Povežite se s nama

Međimurje

Čarolija u Kraljevu vrtu oduševila male posjetitelje

Objavljeno:

- dana

DOGGAĐANJE

Veselo je bilo proteklog petka u prostoru Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, popularnom Kraljevom vrtu.

Naime, Muzej Međimurja organizacijom manifestacije „Jesen u Kraljevu vrtu“ nastavlja s upoznavanjem šire javnosti s radom i djelom ovoga istaknutoga međimurskog slikara i grafičara. Ovog puta dvorište velikog umjetnika, na radost brojnih mališana, zamirisalo je pečenim kestenima, domaćim jesenskim proizvodima i zdravom hranom.

Tri događanja

Cijelim kompleksom, rodnom kućom Ladislava Kralja Međimurca, upravlja Muzej Međimurja Čakovec. U njoj je smještena galerija njegovih slika, autentični atelje u kojem je umjetnik stvarao svoja djela, kao i dio kuće u kojem je živio sa svojom suprugom.

Kroz ovakva događanja mlađe generacije mogu saznati tko je bio Kralj Međimurec

– Kada dobijete takav prostor na upravljanje, najbolje što možete učiniti je da ga otvorite za javnost, da pokažete što je sve umjetnik radio, a mlađe generacije upoznate s tim tko je bio Kralj Međimurec. Tako se i rodila ideja da kroz godinu organiziramo tri sada već tradicionalne manifestacije: „Kraljev rođendan“ 24. travnja, „Kraljeve trešnje“ početkom lipnja i „Jesen u Kraljevu vrtu“ – rekao je Zlatko Bacinger, voditelj projekta revitalizacije Kraljeva vrta i voditelj Odjela promocije i marketinga Muzeja Međimurja.

Iako su već i ove tri manifestacije puno učinile za promociju međimurske kulture, Muzej već intenzivno radi na njihovu nadograđivanju.

Prijava projekta

Kulturni program izveli su učenici Prve osnovne škole. Poznati međimurski planinar Željko Poljak predstavio je planinarske rekvizite, dok je biodinamičarka Bernarda Orehovec predstavila izlagače.

– Napravili smo i prijavili projekt dogradnje multimedijalne dvorane sa sanitarnim čvorom, prostorom za kustosa i prilaz tavanu koji bismo pretvorili u umjetničke radionice. Kraljeva kuća, naime, ima određene nedostatke zbog kojih smo ograničeni u organizaciji nekih većih okupljanja, a realizacijom ovog projekta te bismo probleme riješili. Ove smo se godine već treći put javili na Ministarstvo kulture.

Prve dvije godine nismo prošli. Troškovi projekta su visoki i iznose oko milijun kuna. Razmišljamo i o europskim fondovima jer sigurno nećemo odustati od ideje – dodaje Bacinger.
Planirani prostor otvorio bi mogućnosti organiziranja umjetničkih priredbi, pjesničkih večeri, predavanja i radionica.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati