Povežite se s nama

Život i društvo

CECIIS 2014: Informacijski sustavi, mobilne aplikacije i računalna sigurnost

Objavljeno:

- dana

POČELA KONFERENCIJA NA FOI-JU

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) danas je svečano otvorena jubilarna 25. međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2014 koja će se održavati do petka.

Središnja tema ovogodišnje konferencije je “Uloga informacijsko-komunikacijskih tehnologija u rješavanju društvenih izazova” (ICT for tackling societal challenges), a svoje radove na konferenciji će predstaviti znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz 12 zemalja Europe i svijeta. Održat će se i okrugli stol pod nazivom “Uloga modernih obrazovnih tehnologija uzimajući u obzir zaštitu privatnosti”.

Pozvana predavanja održala su dva inozemna priznata znanstvenika. Mr. sc. Mitja Jermol sa Institututa Jožef Stefan u Ljubljani održao je predavanje “Many Faces of the Intelligent Transportation”, a prof. dr.sc. Marjan Mernik sa Sveučilišta u Mariboru predavanje “Domain-Specific Languages: Current Status and Open Problems”.

Uz CECIIS se već nekoliko godina odvijaju paralelna događanja koja su povezana s temom konferencije. Ove godine će se po četvrti put kroz sva tri dana trajanja konferencije organizirati stručni simpozij o računalnoj sigurnosti – FOI Security (FSec) na kojem će se skupiti najveća imena u području računalne sigurnosti iz Hrvatske i svijeta. Po treći će se put održati i jednodnevni stručni simpozij o razvoju mobilnih aplikacija – Mobile and embedded development Symposium (f-moed) na kojem će se govoriti o razvoju aplikacija za mobilne i ugrađene sustave, a predavanja će održati domaći i strani stručnjaci i studenti. U sklopu f-moeda će biti održano i 48-satno studentsko natjecanje Mobile App Chalenge te prezentacije najboljih studentskih razvojnih projekata.

Četvrti će se put održati jednodnevna Studentska poster sekcija na kojoj će studenti FOI-ja izlagati svoje istraživačke radove, dok će studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentirati svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju. Po drugi će se put u organizaciji knjižnice Fakulteta održati i dvije radionice. Za radionicu Revizija i otpis knjižnične građe u knjižničnom sustavu METEL win, predstavljanje novog kataloga i novih usluga sustava suorganizator je Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović Varaždin, a održat će je tvrtka Point iz Varaždina. Radionicu Pravo na pristup informacijama – službene informacije, tijela javne vlasti i građani održat će Digitalni informacijsko-dokumentacijski ured Vlade.

Izvor:
Foto: RT/ILUSTRACIJA

Život i društvo

Policijska akcija „Brzina“ u četvrtak u cijeloj Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marija Ivanušić s Varaždin Brega dobila nagradu za izvanredna postignuća i promicanje udomiteljstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ministrastvo rada

Ministar Josip Aladrović i državna tajnica Marija Pletikosa svečano su 16. lipnja uručili nagrade udomiteljima za izvanredna postignuća i njihovu predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika te zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici.

– Upravo je udmiteljstvo način da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi imaju kvalitetniju skrb i odrastanje. Sretno i nesmetano djetinjstvo trebalo bi biti pravo, a ne privilegija. Svako dijete zaslužuje da o njemu skrbi netko kome je interes tog djeteta na prvom mjestu – naglasio je ministar Aladrović.

Ministar Aladrović istaknuo je kako se kroz Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi predviđa dodatno poboljšanje udomiteljstva te kako će se pojednostaviti uvjeti za obavljanje udomiteljstva i dobivanje statusa udomitelja, povećat će se udomiteljske naknade i opskrbnine za djecu. Radimo na povećanju broja udomitelja, a samim time i djece koje će imati priliku odrastati izvan institucija.

Sukladno općim kriterijima vrednovala se inovativnost u osiguravanju stabilnog i poticajnog okruženja za korisnika, postignuća u obavljanju udomiteljstva u smislu pozitivnog utjecaja na poboljšanje stanja korisnika, zainteresiranost i predanost udomiteljskom pozivu i promicanje udomiteljstva u zajednici.

Povjerenstvo za dodjelu nagrada udomiteljma donijelo je odluku da se za 2021. godinu dodijeli pet Godišnjih nagrada udomiteljicama: Gordani Štrbo iz Vinkovaca, Dubravki Čordašev iz Đurđevca, Silviji Vrgoč iz Solina, Mariji Ivanušić s Varaždin Brega i Mari Anđelić iz Trnjana.

Podsjetimo, Marija Ivanušić, po zanimanju trgovkinja, udomiteljstvom se bavi od 1986. godine. Udomila je više od 60-ero djece te kaže da joj je to životni poziv. Marija je i sama odrasla bez roditelja i brinula o svojoj mlađoj braći.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!