Povežite se s nama

U fokusu

Čehok Stričaku o projektu Kućanske rampe: „Grad vam je podvalio nešto što ne postoji“

Objavljeno:

- dana

Bivši gradonačelnik Grada Varaždina, sadašnji vijećnik Županijske skupštine, postavio je dva pitanja aktualnom županu Anđelku Stričaku na današnjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije, prvo vezano uz Kućansku rampu, a potom i rotor u Kućan Marofu.

– Na prošloj je sjednici bilo rečeno da se sprema razvojni program za sjever Hrvatske. Zanima me, je li moguće da u taj sporazum uđe i projekt Kućanske rampe, koji ima sve moguće papire i odobrenja. No, zbog politikanstva i obračuna sa g. Soldom taj je projekt uništen, zgažen i popljuvan. Imamo lokacijsku dozvolu, stoga me zanima je li moguće da se i to prijavi – pitao je Čehok, a potom nastavio:

– Bili smo na otvorenju radova rotora u Kućan Marofu. Došlo je do revizije vlasničkih odnosa. Vlast najavljuje da se neće graditi. Prema mojim informacijama, sve je spremno da se gradi jer je rotor vrlo bitan. Prvi je nakon slobodne zone. Molim da se to ubrza i taj tok bi bitno olakšao promet prema Trnovcu – poručio je Čehok, kojemu je na pitanje o izgradnji rotora na Motičnjaku odgovorio župan Anđelko Stričak.

– Kada govorimo o rotoru, predloženi su sljedeći projekti za razvojni sporazum Sjever – Centralni operacijski blok, FOI Kampus faza II, Palača Erdődy-Patačić, Izgradnja geotermalne elektrane, projekt cjelodnevne nastave, strukovni centri izvrsnosti te Kućanska rampa. Taj projekt je u razvojnom sporazumu za sjever i čekamo da se potpiše. Dakle, na sedmome je mjestu rampa. Nadalje su projekti vezanu uz Vinicu, Šaulovec, STEM Centar Sveučilišta Sjever i Gomila u Jalžabetu. Prioritet je i zagorska brza cesta i lepoglavska spojka – pojasnio je Stričak, no s odgovorom Čehok nije bio zadovoljan.

Stoga je ponovo rekao Stričaku sljedeće vezano uz Kućansku rampu:

– Ne možete prijaviti projekt Kućanske rampe, toga nema. Samo je jedan projekt koji postoji, a ovaj koji vi spominjete obuhvaća nekoliko rušenja željezničkih zgrada. Bojim se da prema nama više nikad neće doći novci iz Europe. Grad vam je podvalio nešto što ne postoji. To je ponovo jedno kukavičje jaje koje vam se podmeće. Prijavite ono što postoji. Jer ovo ne postoji – zaključio je Čehok.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje