Povežite se s nama

U fokusu

Čehok Stričaku o projektu Kućanske rampe: „Grad vam je podvalio nešto što ne postoji“

Objavljeno:

- dana

Bivši gradonačelnik Grada Varaždina, sadašnji vijećnik Županijske skupštine, postavio je dva pitanja aktualnom županu Anđelku Stričaku na današnjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije, prvo vezano uz Kućansku rampu, a potom i rotor u Kućan Marofu.

– Na prošloj je sjednici bilo rečeno da se sprema razvojni program za sjever Hrvatske. Zanima me, je li moguće da u taj sporazum uđe i projekt Kućanske rampe, koji ima sve moguće papire i odobrenja. No, zbog politikanstva i obračuna sa g. Soldom taj je projekt uništen, zgažen i popljuvan. Imamo lokacijsku dozvolu, stoga me zanima je li moguće da se i to prijavi – pitao je Čehok, a potom nastavio:

– Bili smo na otvorenju radova rotora u Kućan Marofu. Došlo je do revizije vlasničkih odnosa. Vlast najavljuje da se neće graditi. Prema mojim informacijama, sve je spremno da se gradi jer je rotor vrlo bitan. Prvi je nakon slobodne zone. Molim da se to ubrza i taj tok bi bitno olakšao promet prema Trnovcu – poručio je Čehok, kojemu je na pitanje o izgradnji rotora na Motičnjaku odgovorio župan Anđelko Stričak.

– Kada govorimo o rotoru, predloženi su sljedeći projekti za razvojni sporazum Sjever – Centralni operacijski blok, FOI Kampus faza II, Palača Erdődy-Patačić, Izgradnja geotermalne elektrane, projekt cjelodnevne nastave, strukovni centri izvrsnosti te Kućanska rampa. Taj projekt je u razvojnom sporazumu za sjever i čekamo da se potpiše. Dakle, na sedmome je mjestu rampa. Nadalje su projekti vezanu uz Vinicu, Šaulovec, STEM Centar Sveučilišta Sjever i Gomila u Jalžabetu. Prioritet je i zagorska brza cesta i lepoglavska spojka – pojasnio je Stričak, no s odgovorom Čehok nije bio zadovoljan.

Stoga je ponovo rekao Stričaku sljedeće vezano uz Kućansku rampu:

– Ne možete prijaviti projekt Kućanske rampe, toga nema. Samo je jedan projekt koji postoji, a ovaj koji vi spominjete obuhvaća nekoliko rušenja željezničkih zgrada. Bojim se da prema nama više nikad neće doći novci iz Europe. Grad vam je podvalio nešto što ne postoji. To je ponovo jedno kukavičje jaje koje vam se podmeće. Prijavite ono što postoji. Jer ovo ne postoji – zaključio je Čehok.

U fokusu

Donosimo pregled najgušće i najrjeđe naseljenih mjesta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o gustoći naseljenosti prema rezultatima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021. godine.

Broj stanovnika po kilometru četvornom moguće je proučiti na razini jedinica lokalne samouprave (odnosni gradova ili općina) te naselja.

Najgušće naseljene prostorne jedinice na razini gradova/općina su Grad Rijeka (2488,75 stanovnika/km2), Grad Split (2022,51 st./km2) i Grad Zagreb (1196,33 st./km2), dok su najrjeđe naseljene Općina Lanišće (1,86 st./km2), Općina Udbina (1,95 st./km2) i Općina Civljane (2,06 st./km2).

Što se tiče naselja, Popisom 2021. ustanovljeno je da od ukupno 6757 naselja njih 195 nije naseljeno, odnosno imaju nula stanovnika.

– Uvjerljivo je najgušće naseljena Nova Mokošica (Grad Dubrovnik), stambeno naselje višekatnica na površini od oko 0,37 km2 izgrađeno po programu društveno poticane stanogradnje, s 15.046,69 st./km2. Slijede naselje Split, sa 6495,49 st./km2, te Parag (Općina Nedelišće), najveće romsko naselje u Hrvatskoj, s 5762,73 st./km2.

Dvije županije

U Varaždinskoj županiji najgušće je naseljen Grad Varaždin (sa svim svojim naseljima) sa 731,7 st./km2, a na drugom mjestu je Općina Gornji Kneginec s 220,64 st./km2.

Znači, DZS je izdao posebnu kartu po naseljima, a prema njoj u samom Varaždinu je gustoća naseljenosti 1050,04 st./km2. S druge strane je naselje Gorenec sa samo 2,81 st./km2.

Najniža gustoća naseljenosti u Varaždinskoj je županiji u Općini Breznički Hum (43,46 st./km2), da drugom je u Općini Bednja (44,49 st./km2), a na trećem Općina Ljubešćica (47,89 st./km2).

Najveća gustoća naseljenosti je u Međimurju u Čakovcu – 352,51 st./km2. Na drugom je mjestu Općina Pribislavec s 266,69 st./km2.

Najniža gustoća naseljenosti u Međimurju je u Općini Gornji Mihaljevec (54,15 st./km2), pa u Općini Domašinec (54,51 st./km2).

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj sve više ovisnih o igrama na sreću pa će zakon biti postrožen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada je 11. srpnja Hrvatskom saboru uputila izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kojima se puno restriktivnije regulira njihovo oglašavanje te se uvodi registar isključenih igrača koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi odvraćanja građana od igranja takvih igara.

Premijer Andrej Plenković kazao je da posebice treba imati na umu da su se igre na sreću “snažno raširile” kroz digitalni prostor, a da Vlada treba voditi računa o uplivu takvih aktivnosti na građane, posebno mlade.

– S te strane, bolja regulacija, osobito u kontekstu Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti, treba utjecati na smanjenje ovisnosti o kockanju, to jest hazarderstvu, te puno bolje regulirati ovu djelatnost – rekao je.

Kako je kazao potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac, s obzirom na to da postoji problem porasta ovisnosti o igrama na sreću, postoji potreba primjerenijeg utvrđivanja i uređivanja propisa na području igara na sreću.

Prijedlog izmjena zakona je tako usmjeren na dva ključna područja – regulaciju novih mjera društveno odgovornog priređivanja igara na sreću i ograničavanje oglašavanja.

Mjere društveno odgovornog priređivanja tako obuhvaćaju uvođenje obveze identifikacije svih igrača u zemaljskim poslovnicama, ujednačavanje postupka isključenja igrača, uspostavu registra isključenih igrača, kao i mjere oduzimanja prava priređivanja igara na sreću zbog neprovođenja mjera društveno odgovornog priređivanja.

Kada je riječ o ograničavanju oglašavanja, ono uključuje ograničavanje oglašavanja putem interneta, u audio-vizualnim i radijskim programima, zabranu oglašavanja igara na sreću u tiskanim medijima, na javno vidljivim površinama, kao i smanjenje vanjske vidljivosti prostora za igre na sreću.

– Cilj ovih zakonskih izmjena je da se dodatnim mehanizmima odgovornog priređivanja igara na sreću, dostupnost igara na sreću i poticanje na sudjelovanje u igrama na sreću, ograniči, što će rezultirati i smanjenjem incidencije o ovisnosti u igrama na sreću i njenih negativnih posljedica, kako na pojedinca tako i na društvo u cijelini – zaključio je Primorac, koji je novitete u sferi regulative igara na sreću detaljno predstavio sredinom ožujka, kada su zakonske izmjene upućene u javno savjetovanje.

Tada je između ostalog bilo riječi i o sprječavanju rada nelegalnih internetskih priređivača. Naime, trenutno se građanima sudjelovanje u igrama takvih priređivača priječi blokiranjem pristupa sadržaju tih subjekata, to jest njihove IP adrese. No, s obzirom da su subjekti pronašli načine kako izbjeći postavljena ograničenja, zakonskim izmjenama se predlaže uvođenje dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija uplate u internet igre od strane pružatelja platnih usluga.

Kako se moglo tada čuti, nelegalno priređivanje igara putem interneta predstavlja jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju. S takvim platformama je povezano i sudjelovanje maloljetnika u igrama na sreću, a također, država se suočava i s propuštenim prihodima i prihodima od naknada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje