Povežite se s nama

U fokusu

Čehok: Političari bi trebali “naćuliti uši” i slušati što im djeca poručuju

Objavljeno:

- dana

ZAKLADA “HRVATSKA ZA DJECU”

– Svi roditelji, odgajatelji i učitelji, građani, pa ako baš hoćete i svi političari moraju dobro “naćuliti uši” i slušati što im djeca poručuju.

Otvorimo se prema dječjim željama i zahtjevima

Savladati jezik djece znači otvoriti se prema njihovim željama i zahtjevima. Ponekad to oni rade stidljivo, samozatajno i tiho. No zato mi odrasli moramo uvijek imati strpljena i dati im do znanja da ih čujemo i shvaćamo. Tek u takvom ozračju, djeca će odrastati shvaćena i sretna  – rekao je danas varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na predstavljanju Zaklade “Hrvatska za djecu” i emotivne slikovnice namijenjene odraslima “Učini mali korak velikim” kojom će, do kraja 2017. godine, Zaklada nastojati ispuniti 1.000 konkretnih želja djece u potrebi, djece koja nemaju prilike živjeti sretno djetinjstvo poput svojih vršnjaka.

– Grad Varaždin jako dobro zna slušati djecu – tvrdi varaždinski gradonačelnik

Čehok je istaknuo kako je dosad na velikom broju projekata Grad Varaždin pokazao da jako dobro zna slušati djecu. Zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak dodao je kako je Zaklada već vratila osmijehe na lica više od 1.400 djece iz Varaždinske županije te da će Županija i dalje podupirati njihov rad.

– Riječ je o djeci u potrebi iz osnovnih škola čiji osnivač je Varaždinska županija, a koja su tijekom protekle školske godine imala osiguran obrok u školskim kuhinjama. Za to je Zaklada izdvojila 1,4 milijuna kuna, na čemu od srca zahvaljujem. Želim ujedno istaknuti da je Zaklada prepoznala i jedinstveni školski projekt, financijski su poduprli osnivanje Školske televizije na Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, prve i jedine školske televizije u Hrvatskoj – rekao je Paljak.

Osvijestimo društvo o važnosti potreba djece

Slikovnica “Učini mali korak velikim” posebna je upravo zbog toga što svaki njezin primjerak prenosi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djeteta u potrebi prikazanu u obliku crteža.

– Cilj je osvijestiti društvo o važnosti potreba i problema djece, ali i potaknuti na sudjelovanje u ispunjenju dječjih želja – istaknula je  Ivana Kristić Buntić, upraviteljica Zaklade.

Današnje druženje na Korzu uljepšali su nastupi Varaždinskih mažoretkinja, ritmičarke iz Dječjeg centra za poduku, rekreaciju, igru i zabavu “Zemlja sreće”, solisti Društva naša djeca Varaždin i Društva naša djeca Čakovec te djevojčica Cheerleading kluba “Bravo”.

Nakon predstavljanja rada Zaklade i slikovnice u Zadru, Splitu, Osijeku,  Rijeci i Varaždinu, tijekom listopada druženje s građanima nastavit će se i u drugim hrvatskim gradovima – Slavonskom Brodu i Puli, dok će početkom studenog Zaklada posjetiti i Vukovar.

Izvor:
Foto: Foto: Zaklada “Hrvatska za djecu”

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje