Povežite se s nama

Međimurje

Čarolija u Kraljevu vrtu oduševila male posjetitelje

Objavljeno:

- dana

DOGGAĐANJE

Veselo je bilo proteklog petka u prostoru Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, popularnom Kraljevom vrtu.

Naime, Muzej Međimurja organizacijom manifestacije „Jesen u Kraljevu vrtu“ nastavlja s upoznavanjem šire javnosti s radom i djelom ovoga istaknutoga međimurskog slikara i grafičara. Ovog puta dvorište velikog umjetnika, na radost brojnih mališana, zamirisalo je pečenim kestenima, domaćim jesenskim proizvodima i zdravom hranom.

Tri događanja

Cijelim kompleksom, rodnom kućom Ladislava Kralja Međimurca, upravlja Muzej Međimurja Čakovec. U njoj je smještena galerija njegovih slika, autentični atelje u kojem je umjetnik stvarao svoja djela, kao i dio kuće u kojem je živio sa svojom suprugom.

Kroz ovakva događanja mlađe generacije mogu saznati tko je bio Kralj Međimurec

– Kada dobijete takav prostor na upravljanje, najbolje što možete učiniti je da ga otvorite za javnost, da pokažete što je sve umjetnik radio, a mlađe generacije upoznate s tim tko je bio Kralj Međimurec. Tako se i rodila ideja da kroz godinu organiziramo tri sada već tradicionalne manifestacije: „Kraljev rođendan“ 24. travnja, „Kraljeve trešnje“ početkom lipnja i „Jesen u Kraljevu vrtu“ – rekao je Zlatko Bacinger, voditelj projekta revitalizacije Kraljeva vrta i voditelj Odjela promocije i marketinga Muzeja Međimurja.

Iako su već i ove tri manifestacije puno učinile za promociju međimurske kulture, Muzej već intenzivno radi na njihovu nadograđivanju.

Prijava projekta

Kulturni program izveli su učenici Prve osnovne škole. Poznati međimurski planinar Željko Poljak predstavio je planinarske rekvizite, dok je biodinamičarka Bernarda Orehovec predstavila izlagače.

– Napravili smo i prijavili projekt dogradnje multimedijalne dvorane sa sanitarnim čvorom, prostorom za kustosa i prilaz tavanu koji bismo pretvorili u umjetničke radionice. Kraljeva kuća, naime, ima određene nedostatke zbog kojih smo ograničeni u organizaciji nekih većih okupljanja, a realizacijom ovog projekta te bismo probleme riješili. Ove smo se godine već treći put javili na Ministarstvo kulture.

Prve dvije godine nismo prošli. Troškovi projekta su visoki i iznose oko milijun kuna. Razmišljamo i o europskim fondovima jer sigurno nećemo odustati od ideje – dodaje Bacinger.
Planirani prostor otvorio bi mogućnosti organiziranja umjetničkih priredbi, pjesničkih večeri, predavanja i radionica.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje