Povežite se s nama

U fokusu

Čehok i Kišić se “častili“ uvredama na Radio Sjeverozapadu

Objavljeno:

- dana

ZAISKRILO NA SUČELJAVANJU

Četvorica kandidata za varaždinskog gradonačelnika  – Ivan Čehok, Damir Habijan, Ladislav Ilčić i Alen Kišić te kandidat za dogradonačelnika Lige za Varaždin, Davor Patafta, javno su se sučelili u programu Radio Sjeverozapada.

Nekoliko dana prije izbora njih su četvorica, između ostaloga, iznijeli svoje stavove o gospodarstvu, socijalnom programu, obrazovanju, (ne)potrebnoj izgradnji škola i cijeni dječjih vrtića.

Na početku su se predstavili i rekli  osnovno o sebi. Ivan Čehok si je pripisao prepoznatljivost, Damir Habijan hrabrost zbog samostalnog izlaska stranke na izbore, Ladislav Ilčić veli da vijećnici Hrasta misle svojom glavom, Kišić se pohvalio poštenjem, a Patafta je Vladu Sevšeka, kandidata za gradonačelnika, sebe i drugu zamjenicu Dubravku Lekić predstavio kao nestranačke ljude i uspješne poduzetnike s desetljećima iskustva.

Kandidati su se prvo morali izjasniti kako namjeravaju privući investitore, povećati mizerne plaće i u kojem smjeru misle razvijati turizam.

Dok je njih četvero uglavnom okvirno govorilo o potrebi povećanja plaća i razvoju IT industrije, Davor Patafta je sve to konkretizirao brojkama. Liga se spremna obavezati na privlačenje 700 milijuna kuna investicija, smanjivanje prireza s perspektivom ukidanja, otvaranje 3.000 novih radnih mjesta, 40 posto povećanje plaća.

– U proračun Samobora dolazi 30 posto više novca nego u Varaždin, a ima 30 posto manje stanovnika – rekao je.

Pseća kućica ili potop ?

Patafta je naglasio da bez rješavanja bala sa smećem neće biti razvoja poslovne zone u Brezju koja godinama prazna čeka na investitore, a i oni koji dođu brzo se pokaju pa preprodaju zemljište.

Spočitao je Čehoku i Kišiću da se  i oni za nezainteresiranost  investitora izgovaraju na bale,  iako je od 900 tisuća kvadrata smeće na 50 tisuća.

– Zašto nisu na preostale kvadrate privukli investitore? – pitao je Patafta pa sam i odgovorio: “Zato jer ne znaju i čak su platili pet milijuna kuna penala Biotehnološkom parku“.

Čehok se pohvalio s izgradnjom tri najveće hrvatske poslovne zone u vrijeme svojeg gradonačelničkog mandata, što Davor Patafta nije osporio, ali mu je zamjerio da su to zone proizvodnje s jeftinom radnom snagom.

– To je mogao bilo tko napraviti u krizna vremena. Zato su danas plaće takve kakve jesu – podsjetio je i dodao da svaka čast Solvisu i Gumiimpexu, ali to su iznimke, a ne pravilo.

Kao poduzetnik zna, rekao je, kako je za investitore povjerenje od presudne važnosti. I tu, smatra, nastaje problem.

– Kako investitori mogu imati povjerenje u gospodina Kišića kad njegovom Vlašiću propadne šest natječaja za 600 milijuna kuna? To je 50 milijuna kuna štete za gradski proračun. Kako mogu imati povjerenja u gospodina Čehoka? Dođe stranac, a vi mu velite da je tu sad neki bivši gradonačelnik ostavio te bale još 2005. godine, zagadio okoliš i pitku vodu pa zona od 900.000 kvadrata stoji prazna – pitao je Patafta.

Dok je Patafta prozvao njega, Čehok je prozvao svoje nasljednike, SDP i HNS.

– Nisu mogli napraviti niti pseću kućicu – rekao je,  što je iznerviralo Kišića.

– Čehok ima pristup „nakon mene potop“ – ustvrdio je.

Tko o čemu, Kišić o vrtiću

Kandidat Lige za dogradonačelnika Varaždina  je s razvojem gospodarstva povezao i slijedeću temu – cijenu i izgradnju novih vrtića.

– Kad investitori steknu povjerenje pa ulože novac, rasti će i gospodarstvo.  S rastom gospodarstva ćemo i mi moći graditi nove vrtiće. Onda vrtići mogu biti besplatni, što je naš cilj, a božićnica za umirovljenike će biti 800, a ne stotinjak kuna – istaknuo je Davor Patafta.

Bez obzira na sve, on smatra da se cijena vrtića može odmah srezati na 250 kuna.

Tko o čemu, Kišić o vrtiću. Dio je vlasti koja Varaždincima naplaćuje skuplje vrtić nego Milan Bandić u Zagrebu.

Govorilo se i o školstvu, o nesposobnosti da se napravi nova zgrada FOI-ja, ali i o zatiranju tradicije.

– Nema opravdanja da Varaždinska županija ove godine nije osigurala quadrillu za maturante – prozvao je Habijan.

Efekt Habuš

Nakon što su svi kandidati odgovorili na ista pitanja, svaki od njih je izvlačio kuvertu sa jednim pitanjem samo za njega. Davor Patafta je bio iznenađen kad je izvukao kuvertu s pitanjem “U kojem roku planirate riješiti otpad u Brezju?“

Odgovorio je da je rok za micanje bala šest mjeseci.

– Hitno treba riješiti štetu koju je napravio Habuš i Kišić skupa s njim. Treba vidjeti može li se sa zajednicom ponuditelja sklopiti nagodba ili treba platiti odštetu i da se otpad obradi, a ne odlaže negdje drugdje po Hrvatskoj. Većina veli “negdje ćemo odložiti bale“. Međutim, stvara se nimby efekt, „ne u mojem dvorištu“. Sad su protiv onoga za što su se prije borili i međusobno si podmeću. Otpad se mora negdje obraditi. U ovoj MBO tvornici, ako pobijedi na novom natječaju ili u MBO tvornicama i spalionicama koje postoje u ovom krugu. Hitno je. Treba uključiti struku ali i javnost jer se bez toga problem ne može rješavati. Tu je grešku napravio gospodin Čehok, koji 2008. i 2009. godine nije želio uključiti javnost koliko je trebao – rezolutan je bio Patafta.

Na kraju su se petorica kandidata  kratkom porukom obratili biračima. Obećali su bolje plaće, vrtiće, zdravstvo i poštenje.

Davor Patafta je pozvao birače da se prisjete kako su Habuša – koji je grad doveo na rub –  stvorili Kišić i Čehok. Kišić jer ga je podržavao, a Čehok jer nije ostavio nasljednika.

– Da je ostavio nasljednika, a neodgovorno je što nije, spriječio bi se efekt Habuš u ovom gradu – zaključio je Davor Patafta, kandidat za dogradonačelnika Lige za Varaždin.

Kako je to sve skupa izgledalo na sučeljavanju pogledajte u videu.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Nekategorizirano

Hoće li se rušiti Varteksov dimnjak ili će Grad kupiti “mačka u vreći”?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj još 23. lipnja ove godine projekt pod nazivom “VARTEKS kvart – urbana regeneracija” proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, službena obavijest o tome je u nadležni Upravni odjel Grada Varaždina stigla s višemjesečnim zakašnjenjem.

Teški pregovori

Podsjećamo, vrijednost ukupnih troškova spomenutog projekta procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu iznosi 182.700.000 kuna s PDV-om, a privatni investitor je Varteks d. d. Odnosno, tvrtka koja nije u blokadi, ali nema novaca ni za isplatu plaća svojim zaposlenicima! Štoviše, Varteksovo dugovanje prema Gradu Varaždinu trenutno iznosi oko 5 milijuna kuna, a o projektima koje već navodno provodi ova tvrtka nitko od zainteresiranih zapravo nema pojma.

– Mogu potvrditi da su u tijeku iznimno teški pregovori predstavnika Grada Varaždina s Upravom Varteksa. Naime, s obzirom na to da treba poštovati odredbe strateškog investicijskog projekta RH, potpuno je jasno da je Varteks preuzeo obvezu uređenja infrastrukture u tom prostoru. Ova tekstilna tvrtka to namjerava provesti parcijalno, što je Gradu neprihvatljivo – ističe SDP-ov gradski vijećnik Bruno Ister, jedan od sudionika sastanka održanog prije godinu dana u Gradskoj vijećnici s temom kako pomoći tekstilcima iz Zagrebačke ulice.

Rješenje je u otkupu nekretnina, čime bi se prebio višemilijunski dug.

– Nastojat ćemo ih uzeti što više kako bismo pomogli Gradu i Varteksu u ovoj situaciji. No, to ne smije ići nauštrb prometnih rješenja u tom kvartu, koja moraju imati cjelovit ishod. Zanimaju nas i parcele oko poznatog Varteksovog dimnjaka, a ne samo upravna zgrada od crvenih cigli. Dakako, sve ovisi o konkretnim brojkama koje budu na stolu – objasnio je Ister.

U međuvremenu je Varteks od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ishodio rješenje iz kojeg proizlazi da za zahvat rekonstrukcije prometne i komunalne infrastrukture nije potrebno provesti postupak utjecaja na okoliš. No, investitor pri uklanjanju nefunkcionalnih građevina ne smije narušiti sklop povijesnih industrijskih građevina. Jedna od njih je prepoznatljivi tvornički dimnjak, kojeg bi se Uprava tvrtke rado riješila tako da ga pod dug prepusti Gradu Varaždinu. No, o takvoj trgovini postoje dvojbe, pa i bojazan da Grad ne kupi “mačka u vreći”, visokoga gotovo 80 metara.

Pravi kontrapunkt crkvenim tornjevima

Dodajmo da ulični potez građevina industrijskoga kompleksa Varteks u Varaždinu nije zaštićen kao kulturno dobro.

– U sklopu strateškog investicijskog projekta “VARTEKS kvart – urbana regeneracija” dana je preporuka Ministarstva kulture i medija da se navedene građevine tvorničkog kompleksa Varteks zadrže i prezentiraju u svom originalnom obliku, i to očuvanjem osnovnih arhitektonskih obilježja uz mogućnost uklanjanja naknadnih dogradnji, ako se za tim ukaže potreba, te provedbe neinvazivnih adaptacija, sanacije i obnove uz mogućnost primjene odgovarajućih mjera energetske učinkovitosti. Prihvatljivo je uvođenje novih sadržaja kako bi se osiguralo održivo korištenje. U promišljanju novih zahvata građenja potrebno je uzeti u obzir položaj, mjerilo i utjecaj nove izgradnje na navedene povijesne zgrade koje su predviđene za očuvanje. Nova izgradnja trebala bi biti usmjerena prema arhitektonskoj i tehnološko-tehničkoj vrsnoći suvremenog građenja. Također, preporuka je da se u suradnji s Gradom Varaždinom ispita mogućnost odgovarajućeg muzejskog sadržaja u jednoj od očuvanih povijesnih građevina, s ciljem prezentacije proizvodnih procesa tijekom povijesti tvornice s odabranim očuvanim povijesnim strojevima i alatima – naglašavaju u Ministarstvu kulture i medija.

Pritom ne dvoje da je dimnjak povijesno i tradicijski najvažniji građevinski i marketinški simbol tvornice, odnosno navedene kulturne baštine.

– Varteksov dimnjak dominira svojom visinom ne samo u kompleksu tvornice Varteks već predstavlja i vizualni identitet ovog dijela grada Varaždina, kao simbol industrijskog dijela grada i kontrapunkt crkvenim tornjevima povijesne jezgre. Za njegovu izgradnju visine 78 metara zadužena je tvrtka Heinicke i Špiller k. d. iz Zagreba. Na bazi dimnjaka nalazi se natpis koji govori o vremenu gradnje (1934. godina), izvoditelju i ostalim građevinskim karakteristikama – vele u Ministarstvu.

No, s obzirom na to da je dimnjak u neposrednoj blizini područja budućih rušenja, zanimalo nas je kakva su aktualna saznanja o stanju objekta te ima li na njemu (ili u konstrukciji) fizičkih oštećenja.

– Konzervatorski odjel u Varaždinu zasad nema saznanja da na dimnjaku postoje oštećenja. Svakako je preporučljivo da, ako to još nije, vlasnik angažira ovlaštenog statičara koji će provjeriti stanje građevine. Istraživanja s ciljem utvrđivanja aspekta sigurnosti zaštite ljudi i imovine i općenito ukupnog okruženja te građevine nisu u nadležnosti Konzervatorskog odjela u Varaždinu jer ta građevina nije zaštićeno kulturno dobro. Također, Konzervatorski odjel u Varaždinu nema informacije o napravljenoj statičkoj analizi dimnjaka. Ako je ista napravljena, vlasnik nije dostavio navedenu dokumentaciju – napominju.

Sigurnosni pojas

Spomenimo i to da je oko dimnjaka u planu gradnja stambenih zgrada, prometnica, dječjih igrališta i drugih društvenih sadržaja. Stoga će struka prije ili kasnije ipak morati odgovoriti na pitanje kod koliko stupnjeva MCS skale može doći do ozbiljnijeg urušavanja dimnjaka. Primjerice, koliki se sigurnosni pojas mora ostaviti ako postoji opasnost od urušavanja dimnjaka te je li materijalu ugrađenom u dimnjak istekao vijek trajanja nakon više od 85 godina od izgradnje?

– Specifičnost dimnjaka zbog visine i same funkcije svakako iziskuje detaljan pregled statičara, koji će se očitovati i o stanju konstrukcije i o stanju samog materijala – zaključuju u Ministarstvu kulture i medija.

Dimnjak treba ostati na svome mjestu

Varaždinski muzealci ne dvoje o tome da Varteksov dimnjak treba ostati na svome mjestu. S odašiljačima teleoperatora na njemu ili bez njih.

– Ako statika te građevine nije narušena, bilo bi dobro zadržati dimnjak u tom prostoru jer on je ipak spomenik industrijskog razvitka Varaždina u 20. stoljeću. Uz to, riječ je o još uvijek najvišoj građevini u gradu, koja je bila obuhvaćena i projektom “Umjetnost na ulici – faza II.”. Provodila ga je Turistička zajednica Grada Varaždina, ali iz meni nepoznatih razloga za to još nije pripremljen ozbiljniji strateški dokument – ističe Ivan Mesek, ravnatelj GMV-a.

Od našeg sugovornika doznajemo i to da Gradski muzej Varaždin i Društvo arhitekata Varaždina – Radna skupina Varaždin još uvijek nisu dobili od nadležnih odgovor na zamolbu za proširenje zaštićene industrijske baštine u kompleksu tvornice Varteks d. d. Podsjećamo, djelatnici GMV-a i Radne skupine proveli su od 2016. do 2018. istraživanje o povijesti razvoja, odnosno izgradnje tvorničkoga kompleksa s ciljem valorizacije svih građevina kompleksa. Osim već u projektu “Varteks kvart – urbana regeneracija” za zaštitu predviđenih građevina, za zaštitu su predložili još zgradu bojadisaonice, zgradu za kotonizaciju konoplje i lana (kasnije bravariju) te zgradu skladišta sirovina i sukna, tzv. “Vladekov hram”. Riječ je o hali s lučnim svodom raspona od 21 metra, kao jedinstvenog i iznimno atraktivnog prostora u Varaždinu.

Nastavite čitati

U fokusu

Od 1. listopada ipak se neće primjenjivati COVID potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Primjena covid potvrda u zdravstvenim ustanovama krenut će početkom listopada, no ne od 1. listopada, kako je bilo najavljeno. Odluku o tome, kao i o covid potvrdama u sustavu socijalne skrbi, donijet će Nacionalni stožer civilne zaštite, navode iz Ministarstva zdravstva.

Iako se najavljivalo da će covid potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi biti uvedene 1. listopada, to se neće dogoditi. Jer, kako ističu iz Ministarstva zdravstva, još nisu detaljno razrađene upute za ustanove na koje bi se obveza odnosila, naglasila je danas u izjavi za HRT zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, a prenosi Telegram.

– Odluku o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu, kao i sustavu socijalne skrbi, donosi Stožer civilne zaštite. Po donošenju odluke sve zdravstvene ustanove dobit će detaljne upute o načinima i uvjetima njihove primjene, organizaciji izvještavanja i razmjeni informacija unutar sustava kako bi se ujednačila praksa, a svi zaposlenici i sve ustanove provodile svoje svakodnevne aktivnosti pod jednakim uvjetima – poručio je Beroš.

Dodaje kako te sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji opravdana i razložna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi, navodi Telegram.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje