Povežite se s nama

U fokusu

Čehok i Kišić se “častili“ uvredama na Radio Sjeverozapadu

Objavljeno:

- dana

ZAISKRILO NA SUČELJAVANJU

Četvorica kandidata za varaždinskog gradonačelnika  – Ivan Čehok, Damir Habijan, Ladislav Ilčić i Alen Kišić te kandidat za dogradonačelnika Lige za Varaždin, Davor Patafta, javno su se sučelili u programu Radio Sjeverozapada.

Nekoliko dana prije izbora njih su četvorica, između ostaloga, iznijeli svoje stavove o gospodarstvu, socijalnom programu, obrazovanju, (ne)potrebnoj izgradnji škola i cijeni dječjih vrtića.

Na početku su se predstavili i rekli  osnovno o sebi. Ivan Čehok si je pripisao prepoznatljivost, Damir Habijan hrabrost zbog samostalnog izlaska stranke na izbore, Ladislav Ilčić veli da vijećnici Hrasta misle svojom glavom, Kišić se pohvalio poštenjem, a Patafta je Vladu Sevšeka, kandidata za gradonačelnika, sebe i drugu zamjenicu Dubravku Lekić predstavio kao nestranačke ljude i uspješne poduzetnike s desetljećima iskustva.

Kandidati su se prvo morali izjasniti kako namjeravaju privući investitore, povećati mizerne plaće i u kojem smjeru misle razvijati turizam.

Dok je njih četvero uglavnom okvirno govorilo o potrebi povećanja plaća i razvoju IT industrije, Davor Patafta je sve to konkretizirao brojkama. Liga se spremna obavezati na privlačenje 700 milijuna kuna investicija, smanjivanje prireza s perspektivom ukidanja, otvaranje 3.000 novih radnih mjesta, 40 posto povećanje plaća.

– U proračun Samobora dolazi 30 posto više novca nego u Varaždin, a ima 30 posto manje stanovnika – rekao je.

Pseća kućica ili potop ?

Patafta je naglasio da bez rješavanja bala sa smećem neće biti razvoja poslovne zone u Brezju koja godinama prazna čeka na investitore, a i oni koji dođu brzo se pokaju pa preprodaju zemljište.

Spočitao je Čehoku i Kišiću da se  i oni za nezainteresiranost  investitora izgovaraju na bale,  iako je od 900 tisuća kvadrata smeće na 50 tisuća.

– Zašto nisu na preostale kvadrate privukli investitore? – pitao je Patafta pa sam i odgovorio: “Zato jer ne znaju i čak su platili pet milijuna kuna penala Biotehnološkom parku“.

Čehok se pohvalio s izgradnjom tri najveće hrvatske poslovne zone u vrijeme svojeg gradonačelničkog mandata, što Davor Patafta nije osporio, ali mu je zamjerio da su to zone proizvodnje s jeftinom radnom snagom.

– To je mogao bilo tko napraviti u krizna vremena. Zato su danas plaće takve kakve jesu – podsjetio je i dodao da svaka čast Solvisu i Gumiimpexu, ali to su iznimke, a ne pravilo.

Kao poduzetnik zna, rekao je, kako je za investitore povjerenje od presudne važnosti. I tu, smatra, nastaje problem.

– Kako investitori mogu imati povjerenje u gospodina Kišića kad njegovom Vlašiću propadne šest natječaja za 600 milijuna kuna? To je 50 milijuna kuna štete za gradski proračun. Kako mogu imati povjerenja u gospodina Čehoka? Dođe stranac, a vi mu velite da je tu sad neki bivši gradonačelnik ostavio te bale još 2005. godine, zagadio okoliš i pitku vodu pa zona od 900.000 kvadrata stoji prazna – pitao je Patafta.

Dok je Patafta prozvao njega, Čehok je prozvao svoje nasljednike, SDP i HNS.

– Nisu mogli napraviti niti pseću kućicu – rekao je,  što je iznerviralo Kišića.

– Čehok ima pristup „nakon mene potop“ – ustvrdio je.

Tko o čemu, Kišić o vrtiću

Kandidat Lige za dogradonačelnika Varaždina  je s razvojem gospodarstva povezao i slijedeću temu – cijenu i izgradnju novih vrtića.

– Kad investitori steknu povjerenje pa ulože novac, rasti će i gospodarstvo.  S rastom gospodarstva ćemo i mi moći graditi nove vrtiće. Onda vrtići mogu biti besplatni, što je naš cilj, a božićnica za umirovljenike će biti 800, a ne stotinjak kuna – istaknuo je Davor Patafta.

Bez obzira na sve, on smatra da se cijena vrtića može odmah srezati na 250 kuna.

Tko o čemu, Kišić o vrtiću. Dio je vlasti koja Varaždincima naplaćuje skuplje vrtić nego Milan Bandić u Zagrebu.

Govorilo se i o školstvu, o nesposobnosti da se napravi nova zgrada FOI-ja, ali i o zatiranju tradicije.

– Nema opravdanja da Varaždinska županija ove godine nije osigurala quadrillu za maturante – prozvao je Habijan.

Efekt Habuš

Nakon što su svi kandidati odgovorili na ista pitanja, svaki od njih je izvlačio kuvertu sa jednim pitanjem samo za njega. Davor Patafta je bio iznenađen kad je izvukao kuvertu s pitanjem “U kojem roku planirate riješiti otpad u Brezju?“

Odgovorio je da je rok za micanje bala šest mjeseci.

– Hitno treba riješiti štetu koju je napravio Habuš i Kišić skupa s njim. Treba vidjeti može li se sa zajednicom ponuditelja sklopiti nagodba ili treba platiti odštetu i da se otpad obradi, a ne odlaže negdje drugdje po Hrvatskoj. Većina veli “negdje ćemo odložiti bale“. Međutim, stvara se nimby efekt, „ne u mojem dvorištu“. Sad su protiv onoga za što su se prije borili i međusobno si podmeću. Otpad se mora negdje obraditi. U ovoj MBO tvornici, ako pobijedi na novom natječaju ili u MBO tvornicama i spalionicama koje postoje u ovom krugu. Hitno je. Treba uključiti struku ali i javnost jer se bez toga problem ne može rješavati. Tu je grešku napravio gospodin Čehok, koji 2008. i 2009. godine nije želio uključiti javnost koliko je trebao – rezolutan je bio Patafta.

Na kraju su se petorica kandidata  kratkom porukom obratili biračima. Obećali su bolje plaće, vrtiće, zdravstvo i poštenje.

Davor Patafta je pozvao birače da se prisjete kako su Habuša – koji je grad doveo na rub –  stvorili Kišić i Čehok. Kišić jer ga je podržavao, a Čehok jer nije ostavio nasljednika.

– Da je ostavio nasljednika, a neodgovorno je što nije, spriječio bi se efekt Habuš u ovom gradu – zaključio je Davor Patafta, kandidat za dogradonačelnika Lige za Varaždin.

Kako je to sve skupa izgledalo na sučeljavanju pogledajte u videu.

Izvor:
Foto: Ilustracija

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

U fokusu

Jedna hrvatska tvrtka svojim radnicima u listopadu će isplatiti jednokratnu naknadu od 750 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podravka ove godine obilježava 75 godina poslovanja, a tim povodom svim svojim zaposlenicima u listopadu će isplatiti jednokratnu naknadu od 750 kuna.

Umjesto organiziranja proslava i domjenaka u ovim izazovnim vremenima, Uprava Podravke na ovaj se potez odlučila kako bi zahvalila svakom zaposleniku ponaosob, jer upravo su zaposlenici pokretači uspjeha koprivničke kompanije te nositelji tradicije koja se prepoznaje na pet kontinenata i u više od sedamdeset zemalja diljem svijeta. Osim toga, Podravka nije zaboravila ni svoje umirovljenike i radnike koji imaju pravo na jubilarnu nagradu te je povodom 75. obljetnice i za njih pripremila posebne poklon pakete proizvoda.

„Ovu obljetnicu želimo obilježiti na način primjeren vremenu i izazovima s kojima se naši sugrađani suočavaju, pogotovo kada se radi o kućnim budžetima. Stoga, 75. obljetnicu nećemo obilježavati prijemima, skupim domjencima, večerama ili proslavama. Umjesto toga, svim radnicima Podravke i Mirne isplatit ćemo jednokratan dodatak na plaću od 750 kuna. Na taj način želimo im zahvaliti na predanom radu, trudu, energiji i znanju kojega svakodnevno ulažu kako bi Podravka bila ovako uspješna internacionalna kompanija“, poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Podravkina tradicija duga 75 godina započela je daleke 1947. godine, kada je radionica za preradu voća braće Wolf dobila naziv Podravka. Sve do danas, u Koprivnici je stasala multinacionalna kompanija koja svoje proizvodne i trgovačke podružnice ima u čak 17 država, a proizvode pod brendovima Vegeta, Lino, Lino Lada, Dolcela i drugi, prodaje na više od čak sedamdeset tržišta diljem svijeta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje