Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je jutros na konferenciji za medije prozvao varaždinskog župana Radimira Čalića za cjelokupnu situaciju s epidemijom koronavirusa u varaždinskom kraju.

– Nema apsolutno nikakve šanse da se varaždinski gradski stožer Civilne zaštite prepucava javno sa županom. Mi bismo mogli reći otvoreno da smatramo kako sve što taj čovjek govori neće ni na koji način smanjiti broj zaraženih. Uopće se ne slažemo s (Čaččićevim) idejama – rekao je varaždinski gradonačelnik.

Dodao je da je gradski stožer još prije 5 dana uputio Nacionalnom zahtjev da se počne s ciljanim testiranjima po tvrtkama.

– Izvor zaraze nisu kafići, a još manje otvoreni prostori, kako to župan misli. Izvor zaraze su uredi, a pogotovo velika postrojenja i industrijski pogoni. Ako ne krenemo s ciljanim testiranjima od ponedjeljka, kako se to radi u Zagrebu a najavljuju ga i Međimurci, mi nećemo ništa postići – smatra Čehok.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Grad Varaždin ponudio sredstva i novac, premda nema na raspolaganju liječnike.

– Za razliku od Zagreba i Bandića, mi to ne možemo sami provesti. Da mi imamo ovlasti kao župan, ja bih odmah izdvojio milijun ili dva kuna i testirao bih stanovništvo tamo gdje su krizna žarišta. Tada bismo točno znali gdje su izvori i žarišta zaraze koronavirusom. Nama se dogodilo da se nisu stigli evidentirati kontakti i virus se proširio – rekao je Čehok.

Dodao je da je smiješna Čačićeva ideja da je „Advent kriv za sve“.

– Neka mi netko objasni kako bi se na 800 metara četvornih moglo zaraziti tridesetero djece koja kližu na otvorenom. Baš suprotno, mi trebamo građane potaknuti da izlaze van na zrak uz pridržavanje mjera. Župan će jednom morati odgovarati za stanje u Općoj bolnici Varaždin u kojoj nedostaju liječnici i sestre i u kojoj se ne stignu liječiti pacijenti koji ne boluju od COVID-a 19 – zaključio je Ivan Čehok.

 

Komentari

Komentara