Povežite se s nama

U fokusu

Čehok, Horvat i Bunić na slobodi

Objavljeno:

- dana

USKOK saslušao sve svjedoke

Nakon što su ispitani svi svjedoci, iz istražnog zatvora u Remetnicu pušteni su Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik i bivši saborski zastupnik, zatim Zlatko Horvat, bivši zamjenik varaždinskoga gradonačelnika i saborski zastupnik, te Miroslav Bunić, predsjednik Uprave Zagorje-Tehnobetona.

– Jutros u 9 sati USKOK je saslušao zadnjeg svjedoka, nakon čega je o tome obavijestio zagrebački Županijski sud koji je izdao naredbu o puštanju mog klijenta na slobodu – doznajemo od Vlade Sevšeka, Čehokovog odvjetnika.

Zajedno s Čehokom na slobodu je puštena i njegova dugogodišnja desna ruka Zlatko Horvat, dok je Bunić pušten ranije jer je zadnji svjedok vezan uz djela za koja se on sumnjiči ispitan još jučer. Među ispitanim svjedocima bili su i neki već ranije pritvoreni varaždinski poduzetnici, odnosno djelatnici gradske uprave.

– Saslušavanjem svih svjedoka otpao je pritvorski razlog opasnosti utjecaja na svjedoke te su osumnjičeni pušteni na slobodu. Time više nije aktivno ni njihovo jamstvo – pojašnjava Sevšek.

Čehok, Horvat, Bunić i Stanko Vitez, bivši pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Varaždina, odvedeni su u istražni zatvor još 17. siječnja. Nakon saslušavanja svjedoka oko izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola mimo reda u zamjenu za povoljnije cijene stanova, Vitez je pušten 11. veljače, dok je ostaloj trojici istražni zatvor bio produljen za mjesec dana.

Povodom njihovog privođenja, USKOK je izvijestio da osnovano sumnja kako su Čehok, kao gradonačelnik Varaždina, i Horvat, kao zamjenik gradonačelnika Varaždina, od ožujka 2003. do lipnja 2011. na traženje Bunića pogodovali poduzeću koje vodi kod dobivanja i realizacije poslova s Gradom Varaždinom, kao i kod podmirenja obveza s osnova komunalnih doprinosa. Time je, tvrdi USKOK, prouzročena šteta Gradu Varaždinu u iznosu od najmanje 6,4 milijuna kuna.

Kao protuuslugu za pogodovanje, navodi USKOK, Čehoku i Horvatu je na njihovo traženje trećeosumnjičeni platio dio kupoprodajne cijene za kupljene stanove, odnosno 100 tisuća kuna za stan Čehoka te 103 tisuće za stan na ime Horvatovog sina.

Uz to, USKOK sumnja da je na Horvatovo traženje drugoosumnjičeno poduzeće platilo ukupan iznos kupoprodajne cijene stana na njegovo ime u vrijednosti od 282 tisuće kuna, a na traženje Čehoka radove na njegovom privatnom objektu u vrijednosti od 43 tisuće kuna, dok je bivši varaždinski gradonačelnik tražio i opremanje stanova za sebe i za zamjenika.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Varaždinska županija, Mali Bukovec i Bukotermal kreću u realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj.

Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnji električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermalni rezervoar, odnosno u geotermalno ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektiranje i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane, vrelovoda te pripadajućih naftno-rudarskih, elektro-energetskih i strojarskih objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektiranje te ishođenja lokacijskih, naftno-rudarskih i građevinskih dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – navodi direktor Bukotermala Alen Požgaj.

Ovo važno ulaganje se pokreće nakon što su istraživanja potvrdila da se na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak na dubini od 2.345 metara nalazi nalazište geotermalne vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Uz proizvodnju električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermalne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnju cvijeća, voća i povrća.

Nastavite čitati

U fokusu

Hrvatska ima najveći pad industrijske proizvodnje u Europskoj uniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Industrijska proizvodnja u veljači u Europskoj uniji veća je za 0,7 posto u odnosu na ovogodišnji siječanj, otkrivaju novi podaci Eurostata.

Najveći mjesečni rast zabilježen je u Irskoj (3,8 posto), Mađarskoj (3,5) i Sloveniji (3,3 posto). Najveći pad industrijske proizvodnje u veljači bilježi Hrvatska, čak 4,6 posto u odnosu na siječanj. Slijede Litva s padom od tri posto te Belgija s padom od 2,7 posto, piše Danica.hr.

Najveći međugodišnji pad u odnosu na lanjsku veljaču zabilježen je u Irskoj, čak 36 posto, Belgiji (12,7) i Bugarskoj (8,4). Najveći rast zabilježen je u Španjolskoj (3,5 posto), Sloveniji (2,8) i Danskoj (2,7). Dobro stoji i Mađarska s rastom od 1,3 posto.

Međugodišnji pad industrijske proizvodnje u veljači u odnosu na isti mjesec lani u Hrvatskoj je iznosio 5,7 posto. U prosjeku, industrijska proizvodnja u cijeloj Europskoj uniji pala je za 5,4 posto. I na godišnjoj smo razini, dakle, gori od prosjeka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje