoj Dubravi.
– Riječ je o tradicionalnom spustu starim tokom rijeke Drave povodom obilježavanja obljetnice pogibije prvog međimurskog branitelja iz Donje Dubrave Predraga Jurčeca. Prilika je to da se okupimo na jednom mjestu i prigodno obilježimo ovaj datum – istaknuo je Neven Lisjak, predsjednik Ogranka.
Spust starim dravskim tokom čest je način druženja u Donjoj Dubravi, kao i ostalima donjomeđimurskim općinama.
– Ovaj spust nije jedini koji organiziramo kroz godinu. Tako smo i prije tri tjedna, nas desetak branitelja, zaplovili od Donje Dubrave sve do Iloka. U tom je mjestu tijekom Domovinskog rata stradao naš Predrag. Radi se o riječnom putu od 340 kilometara. Po dolasku smo na mjestu stradavanja položili vijence i zapalili svijeće – istaknuo je Lisjak.

340 kilometara riječnog puta prošli su donjodubravski branitelji na vožnji do Iloka, gdje su za poginulog Predraga Jurčeca položili vijence i zapalili svijeće. Rijeka Drava plovna je upravo od Donje Dubrave do svojeg ušća.

Rijeka Drava plovna je upravo od Donje Dubrave, pa ovakve aktivnosti braniteljske udruge, kao i drugih donjodubravskih udruga, promoviraju ovaj oblik aktivnog odmora. Mogućnost plovidbe Dravom, vožnja čamcima i splavarenje temelj su razvoja turističke ponude u Donjemu Međimurju.
– Ovo je naš maleni doprinos u popularizaciji mogućnosti koje pruža stari tok rijeke Drave. Ovdje se skrivaju brojne netaknute prirodne ljepote i bilo bi šteta ne iskoristiti ogroman potencijal – zaključio je Neven Lisjak.
A nakon što su se donjodubravski avanturisti vratili na prostor Sportskog centra “Pozoj”, uslijedilo je veselo druženje.

 

 

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Komentari

Komentara