Povežite se s nama

U fokusu

Čehok Bosilju: Prestanite se baviti igrokazom i osigurajte subvencije za poduzetnike i božićnice za umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Povećanje dječjih božićnica, te božićnica za umirovljenike, kao i subvencije za poduzetnike, te subvencije roditeljima djece koja se žele baviti sportom, bit će uvjeti da Ivan Čehok i njegovi ljudi u varaždinskom Gradskom vijeću podrže rebalans proračuna.

Na današnjoj konferenciji za medije Čehok je istaknuo kako se u skoro pola godine u Gradu Varaždinu nije napravilo ništa.

– Zavlači se s europskim projektima, nije sanirana ni jedna cesta, nema ulaganja u vrtiće, nema ni jednog novog igrališta, ništa se ne ulaže, a gradonačelnik Bosilj i njegovi koalicijski partneri bave se igrokazom da bi građanima zamazali oči. Ovo što se događa u Gradu Varaždinu je jeftin igrokaz s lošim režiserom. Bosilj, Reformisti i Budimo grad će se na kraju slizati jer im je stalo samo do postavljanja podobnih – rekao je Čehok i podsjetio, među ostalim, kako je gradonačelnik Bosilj nedavno najavio da će se novi direktor Varkoma postaviti bez natječaja.

Dalje navodi kako su ostavili puni proračun i da na računu Grada ima oko 40 milijuna kuna, ali unatoč tome se, kažu Čehok i Mario Lešina, u gradu vodi antipoduzetnička klima.

– Prošle godine isplaćeno je oko pet milijuna kuna poduzetnicima – podsjetio je Lešina i dodao da se i dalje osjećaju posljedice lockdowna, ali da ova vlast za to ne mari. Osim toga, kaže Lešina, dovode se u pitanje natječaji, poduzetnike se optužuje za damping cijene, sukob interesa i slično.

– Govori se da u Statut Grada treba staviti da nitko tko bi potencijalno mogao biti u sukobu interesa, ne može biti u Gradskom vijeću. Drugim riječima, vi da bi se u Varaždinu bavili politikom morate biti vucibatina, ne raditi ništa i onda ne možete biti ni u sukobu interesa – zaključio je Lešina.

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje