Grad Varaždin će prvi put od osamostaljenja Hrvatske najvjerojatnije izdati municipalne obveznice u vrijednosti 150 milijuna kuna. To je financijski model za koji vladajuća većina smatra da je najbolji i predložit će ga gradskim vijećnicima. No, pitanje je što će oni na kraju odlučiti.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je najavljena za 15. srpnja na dnevnom redu se neće naći tema rješavanja duga za POS Vilka Novaka. O njoj će vjerojatno biti riječi na aktualnom satu jer gradonačelnik Ivan Čehok najavljuje da će na početku sjednice o toj temi dati posebnu informaciju.

HDZ još „važe“

Podsjećamo, riječ je o važnoj temi o kojoj postoji zainteresiranost kako politike, tako i javnosti, jer bi po realnim procjenama na kraju Grad samo taj spor mogao platiti vrtoglavih 30 milijuna kuna. Kako se sve češće u javnosti može čuti da Grad planira izdati municipalne obveznice za rješavanje tako velikih potraživanja, a što je najavio i zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar, pitanje je hoće li se njima ići i u zajedničko rješavanje problema bala i rješavanja dugovanja Ekos Holdingu i tvrtki T&H Invest, koja vodi sudski spor za istu lokaciju u vrijednosti od 30 milijuna kuna plus zatezne kamate. Na pitanje hoće li Gradski odbor HDZ-a podržati ovu inicijativu, njegov predsjednik Damir Habijan, ujedno i predsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća, rekao je da to ovisi o iznosu za koji bi se izdavale municipalne obveznice i što se sve misli njima zatvarati, jer im taj dio nije definiran i do kraja jasan.

Gradski čelnici u rješenju financijskog utega trebaju podršku koalicijskog partnera HDZ-a

– Prema nekim najavama gradonačelnika Čehoka, govori se o iznosu od 150 do 200 milijuna kuna. Po meni to treba biti jasno definirano. S kojim bi se iznosom išlo i je li to novac kojim će se rješavati pitanje baliranog otpada i uz to podmiriti dugovanja, kada se sve zbroji, moglo bi se doći i do tog iznosa – istaknuo je Habijan.

Što se tiče izdavanja obveznica, ističe Habijan, sve ima svoje prednosti.

– Po meni se može vidjeti koji su potencijalni investitori koji bi ušli u tu priču jer imaju sigurni prihod. Naravno, treba sada vidjeti koji su odnosi i koje kamate, ali mislim da je i za imatelja obveznica to prikladniji način nego samo kreditno zaduženje. U HDZ-u zasad o tome još nismo raspravljali s predstavnicima Grada jer nije jasno definirano za što će se sredstva koristiti te je li model obveznica i najbolje rješenje, ali s obzirom na to da još nismo čuli ni konkretnu ideju, nemamo jasno definiran stav – rekao je prvi čovjek varaždinskog HDZ-a.

Grad mora pronaći „investitora“ i emitirati obveznice u razdoblju od 15 ili više godina

Hoće li čelnici Grada Varaždina u rješenju ovoga financijskog utega imati podršku koalicijskog partnera HDZ-a, još se ne može sa sigurnošću reći, znamo samo da biti u koaliciji ne znači da o svakoj stvari moraju jednako razmišljati svi koalicijski partneri. O nekim stvarima u HDZ-u imaju jasne stavove i o njima ne žele raspravljati i mijenjati ih prema potrebama i željama aktualne vlasti.

Dosta je čekanja

A njezin pak čelni čovjek, gradonačelnik Ivan Čehok, u izjavi za Regionalni tjednik tvrdi da njegova vlast zna „kako se Grad treba zaduživati i financirati kapitalne projekte, poput nastavka POS-a i uklanjanja baliranog otpada kako bi se oslobodila Poslovna zona u Brezju“.

– Grad Varaždin će prvi put od osamostaljenja Hrvatske najvjerojatnije izdati municipalne obveznice u vrijednosti 150 milijuna kuna. To je financijski model za kojeg znamo da je za nas najbolji i predložit ćemo ga gradskim vijećnicima. No, pitanje je što će oni na kraju odlučiti, a povod za izdanje obveznica nije samo to što presudom Trgovačkog suda u Varaždinu Grad Varaždin i Javna ustanova Gradski stanovi moraju tvrtki Ekos Holding isplatiti iznos nešto manji od 1,9 milijuna eura s pripadajućom zateznom kamatom. Naime, već potpisom ugovora za nastavak Aglomeracije očistili smo jedan dio prošlosti koja nas je mogla stajati 800 milijuna kuna, a preostaje nam drugi, koji moramo riješiti novcem – ističe gradonačelnik.

Potvrdio je da je riječ o balama i nastavku poticane stanogradnje.

– Ne možemo unedogled odugovlačiti zbrinjavanje bala i POS izgradnju. To se mora raščistiti i jedini način je da se Grad zaduži i plati obveze. To ne znači da nećemo imati koristi. Štoviše, čim maknemo balirani otpad, u Brezje dolaze investitori i industrija, a u Ulici Vilka Novaka preuzimamo preostalo zemljište za izgradnju stanova. Gradski stanovi su ionako već vlasnici 50.000 metara četvornih zemljišta te nam jedino preostaje pronaći partnera za stanogradnju i kroz prodaju stanova vratiti novac u proračun – pojasnio je Čehok.

Izdavanje municipalnih obveznica, napominje, povoljno je za Grad, jer kada bi se zadužio za 150 milijuna uz klasičan bankarski kredit, godišnji anuitet za otplatu duga iznosio bi oko 15-20 milijuna kuna. Za njihovo izdavanje Grad mora pronaći „investitora“ i potom emitirati obveznice u razdoblju od 15 ili više godina, tijekom kojih se plaća samo prinos od oko 2 milijuna kuna, što predstavlja daleko manje opterećenje za proračun.

– Još moramo vidjeti koliki je trošak izdavanja municipalnih obveznica za iznos od 150 milijuna kuna. O tome ćemo se konzultirati s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (HANFA), jer mora se, između ostaloga, pripremiti prospekt. Nama bi najviše odgovaralo da prinos kao agent i pokrovitelj izdanja obveznica prima PBZ, dok se s otplatom glavnice može pričekati nekoliko godina – naglasio je Čehok.

Gradonačelnik je napomenuo kako smatra da će HDZ, kao koalicijski partner u vladajućoj većini, prihvatiti da se na dnevni red uvrsti rasprava oko ove teme jer se „u protivnom zadržava status quo oko najvećih političkih i ekoloških problema“.

Stari repovi

– U rebalans proračuna moramo staviti 150 milijuna kuna, neovisno o tome kakva će biti odluka o zbrinjavanju bala. Ne možemo, kao što je to učinio 2015. godine moj prethodnik Goran Habuš s Petrom Pripuzom, doći na Vijeće i tražiti da se potvrdi nekakav dogovor za čije ispunjenje nisu osigurana sredstva. Naime, namjeravamo doći pred ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića s jasnom porukom da imamo novac za zbrinjavanje bala, jer neće nam Fond za zaštitu okoliša unaprijed davati za to sredstva. Nije to šala, imamo izgubljenu parnicu za Ekos Holding, a i ostale će vjerojatno biti takve. U ovom trenutku znamo da za problem s balama u Brezju moramo osigurati 83 milijuna kuna i za one s POS-om 77 milijuna kuna – ukazuje Čehok.

“Nismo vlast koja želi biti odgovorna za kamaćenje idućih nekoliko godina”, ističe Čehok

I dodaje:
– Ukoliko to netko od vijećnika ne želi razumjeti i prihvatiti, neka snosi odgovornost za buduću štetu od kamata koje rastu u nebo. Mi nismo vlast koja želi biti odgovorna za kamaćenje kroz idućih nekoliko godina. Građanima je jasno da se saniraju štete od bivšeg HNS-ovog gradonačelnika Gorana Habuša i njegovog koalicijskog partnera SDP-a – zaključio je Ivan Čehok.

Municipalnim obveznicama do dugoročnog financiranja

Kada lokalne samouprave nadilaze mogućnosti proračuna za njihovim financiranjem, prisiljene su tražiti sredstva iz eksternih izvora. Kod nas se to uglavnom svodilo na vrlo uzak izbor načina financiranja, zapravo isključivo na korištenje bankarskih kredita, koji su u proteklom razdoblju odobravani pod dosta nepovoljnim uvjetima. U radu se sugerira uvođenje nove prakse financiranja investicija na razini lokalne samouprave kroz emisiju municipalnih obveznica. U tom smislu razrađena su osnovna načela funkcioniranja municipalne obveznice kao vrijednosnog papira i financijskog instrumenta. Osim toga, izrađena je usporedna analiza s drugim eksternim izvorima, pri čemu su se pokušale utvrditi osnovne prednosti municipalne obveznice za financiranje investicija na razini lokalne samouprave. Također je obavljena analiza mogućnosti i perspektive uvođenja municipalne obveznice u hrvatsku gospodarsku praksu, što se pokazalo dobrim izborom kako za lokalne samouprave, tako i za ulagače.

Komentari

Komentara